FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 
21-06-24 08:42  [R/G] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 1

- 5

Cześć, chciałbym przedstawić relację z budowy ORP Wicher z wydawnictwa WAK. Model zacząłem sklejać na początku kwietnia. Wykorzystałem przy budowie zestaw laserowo wypalanych elementów. Szkielet postanowiłem wypełnić, użyłem do tego pianki florystycznej i szpachli do drewna. Przed zaszpachlowaniem nasączyłem wręgi klejem cyjanoakrylowym żeby nie ścierały się nadmiernie w czasie szlifowania.

Oklejanie poszycia dna modelu nie przysporzyło większych problemów, musiałem jednak uzupełniać kolorem przedostatni element poszycia na rufie, bo powstały szczeliny. Widać to dobrze na pierwszym zdjęciu poniżej.

Generalnie nie jestem do końca zadowolony z efektu, poszycie dna, szczególnie w okolicy śrub i steru wyszło mocno wymęczone. Oklejając kadłub poszyciem dna i burtami doszedłem do wniosku, że decyzja o wypełnieniu szkieletu była bardzo trafiona. Bez wypełnionych przestrzeni w okolicy dzioba i przede wszystkim rufy nie byłoby możliwe właściwe wyprofilowanie mocno wygiętych burt i elementów dna, a przynajmniej ja miałbym z tym problem.
Wykonując śruby podjąłem wyzwanie autora i skręciłem wały śrub z kartonu, chyba się udało :).

Następnie zacząłem wypełniać pokład elementami, zaczynając od siłowni i nadbudówki dziobowej. Na tym etapie przygotowałem też miejsca mocowania odciągów. Niestety miejsca te nie były jednoznacznie wskazane w opisie i na rysunkach. Zdecydowałem, że bulaje i świetliki na pokładzie zwaloryzuję, podklejając od spodu kliszą fotograficzną, podobnie wykonałem przeszklenie nadbudówki dziobowej. Na obecnym etapie zbudowałem również konstrukcję masztu.

Następnie wykonałem elementy śródokręcia takie jak wyrzutnie torped, nadbudówka reflektora i świetliki

Ostatnie elementy jakie dotychczas wykonałem to nadbudówka rufowa oraz kotwice wraz z osprzętem

Póki co poza siłownią i kominami nic jeszcze nie jest na stałe przyklejone, w miarę przybywania elementów będę odświeżał wątek.
Pozdrawiam!

--

Post zmieniony (26-09-24 14:24)

21-06-24 08:44  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
97 

Na Forum:
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

jeśli można prosić o pozwolenie, żeby móc chociaż okiem rzucić ;-)

--
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D

21-06-24 08:52  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 1

- 5

Dzięki za sygnał, już powinno coś być widać :)

21-06-24 09:38  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
Varran 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 7

\świetnie to wygląda, możesz podpowiedzieć co to za łańcuch i gdzie można taki nabyć? Bardzo mi się podoba jak dla mnie to chyba najlepiej dobrany łańcuch kotwiczny.

--
Pozdrawiam ;)

W budowie:
Barka HMCS LCI (L) 125 |
HMS Abercrombie | Jeremiah O'Brien
Gotowe:
Artilleriefährprahm typu D3 | USS PGM-17 | USS PC-553 | K-335 GIEPARD | K-670 Skat | ORP ORZEŁ III | 705 Lira (Alfa)

21-06-24 10:21  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 1

- 5

Cześć, w łańcuchy zaopatruje się w Rossmannie na stoisku z tanią biżuterią, zaczerniłem go specyfikiem ze zdjęcia.

21-06-24 11:58  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Model i wykonanie wygląda bardzo dobrze. Ale są dwie kwestie które zwróciły moją uwagę. Stojaki na liny ( pierścienie z trójkątnymi podporami na falochronie przed działem na nadbudówce ) są albo źle sklejone albo zaprojektowane. Ten pierścień powinien być na szczycie podpór a nie stykać się z falochronem. Druga sprawa to dziwny słupek na sponsonie operatora wyrzutni torped. Tam było siedzisko operatora przypominające kształtem fotel samolotu z I wś. wsparte na płaskich prowadnicach po obu stronach fotela.

--
Wicher 1:100 cz.3 , Wicher 1:100 cz.2 , Wicher 1:100 cz.1

Post zmieniony (21-06-24 12:07)

21-06-24 12:18  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 1

- 5

Masz wprawne oko :), zgadza się. Zauważyłem to po fakcie, gdy nie dało się już odkleić. Cenna uwaga dla następnych :) Na nadbudówce rufowej będzie już OK.

--

Post zmieniony (21-06-24 20:42)

21-06-24 13:23  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Jak dasz liny na stojak to babol będzie niewidoczny. Ale zlikwiduj te słupki ze sponsonów wyrzutni bo to kompletne nieporozumienie bijące po oczach każdego kto zna Wichra i Burzę. Walec/słupek wykorzystaj jako materiał na fotel. W mojej relacji (część III) możesz zobaczyć jak to wyglądało.

--
Wicher 1:100 cz.3 , Wicher 1:100 cz.2 , Wicher 1:100 cz.1

Post zmieniony (21-06-24 13:34)

21-06-24 17:47  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 1

- 5

Dzięki, to skarbnica wiedzy z której skrzętnie będę korzystał. Coś wspaniałego Ci wychodzi!!!

24-06-24 08:48  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Kolejnego ładnego Wicherka budujesz.

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024