FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4  -> 
04-09-24 21:03  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Dziękuję za uznanie

Dla porządku fotka lewej bulwy klejonej z tego samego wydruku ale na zapasie koloru i bez szpachli+malowania.
W sumie mogłem dać 1 albo 2 listki więcej. Trochę wymęczona, ale ja już też byłem wymęczony :)
Sfalowała mi się od zbyt rzadkiej farby (retusz) zbyt hojnie nałożonej (a mogłem olać - koło to zasłoni XD )

i całość na sucho tzn. koła przednie są tylko przyłożone, bo jeszcze będzie
dopieszczenie retuszu i prysk lakierami.

Brakuje wskaźnika skrętu koła i lampy Notek które są delikatne więc dojdą na końcu.
W planie jest jeszcze prosta podstawka. wtedy będzie galeria ... mam nadzieją, że szybko mi to zejdzie

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

Post zmieniony (04-09-24 21:07)

16-09-24 07:56  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Mała wrzutka z budowy podstawki - format nieco większy od A4
jaram się :)

{

--
pozdro
Wojtek
-------------------------------------------------------------------------------------

16-09-24 08:56  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Grupa: GEKO

Opisuj etapy budowy podstawki, bo to zawsze jest ciekawe:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / StuG Ausf. F

Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

23-10-24 13:44  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Żółtodziób, przejrzałem twoje relacje i twój nick to taka zasłona dymna ;-)
Czytałem że miałeś długą przerwę ale ilość pomysłów i nowacji ni jak mi nie przystaje do twoich dokonań i sposobów rozwiązywania problemów.

Również chętnie obejrzę kolejne etapy powstawania podstawki.

--
W budowie: Halny;

23-10-24 15:17  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
Paolo vanKossi 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

Piterski żyje, kope lat stary

--
Pozdrawiam:
Paolo vanKossi

Jestem tylko zwykłym sklejaczem i czerpię z tego kupę frajdy.

23-10-24 15:26  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Cześć Paolo, żyje jeszcze nawet coś tam widzę i wróciłem do sklejania tych papierków. Wymieniłem część sprzętu na warsztacie, kupiłem nowe kleje i w przyszłym miesiącu planuje wykupić hosting dla zdjęć na innym serwerze bo się "amerykanom" w głowach poprzewracało z cenami za pełną usługę. Wstawię wtedy moje ostatnie postępy przy modelu Halnego. Jak dobrze pójdzie to pokażę już kadłub z pełnym poszyciem.

--
W budowie: Halny;

23-10-24 17:59  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
Paolo vanKossi 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

Super

--
Pozdrawiam:
Paolo vanKossi

Jestem tylko zwykłym sklejaczem i czerpię z tego kupę frajdy.

29-10-24 22:17  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Witam po powrocie ze świata ledwo-żywych do jakośtam-żywych

jak sobie pany życzycie, proces powstawania podstawki pokażę dokładniej niż pierwotnie zamierzałem

@Piterski Po pierwsze, dziękuję za twoją ocenę - dodaje skrzydeł
Może twoje wrażenie wynikać z tego, że chyba mam zadatki na złotą roączkę.
No i wszelkie uplastycznienia - to będzie mój konik. Ale klejąc moje pierwsze i ostatnie modele
w latach 80tych robiłem tylko to co pisali.
Nie wpadłem nawet na to, że można dorobić reling - stąd właśnie Żółtodziób
Ja naprawdę czuję się greenhornem czytając-paczając relacje innych,
szczególnie kiedy porównuję spasowanie i czystość sklejenia elementów
z tym co czasem ja potrafię napsuć/napaćkać w najprostszych zagadnieniach...w końcu to tak naprawdę trzeci model począwszy od powrotu (bo Luxtorpeda to tylko próbne kaszlnięcie było)

...ale też czerpię z nich inspirację do tego żeby nie bać się zmieniać , dodawać lub olewać i robić po swojemu,
i myśleć "out of a box" co po polsku mówi się kreatywnie , niestandardowo - co akurat nie brzmi równie dobrze jak w języku tego tam od McBeta
...może myśleć poza ramkami w miarę by to oddawało , ale dla mnie 'poza skrzynką/pudełkiem' brzmi najlepiej,
bo skrzynka bardziej oddaje ograniczenie schematami więc... koniec tego bełkotu dobrego na forum filologów

