piotrkt
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 12 Galerie - 1
- 5
|
Cześć, chciałbym przedstawić relację z budowy ORP Wicher z wydawnictwa WAK. Model zacząłem sklejać na początku kwietnia. Wykorzystałem przy budowie zestaw laserowo wypalanych elementów. Szkielet postanowiłem wypełnić, użyłem do tego pianki florystycznej i szpachli do drewna. Przed zaszpachlowaniem nasączyłem wręgi klejem cyjanoakrylowym żeby nie ścierały się nadmiernie w czasie szlifowania.
Oklejanie poszycia dna modelu nie przysporzyło większych problemów, musiałem jednak uzupełniać kolorem przedostatni element poszycia na rufie, bo powstały szczeliny. Widać to dobrze na pierwszym zdjęciu poniżej.
Generalnie nie jestem do końca zadowolony z efektu, poszycie dna, szczególnie w okolicy śrub i steru wyszło mocno wymęczone. Oklejając kadłub poszyciem dna i burtami doszedłem do wniosku, że decyzja o wypełnieniu szkieletu była bardzo trafiona. Bez wypełnionych przestrzeni w okolicy dzioba i przede wszystkim rufy nie byłoby możliwe właściwe wyprofilowanie mocno wygiętych burt i elementów dna, a przynajmniej ja miałbym z tym problem.
Wykonując śruby podjąłem wyzwanie autora i skręciłem wały śrub z kartonu, chyba się udało :).
Następnie zacząłem wypełniać pokład elementami, zaczynając od siłowni i nadbudówki dziobowej. Na tym etapie przygotowałem też miejsca mocowania odciągów. Niestety miejsca te nie były jednoznacznie wskazane w opisie i na rysunkach. Zdecydowałem, że bulaje i świetliki na pokładzie zwaloryzuję, podklejając od spodu kliszą fotograficzną, podobnie wykonałem przeszklenie nadbudówki dziobowej. Na obecnym etapie zbudowałem również konstrukcję masztu.
Następnie wykonałem elementy śródokręcia takie jak wyrzutnie torped, nadbudówka reflektora i świetliki
Ostatnie elementy jakie dotychczas wykonałem to nadbudówka rufowa oraz kotwice wraz z osprzętem
Póki co poza siłownią i kominami nic jeszcze nie jest na stałe przyklejone, w miarę przybywania elementów będę odświeżał wątek.
Pozdrawiam!
--
Post zmieniony (26-09-24 14:24)
|