Brystol
Na Forum: Relacje w toku - 8 Relacje z galerią - 4 Galerie - 20
W Rupieciarni: Do poprawienia - 2
|
Panowie, przedstawiam kolejnego rozgrzebańca, który odleżał swoje.
Ulm to miasto w Niemczech nad Dunajem, a to dziwadło nazywa sie właściwie "Zille".
"Pudło" to nazwa prześmiewcza, nadana mu przez jakiegoś radnego miejskiego z konkurencyjnego miasta.
Gugła ma dużo informacji, tu tylko tak niby na niby.
Pierwsze pisemne wzmianki pochodzą z XV wieku, to obiekty jednorazowego użytku, przewoziły towary samospławem, między innymi aż do Wiednia i dalej.
Typowe rozmiary to długość ok. 25 metrów i ok. 5 metrów szerokości, ale były też i większe.
Na miejscu docelowym były rozbierane, drewno użyte do budowy sprzedawane, a szyper i "załoga" wracali lądem.
Jak sie zaczęła żegluga parowa, zaczął sie nieuchronny upadek, dzisiaj to atrakcja, wożą turystów.
Model prościutki, miałem go sklejonego już dawno, ino przy wiosłach debatowałem, czy je zrobić zamiast z papieru, to z patyków.
No i zeszło lata całe, no i w końcu niedawno wydebatowałem, że jedno zrobie z patyka, a trzy z papieru i jest gotowy.
Autor zrobił pasy, kamo i brudzing.
Są pasy, to dobrze , bo tera to wszyscy panie, pasy, żeby nie wyglądało, że to z kartonu.
Kamo w tym modelu, to barwy miasta Ulm
robiony bez cacusio i gładziusio, "bo co ludzie powiedzą", dlatego szyderstwa i ironizmy jak najbardziej na miejscu
a tu panie, pasy, kamo i brudzing jak na dłoni
--
brystol jest gupi! lalalalaala!
Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło
|