Jak widzę głupie rozwiązanie w oryginale wycinanki,to kombinuję czy to musi być właśnie tak
Lubię brain-storming i robię go sam ze sobą. Często szkicuję sobie rozwiązanie czegoś ołówkiem na papierze
w pierwszym wariancie, jaki wpada mi do głowy. Potem myślę jak to zrobić inaczej, może da się prościej.
Wtedy wlatuje 2gi pomysł, patrzę na oba szkice i nagle wskakują 2 nowe pomysły. I coś z tego na koniec realizuję

Kiedy przewiduję kłopoty konstrukcyjne, staram się dodać coś od siebie,
żeby się nie namęczyć (niekoniecznie znaczy to - kleić krócej) nad efektem końcowym.

Tu taki banalny przykład - osie kół to walce podobne do barbet w pancernikach.
sęk w tym, że ostatnie koło/podstawa może przy wklejaniu wpaść "do środka",
a i wkleić to równo z brzeżkiem wiem, że nie wychodzi mi za skutecznie.4

Wkleiłem więc do wnętrza pierścień o wysokości niższej o grubość podstawy
i w tym momencie wklejenie samej podstawy to tylko posmaruj-wepchnij-czekaj aż wyschnie.
To samo w korpusach kół załatwiłem żeberkami - ot, tak żeby nie było tak samo :) ale także
przewidując ewentualne zmiażdżenie/zapadanie się wiotkich boków walca pod naciskiem ciężarów przy dociśnięciu podstaw koła/walca

Wracając do podstawki jako rasowy Żółtodziób robię to na totalnym fristajlu:
tu se przykleję , tam se pomaluję, jak mi nie pasi, to coś tam dopaćkam.

To co widać na zdjęciu w poprzednim wpisie widać sięmiwydaje samo
Postanowiłem zrobić trochę wybojów, żeby ten paskud nie stał na trawce gładkiej jak na polu golfowym.
Na tekturę failstą nakleiłem kartkę z naszkicowanym układem pól.
Ma być to brukowana droga ze zjazdem na drogę gruntową, trawa na poboczach
plus trzy kałuże i mała niespodzianka, na którą wpadłem dużo później, ale na razie to tajemnica.
No i poszły kolejne warstwice (jak na mapie) za t.falistej. Wszystko klejone wikolowatym.

Pomiędzy doklejaniem kolejnych warstw tektury przykleiłem wszystko do kawałka sklejki do lasera 3mm kupionej na allegdzieśtam
Polecam tę sklejkę - wybór grubości i formatów mnie zaskoczył - kupiłem kilka na zapas pod przyszłe modele.

Potem na wierzch poszedł szary papier i malowanie najpodlejszą plakatówką - głównie w miejscu trawy,
bo ma być elektrostatyczna ale z prześwitami tu i tam, aby znowu uniknąć efektu pola golfowego.
Ostatnia dotychczas czynność to pomalowanie lakierem akrylowym przy pomocy pędzla, żeby utwardzić powierzchnię
Kolorystyka nie jest ostateczna. Się jeszcze coś dopaćka 🤪, dojdą kamyki i jakiś piasek...no i niespodzianka też dojdzie ;)

--
pozdro
Wojtek

30-10-24 07:53  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

spoko, ciekawi mnie efekt końcowy, powodzenia: ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

31-10-24 07:20  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Fajnie.
W życiu wykonałem jedną, jedyną podstawkę do modelu. Najpierw wybrałem odpowiednią ramkę ( do oprawienia obrazków). Oddzieliłem tekturkę ( plecki ) od drewnianej ramki. Na tej tekturce wykonałem „rzeźbę terenu” przy użyciu fugi do płytek terakoty ( miałem duży nadmiar po remoncie, kolor też pasował, beżowy…), chciałem odwzorować polną drogę, zatem powstały koleiny. W kilku miejscach wkleiłem wikolem imitację wybujałych traw, które wykonałem z włosia pędzla malarskiego. Drobną trawkę wykonałem sypiąc koperek przyprawowy z torebki na miejsca zmoczone także wikolem.
Mam do dzisiaj, a minęło od tego czasu około 20 lat…
Może się mój opis komuś jeszcze przyda…

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024