StuGu
moderator
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 13
Grupa: GEKO
|
Kruszyna - modelu nie kaponuję. Do impregnacji używam błyszczącego lakieru olejnego Revella z puszki rozcieńczonego w stosunku 1:1 z dedykowanym rozcieńczalnikiem i to już po sklejeniu jakiejś sekcji modelu, aby wzmocnić i zabezpieczyć karton. Patent podejrzany u brzydala;)
Potem na to idzie druga warstwa oleju błyszczącego, a potem już działam lakierami Mr.Hobby (obecnie serią GX). Między GX błyszczącym a matem robię washa (choć na spodzie to większego sensu przy brudzeniu pigmentami nie ma, ale można potestować co nieco:-)), a na mat daje pigmenty jak widać:-)
Na zdjęciu widać jeden pigment, ale odpowiednie nim operowanie może przynieść efekty różnego odcienia, od prawie czarnego do ledwo widocznej mgiełki:-) Nie chcę robić takiej kolorowanki, jaka wyszła mi na spodzie, ale pewnie jakieś dwa inne kolory jeszcze się pojawią:-)
Swoją drogą od razu można poznać, gdzie człowiek położył zbyt mało matu, gdy pigmenty nie trzymają się powierzchni, nawet wcierane:-)
Góra będzie nieco inaczej brudzona, bo tam już takiego syfu nie będzie i raczej pójdą techniki też olejne, ale bardziej subtelne i płynne:-)
Z drugiej strony... więcej tu działam na mokrych pigmentach niż suchych:-)
Przy okazji - kaponu użyłem raz testowo i efekt jest ok, natomiast zapach jest tragiczny. Olej to co innego:-)
Jhradca - dzięki za wierne kibicowanie:-)
--
StuGu
Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / StuG Ausf. F
Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy
|