FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
17-10-24 16:57  Szkielety laserowe od wydawców.
dryf   

W sumie to nie wiem czy zakładać nowy wątek , ale ok.
Pytanie do wydawców , dlaczego szkielety wycinane laserem w zestawach akcesoryjnych , są wycinane non stop w tekturze piwnej ? Jeżeli to modele samolotów to jeszcze rozumiem , ale w okrętach? Dlaczego nie są wycinane w zwykłej szarej , która jest do tego celu? W zasadzie szkielet w piwnej o długości ponad 50 cm jest już za wiotki, dodatkowo ta tektura bardzo łatwo się wypacza , łamie itp. Jest po prostu miękka. Czy chodzi o koszty ?Pytam bo już od długiego czasu nie kupuje szkieletów właśnie z tego powodu.

17-10-24 21:11  Odp: Szkielety laserowe od wydawców.
radomir 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 2

Pytałem o to Model-Hobby, z wnioskiem jak przedmówca. Podobno przy szarej tekturze dochodzi do zapłonu. W kontrze do tej tezy, polecam zajrzeć do modeli Fly Model, np Richelieu gdzie wręgi są wycięte w szarej, znacznie mocniejszej tekturze. Czyli można.

17-10-24 21:31  Odp: Szkielety laserowe od wydawców.
dryf   

Tak można, np w Sheffield z Modelika jest wycięty w 2 mm szarej tekturze, ale to jedyny przypadek na jaki się natknąłem. Ciekawe z ty zapłonem, może przez to że jest twardsza laser musi ciąć dłużej i punktowo pali ,ale w takim razie np w drewnie to już w ogóle powinno palić a tak nie jest.

17-10-24 22:56  Odp: Szkielety laserowe od wydawców.
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 2
Galerie - 6

- 3

Victorious z BM ma szkielet też wycięty na szarej 2 mm tekturze, Helena z BM: szara tektura, jakieś 1 mm, ale są ślady nadpalenia, zresztą ten model mam kupiony jakieś kilkanaście lat temu.

--
Sven

HMS Ark Royal

17-10-24 23:00  Odp: Szkielety laserowe od wydawców.
Najger 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Bardzo małe mam doświadczenie w wycinaniu laserowym, ale głównie nastawia się parametry: moc wiązki, prędkość cięcia oraz ilość przejścia/cięcia tego samego odcinka. Manipulując tymi parametrami można ciąć różne materiały o różnej grubości (oczywiście do pewnych granic) ale jak się nastawi, że dany odcinek wiązka ma przejść kilka razy, aby przecięła grubszy materiał i nie nadpalała, to zwiększa to całkowity czas wycinania oraz ilość zużytej energii i to pewnie jest powód, że wybiera się głównie tekturę "piwną", bo jest to najbardziej ekonomiczne.

--
"Si vis pacem para bellum"

18-10-24 07:27  Odp: Szkielety laserowe od wydawców.
=Kondzik= 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 1

Nie jestem wydawcą, ale posiadam laser do cięcia. Wydaje mi się, że przyczyna jest dość prosta - cięcie tektury piwnej powoduje mniej dymu, brudu i sadzy niż tektury introligatorskiej szarej. Za każdym razem jak tnę lub graweruję na tekturze szarej to potem sporo czasu zajmuje mi wyczyszczenie maszyny.

Na wiotkie elementy laserowe mam następujący patent. Żywica Paraloid B72 rozpuszczona w dowanolu. Ja rozpuszczam między 8 a 10 g na 100ml dowanolu. Takiego roztworu mam przygotowane obecnie ze 2,5 litra i w tym nasączam całe arkusze laserów. Po wyschnięciu całkiem dobrze się to szlifuje.

18-10-24 11:25  Odp: Szkielety laserowe od wydawców.
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Kondzik , Twój patent powinien trafić do odpowiedniego działu. Napisz tylko czy ten specyfik może być szkodliwy np. przy wdychaniu albo przy dotyku.

--
Wicher 1:100 cz.3 , Wicher 1:100 cz.2 , Wicher 1:100 cz.1

Post zmieniony (18-10-24 11:28)

18-10-24 11:44  Odp: Szkielety laserowe od wydawców.
dryf   

Też mam Helenę z DB , i szkielet wyciety w piwnej . Natomiast co do nasączania szkieletu , też o tym myślałem bo ona dobrze chłonie , ale to raczej miejscowo jakimś cyjanoakrylem, Wolał bym chyba jednak od razy mieć solidny szkielet , z szarej jak już się za to płaci , ale pomysł z nasączaniem żywicą trzeba by raz wypróbować.

18-10-24 11:54  Odp: Szkielety laserowe od wydawców.
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

nasączanie CA, to ciężki temat, napisze to wprost, takie zabawy wytwarzają WCHUJ dużo trujących oparów, sam CA nie jest trujący, ale już ten gryzący dymek tak. Goownotektura jest jaka jest, moim sposobem obejścia jej jakości jest wykonywanie podposzycia. Ewentualnie cięcie samemu sobie szkieletu.
W zasadzie nie rozumiem tego fenomenu szkieletów laserowych, hehehehe, fakt, trzeba poświęcić na szkielet okrętu około tygodnia. ALe skoro i tak cały model potem robi się rok czy 2 lata, to ten tydzień, to żadna oszczędność czasu, a i można w tym znaleźć trochę zabawy: ]

pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

18-10-24 11:59  Odp: Szkielety laserowe od wydawców.
=Kondzik= 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 1

@Jhradca - Paraloid B72 raczej szkodliwy nie jest, znany jest w środowisku konserwatorów. Dowanol z kolei to jakiś wyższy alkohol, w zapachu podobny do izopropanolu tylko wolniej odparowuje, można go użyć jako retarder przy farbach Tamiya, pewnie jest tak samo szkodliwy jak izopropanol. Paraloid B72 można rozpuścić szybciej i łatwiej w nitro lub acetonie, ale to już bardziej toksyczna sprawa. Z tego co mi wiewiórki mówiły to ty z Krakowa jesteś to wpadnij w 25 października (przyszły piątek) do kraczmy Smiley to ci pokażę jak wygląda tektura piwna potraktowana tym specyfikiem.

@dryf - nie używam już cyjanoakrylu bo raz że drogo wychodzi, dwa mam uczulenie.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024