FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 5 z 5Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5 
03-09-24 09:53  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 2
Galerie - 6

- 3

Karaś, to nie są zdjęcia koloryzowane tylko oryginalnie kolorowe bo wtedy były już takie;)

Jeszcze inne kolorowe zdjęcie, manewry floty na Pacyfiku, bodajże Idaho, jeszcze bez Deck Blue, naturalne drewno, widać wypełnione szczeliny między deskami, oraz na drugim zdjęciu, nie wiem, czy coś zaczęli wtedy już malować. Po pomalowaniu farbą dlatego to się pewnie zlało w jedną taflę.

https://www.gstatic.com/hostedimg/5b4dde95e676b4f2_large
https://www.gstatic.com/hostedimg/f85b04e4cb5e1026_large

Wieczorem jeszcze sprawdzę w Warship Pictorial nr 34 z pancernikami USN w kolorze.

Co do rodzajów drewna, w USN stosowano: tek, białą sosnę, jodłę/daglezję Douglasa. Jeśli pokład był z sosny to juz wokół barbet, włazów i waterwajsów stosowano tek. Dodatkowo pokłady malowano także bejcami, w tym niebieskimi, czy mahoniowymi.

--
Sven

HMS Ark Royal

Post zmieniony (03-09-24 11:04)

03-09-24 22:03  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 6
Galerie - 1

Dobry na wieczór, trochę zostałem wywołany do tablicy, więc jestem.
Na podstawie mojego może nieudolnego rozeznania w kwestii kamo, stwierdziłem co następuje, że kamo MS-12 Modyfikowany to specjalna wersja na wypadek operacji na Atlantyku, dokładna data tego wyglądu to początek 1942r. Do operacji na Pacyfiku ze względu na słabą przeciwlotniczą najpierw przeszedł modernizację i dopiero potem hulał przy wyspach, btw o ten wygląd mnie Sven też męczył :D
Z kolorem pokładu jest jak z gustem wiadomo, mi się podoba. Kolory na modelu powinny być jaśniejsze niż w rzeczywistości, bo w przeciwnym wypadku kamuflaż spełni swoją funkcję, a tu o podziwianie chodzi właśnie.
@Józefie, jako posiadacz plików tego modelu wystarczy, że wyrzucę tło czyli jasny szary i druknę na barwioce. Reszta elementów jest drukowana klasycznie. Przed drukiem na ekranie wygląda to tak :

PZDR

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI
Forumowym napinaczom, mówimy stanowcze weź się za klejenie :)

04-09-24 10:10  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Józef 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Adamie 12... Dzięki , ale pewnie ze zwykłego skanu to kicha będzie... :(

--

04-09-24 11:26  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

@ Adam
spojrzałem na te bulaje. Gradient który stosujesz powoduje , że wyglądają one jakby szyba była kulista.
Gradient liniowy byłby chyba jednak lepszy. Jeżeli chodziło ci o zasymulowanie cienia wnęki to lepiej by
to chyba robił półksiężyc o ostrej krawędzi cienia

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

04-09-24 13:41  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

@Wojtek, to już zależy od oka patrzącego ;) Wg mnie jest git. Ale np. jak czasem patrzę na mapy lidarowe to mam mindfak, gdzie jest nasyp, a gdzie rów ;)

--
W budowie:
Szkuta Wiślana | Łódź z Gokstad
Ukończone:
A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I
Zawieszone:
Mark I

04-09-24 16:44  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

bulaje namalowane są po to aby było wiadomo gdzie wbić sztańce. Tyle odnośnie koloru: ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

04-09-24 20:02  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

ja się z tobą Karas całkowicie zgadzam, niemniej jednak swoje wrażenie podtrzymuję - nie wszyscy to będą wycinać
i zgoda, że większość tego nie zauważy.
Ja tylko taką mam naturę, że już w przedszkolu się czepiałem, że w dobranockach dym z komina pod wiatr leci :D

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

05-09-24 11:51  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 2
Galerie - 6

- 3

Na jedynym kolorowym zdjęciu NM ze stycznia 1942, Warship Pictorial z pancernikami USN w kolorze, gdzie był już w MS12 pokład jest wyraźnie jaśniejszy niż ciemnoniebieskie plamy kamuflażu burt. Zdjęcie całego okrętu z lotu ptaka.

--
Sven

HMS Ark Royal

05-09-24 22:02  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
SeWo77   

To burty pewnie zacienione i dlatego

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 5 z 5Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024