FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 8Strony:  <=  <-  4  5  6  7  8  ->  => 
29-09-24 10:34  Odp: [N] MM Vittorio Veneto 4-5-6/2023
Agand 

@wottek - zaposiadywuję ów numer wilkajako i profile 107, 120 i 122 jako i The Littorio class battleships (Naval Institute Press) oaz rzeczone Orrizonte Mare na które się Pan Sławek powołuje w bibliografii - i wszędzie jak wół dziób namalowany zgodnie z rzeczywistością, a nie tak jak go Pan Staszałek przedstawił - kiiiicha.
Nie wspomnę już o brakującej gwiazdce na dziobie (jest na zdjęciach i rysunkach - ino w wycinance brakuje, co dziwi nieco przy detalizacji lornet czy działek na ten przykład)

--
Pozdrówka
Agand

29-09-24 11:01  Odp: [N] MM Vittorio Veneto 4-5-6/2023
Lukee 

No dobra, gwiazdkę sobie można dorobić ale zmienić kształt dziobu to już nie bardzo :-/
Ale i tak myślę, że sklejony będzie ozdobą każdej kolekcji... Tylko ta skala :-( Pozostaje powiększyć i malować. A wtedy można sobie poprawiać co się tylko podoba :-)

29-09-24 12:00  Odp: [N] MM Vittorio Veneto 4-5-6/2023
Agand 

@Kruszyna - "Vittorio nie powinien mieć zielonego dna?" - makaroniarze twierdzą że powinien - i chyba wbrew wszelkim barwnym tablicom w naszych wydawnictwach wypadałoby im uwierzyć
za Littorio class battleships przytoczonym powyżej:
"As per specification, the hull bottom was coated with an anti-rust primer which was then followed by two coats of underwater paint applied hot; the first was anticorrosive,and the second was anti-fouling, normally dark green in colour."

tyle

--
Pozdrówka
Agand

29-09-24 12:36  Odp: [N] MM Vittorio Veneto 4-5-6/2023
ceva 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 6
Galerie - 21

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 28

- 4

Lukee, nie przejmuj się przeróbką dziobu, do przeróbki jest praktycznie całe poszycie burt kadłuba, bo ukształtować znajdujące się w wycinance oklejki burt w części dziobowej i rufowej tak, żeby bez krowich żeber ułożyły się na szkielecie jest moim zdaniem niemożliwe...

--
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI & LANCISTI

30-09-24 16:51  Odp: [N] MM Vittorio Veneto 4-5-6/2023
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

było macane, z empików. Tak ładny, tzn druk taki ładny nasycony, przyjemny dla oka. IMO dno do wymiany na zielone, aby było coś innego, a skoro nikt nie wie jak naprawdę powinno być, to do zielonego nie da się przypapierkować: ], Technicznie, są części małe, ale bez dramatu, w Neptuni w 1:200 dają mniejsze: ], szkoda, że nie ma zapasu koloru, tzn to tez nie tak. Jest zapas i to całkiem sporo, bo około połowy kartki w kolorze kadłuba i nadbudówek, jeno na cienkim papierze, a poza tym brak pozostałych kolorów. Faktycznie pokład nie ma zaznaczonych miejsc na słupki, schodki są uproszczone do zjeżdżalni dla dzieci na placu zabaw, brak drzwi, niektóre elementy przesadnie uproszczone, za to inne mocniej dopakowane. Tylny drewniaczkowy pokład, należało by sobie wypalić, aby dechy były w skali. Nie mniej, ze względu na mocno ograniczone pole manewru we włoszczyźnie. Okręcik wydaje się bardzo ciekawą pozycją. 3oo mi nie przeszkadza, chcę na nią przejść, ze względu na gabaryty. Gdyby nie fakt, że jestem rozgrzebany w tylu tematach.... to nie zaszkodzi rozgrzebać kolejnego, heheehe. Żart, ale kto wie, może będzie kiedyś klejone. Ma bardzo przyjemne dla oka kolorki. Nie mylić z historycznymi, po prostu jest ładny. Dobrze wydane 4 dyszki: ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

Post zmieniony (30-09-24 17:12)

30-09-24 17:18  Odp: [N] MM Vittorio Veneto 4-5-6/2023
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 8
Galerie - 1

Dna byly normalnie minią malowane, tylko makaroni byli tak leniwi że zdążyły zarosnąć porostami i wygodniej było tłumaczyć że dno zielone 😁

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI
Forumowym napinaczom, mówimy stanowcze weź się za klejenie :)

30-09-24 17:40  Odp: [N] MM Vittorio Veneto 4-5-6/2023
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 2
Galerie - 6

- 3

Mam. Te malutkie kółeczka, pół strony bez problemu sztancami wytnie się. Miniaturowych detali też nie ma zbyt dużo, w sam raz. Na dno barwionka + może się wreszcie do czegoś przyda cegłówka Erminio Bagnasco o Littoriach. 300 w gabarytach ma przewagę nad 200, którą już nie zmieszczę. A jak w AR wiele elementów zmiejszałem z innych modeli z 200 do 300 i było ok to tu też powinno grać. I tak do Vanguarda planowałem zreanimować do pary KGV z MM, ale może zamiast tego warto by tego Włocha. Nie wiem tylko kiedy bo chcę nieco pokończyć te zaczęte. Romę z GPM sprzedałem, to może tego bliźniaka w 300 warto by bo w sumie lepszy.

--
Sven

HMS Ark Royal

30-09-24 18:47  Odp: [N] MM Vittorio Veneto 4-5-6/2023
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Kupilem - zapakowałem ładnie w folię
...może kiedyś skleję
... a może wcześniej umrę ...

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

30-09-24 19:09  Odp: [N] MM Vittorio Veneto 4-5-6/2023
=Kondzik= 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 1

@ADAM12 w przypadku Royal Navy to ten kolor dna to wcale nie musiała być minia :D https://www.sovereignhobbies.co.uk/pages/royal-navy-anti-fouling-and-boot-topping-colours

30-09-24 22:35  Odp: [N] MM Vittorio Veneto 4-5-6/2023
Mucha 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 3

Przejrzałem monografię, obejrzałem zdjęcia lotnicze z kwietnia 41 roku... Wg mnie pasy naniesione poprawnie (do wysokości falochronu). Pokład tyle że ciemny (nic nie można z nich wywnioskować), brak kamuflażu na burtach. Ja bym się nie czepiał... Dziób ok z czasu wodowania wygląda ale to jest dosłownie *******ka. A teraz podsumowanie - nie ma lepszego opracowania tego okrętu na chwilę obecną. Podobno Avangard miał mieć, ale nie ma - i basta. Ja kupiłem, dla mnie zakup obowiązkowy. Gdyby nie to, że mam 11 modeli w toku, już miałby naklejony szkielet... Za 54 złote? Brać, nie marudzić.

--
Co zostało zobaczone, tego się nie odzobaczy

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 8Strony:  <=  <-  4  5  6  7  8  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024