FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 28 z 29Strony:  <=  <-  25  26  27  28  29  -> 
04-09-24 11:15  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Niesamowity poziom wykonania. Oprócz tego relacja stanowi fantastyczny poradnik i inspirację dla tych, którzy nie sądzili, że w standardzie można można wykonać pewne elementy modelu lub wykonać
je w tak precyzyjny i efektowny sposób.

--
Wicher 1:100 cz.3 , Wicher 1:100 cz.2 , Wicher 1:100 cz.1

04-09-24 11:50  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Grupa: GEKO

Kruszyna - modelu nie kaponuję. Do impregnacji używam błyszczącego lakieru olejnego Revella z puszki rozcieńczonego w stosunku 1:1 z dedykowanym rozcieńczalnikiem i to już po sklejeniu jakiejś sekcji modelu, aby wzmocnić i zabezpieczyć karton. Patent podejrzany u brzydala;)

Potem na to idzie druga warstwa oleju błyszczącego, a potem już działam lakierami Mr.Hobby (obecnie serią GX). Między GX błyszczącym a matem robię washa (choć na spodzie to większego sensu przy brudzeniu pigmentami nie ma, ale można potestować co nieco:-)), a na mat daje pigmenty jak widać:-)
Na zdjęciu widać jeden pigment, ale odpowiednie nim operowanie może przynieść efekty różnego odcienia, od prawie czarnego do ledwo widocznej mgiełki:-) Nie chcę robić takiej kolorowanki, jaka wyszła mi na spodzie, ale pewnie jakieś dwa inne kolory jeszcze się pojawią:-)

Swoją drogą od razu można poznać, gdzie człowiek położył zbyt mało matu, gdy pigmenty nie trzymają się powierzchni, nawet wcierane:-)

Góra będzie nieco inaczej brudzona, bo tam już takiego syfu nie będzie i raczej pójdą techniki też olejne, ale bardziej subtelne i płynne:-)
Z drugiej strony... więcej tu działam na mokrych pigmentach niż suchych:-)

Przy okazji - kaponu użyłem raz testowo i efekt jest ok, natomiast zapach jest tragiczny. Olej to co innego:-)

Jhradca - dzięki za wierne kibicowanie:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / StuG Ausf. F

Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

04-09-24 12:59  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Brudzenie opierasz na jakichś fotografiach czy improwizujesz?
To pytałem ja, sługa uniżony i wierny fan Twojej twórczości :-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy

05-09-24 08:12  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

stary - w dzisiejszych czasach to się chyba nazywa "followers", ale pojechałeś mocno po bandzie;)
Brudzenie to zawsze improwizacja, bo ten czy inny stan ubrudzenia pojazdu to zazwyczaj chwila, w dodatku słabo obfotografowana;)
Miejmy nadzieję, że tego nie sknocę;)

--
StuGu

Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

12-09-24 13:55  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Prace postępują:-)

Wybaczcie baaardzo robocze zdjęcie, wykonane telefonem, w nocy, podczas SnE:-)

Koła musiałem na szybko przybrudzić, by nie odstawały od wanny kadłuba kolorystycznie.
Z tej strony koła są doklejone, z drugiej wszystko przygotowane do zmontowania w całość:-)

Chyba uda mi się do Przeciszowa wykonać wspomniany plan minimum - może jeszcze bez ostatecznego szlifu, ale w ogólnej koncepcji dół będzie skończony:-)

--
StuGu

12-09-24 15:09  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Idę szukać szczęki bo upadła na podłogę, petarda ten brudzing :)

12-09-24 20:48  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Piotr P. 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

- 1

Świetna robota. Gdybym umiał w brudzenie to właśnie taki efekt byłby moim celem. Jest brudno ale wciąż widać wszelkie detale. Super!

--
Pozdrawiam
Piotrek

12-09-24 20:53  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Dół ok, bardzo ok.
Góra na razie jak z fabryki. Ale sam to wiesz.
Pięknie!

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

12-09-24 20:58  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

StuGu tyle razy pisałeś o zrywaniu beretów llaczków i czego tam jeszcze, że w końcu sam postanowiłeś pozrywać to i owo innym :)
SKUTECZNIE :D

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

13-09-24 00:12  Odp: [Relacja] Niemieckie samobieżne działo szturmowe StuG III Ausf. F - WAK 11/2009
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Grzechu, moim zdaniem zawieszenie ubrudziłeś tak jak być powinno (a jak się komu nie podoba, to niech krytykę poprze dokumentacją- w przeciwnym razie, jest ona jest g..o warta....)
Mariusz zwrócił uwagę że dół brudny a góra jak z fabryki... Cóż, Mariusz jako znany fachowiec w dziedzinie lotnictwa nie musi przecież wiedzieć, że w pojazdach temu właśnie służą błotniki nad układem jezdnym, by cię cały pojazd nie upjer....niczył 😜
Samo brudzenie zresztą to jest licentia-poetica...a granica między subtelnym przybrudzeniem i karykaturalnym chlewem jest wbrew pozorom cienka i trudna do określenia...
Moim zdaniem jest git👍

--
GG 6801515

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 28 z 29Strony:  <=  <-  25  26  27  28  29  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024