Karas
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 1 Galerie - 2
|
Dzień Dobry,
Tak Pany, jak widać, miotam się jak g... w przeręblu samemu niewiedząc o co mi chodzi. Ale już od dłuższego czasu chodziło za mną znów coś 'kołowego', bardzo chciałem spróbować się z jakimś projektem Michała Rafalskiego który znany jest z świetnych projektów więc padło na Borsuka. Nasz rodzimy autonomiczny jeżdżący kontener: ].
W internetach jest sporo materiałów promocyjnych, głównie wideo, więc z referencjami nie będzie problemu. Bryła jaka jest, taka jest. Każdy widzi. Oczywiście moja przygoda musiała rozpocząć się od fuckupa. 'Jak do tego doszło, nie wiem' ale części oznaczone 2 gwiazdkami ** z jakichś niewyjaśnionych przyczyn nakleiłem na karton 1,5mm. Żeby pancerności nie było za mało, dodatkowo jest to szary 'stalowy' karton, a nie piwnawgoownomasa papierowa. Jeszcze przed wycięciem 1 części, coś mi nie pasowało, te wpustki wydawały się, jakieś takie, mizerne. Więc się jedynie upewniłem,. że to autor spartolił a nie ja... No i wyszło. hehe. Miałem 3 wyjścia. Kupić sobie laserki. Wydrukować z własnych skanów i nakleić na odpowiedniej grubości kartonie i wyciąć. 3 konsekwentnie brnąć dalej, twierdząc że jest OK: ] hehehe
Odpowiedź jest oczywista. hehehe sem se ten los zgotowałem, wpustów i tak nie lubię, więc ich nie wycinałem, ale między tekturą 1, a 1,5mm jest .... 1 milimetr różnicy. dokładnie tyle. Więc podczas wycinania elementów, trzeba było skompensować pomyłkę i schować ten extra 1 milimetr wewnątrz bryły. Jako, że nigdy nie miałem problemów z wyobraźnią przestrzenną, to w sumie wszystko wyszło jak powinno. Bryła bardzo ładnie się zamknęła. Lekko podszlifowałem aby zręby krawędzi się zlicowały z powierzchniami i szkielecik jest gotowy do oklejania.
Upichciłem sobie podstawowe kolorki. Zieleń i ten taki piaskowy, czarny mam jeszcze z HMS Malaya. Już mi się kończy, ale bardzo długo mi służył i w zasadzie do każdego modelu po drodze z niego korzystałem.
Podsumowując, model jest raczej prosty, kilka klockowych bryłek, duże powierzchnie, poza gąskami powinno być spoko. Będzie to dla mnie trochę odskocznia od drobiazgów na Somersie, a przy okazji, bardzo podoba mi się standardowe malowanie z delikatnym brudzingiem w opracowaniu. Zobaczymy jak to wyjdzie, pozdr
--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
Post zmieniony (27-07-24 22:28)
|