aragorn001
Na Forum: Relacje z galerią - 1 Galerie - 8
W Rupieciarni: Do poprawienia - 4
|
Przedstawiam model holenderskiego szkunera Eendracht, model wydany przez wydawnictwo JSC w skali 1:100, model pokaźnych rozmiarów, wkomponowałem model wykonany z częścią podwodną w fale. Przyznam szczerze, że to największy dotychczas wykonany model i najtrudniejszy z jakim się borykałem, podstawka ma długość 63cm!
Model w pełnym standardzie, maszty wykonane i szlifowane do odpowiedniego kształtu z drewnianych patyczków, żagle wykonane samodzielnie z kartonu z wycinanki, doklejone wzmocnienia, impregnowany lakierami bezbarwnymi akrylowymi by nadać im odpowiedni kształt, aby wyglądały jak prawdziwe żagle na wietrze. Od siebie dodałem kartonowe relingi, drabinki, załogantów i szkolących się na żeglarzy, załoga stała tego współczesnego szkunera to 18 osób i może zabierać na pokład 36 kursantów.
Dodałem lekkie brudzenie, bo tylko tak może wyglądać realnie, wracający po długim rejsie szkuner jest jeszcze bardziej ubrudzony. Model opracowany bardzo ciekawie, dużo detali, więcej w relacji prowadzonej na kartonówkachi. Ciekawostką jest sposób zaprojektowania szkieletu. Spasowanie zadowalające, pokład przerobiłem, ten z wycinanki był taki żółty jak z MM, często wspierałem się zdjęciami samego szkunera, dlatego pokład ma właśnie taki kolor. Olinowanie odwzorowane jak z wycinanki, od siebie dodałem więcej lin przy masztach, fały, szoty itp.
Mój szkuner ma lekki przechył i idzie w dość ostrym kursie bajdewind. Pobawiłem się dużo z wodą, falami, pianą, to była czysta frajda, ale wymagało dobrych parę tygodni pracy, przemalowywania, lakierowania, kolejnego przemalowywania itp ...
Bardzo zależało mi na sklejeniu tego pięknego szkunera, nie ma za wiele projektów modeli współczesnych żaglowców, a szkoda, bo to piękne żaglowce.
Model ukończyłem w dzień przed konkursem W Przeciszowie, wzbudził zainteresowanie i otrzymał wyróżnienie od wydawnictwa JSC, za które bardzo dziękuję!
Ahoj przygodo!
--
Sklejacz kartonowych modeli od ponad 40 lat. Raz coś się uda, innym razem nie za bardzo.
Ulubione tematy to żaglowce, okręty i dioramki opowiadające historie
Post zmieniony (10-10-24 15:36)
|