FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 
24-08-24 23:43  [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

...pakował...
...jecha...
...ładowa...
...rąba....
+ te niecenzuralne ;)
... inne opcje ?

W przerwie Bussarda rozpocząłem model, który miał się składać z prostych brył i szybko się kleić
ale nie być modelem kostki Rubika... ehe ... życie jest jak pudełko czekoladek, ale nie uprzedzajmy faktów
Początek był prosty, a miny pojawiły się później

Ktoś pamięta mój pierwszy post na forum ? Miałem nie kleić pancerki...
Ale jak zobaczyłem tę chitlerofskom paskudę, to moje zamiłowanie do paskudności podskoczyło z radości.

przy wycinaniu szkieletu (był to 18,10,2023) zawitał u mnie zmarznięty gość

Szkielet dla szybkości sklejałem super rzadkim SG/CA

C.D.N.

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

Post zmieniony (30-08-24 21:24)

25-08-24 14:09  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

Poszycie wzorem okrętowców postanowiłem skleić w skarpetę .
Jak widać wytłoczyłem nity od lewej strony - niektóre są uszkodzone, bo szukałem właściwej techniki

W rejonie dan dodałem podposzycie, bo skoro wszędzie jest , to chciałem uniknąć
wgniecenia przy dalszych manipulacjach

po przyłożeniu poszycia okazało się, że ogon w szkielecie "opada" - mina nr1 mojej produkcji
Nastąpiło prostowanie. Dodam, że zakończone sukcesem - szkielet dopasował się do poszycia

Dno ogona przyklejone i przyłożenie dna głównego - SZPARA JEST - mina nr2 - moim zdaniem wina wycinanki..
Ponieważ dolna pawęż (używając morskiej nomenklatury) pasuje do dna. Szkielet dna jest za niski.
Dodałem jeszcze podposzyie tym razem przyklejając tekturę do dna i się zeszło.

Dodałem więcej podposzycia tym razem podklejając dno i się spasowało.

--
pozdro
Wojtek
-------------------------------------------------------------------------------------

Post zmieniony (27-08-24 23:46)

25-08-24 19:18  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
Jari 

Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale mi zawsze szkielet nie zgrywa się z poszyciem. Wszystkie dotychczasowe modele z Modelika, po za Warriorem sprawiały mi tą samą niespodziankę. Szkielet kleił się bezproblemowo i przychodziło poszycie i gdzieś musiało nie pasować. U mnie ten model też czeka na kupce, więc masz we mnie kibica.

--
Amatorzy zbudowali arkę - profesjonaliści Tytanica.

25-08-24 20:25  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

A po co komu szkielet?

Nie prościej byłoby porozcinać siatki, podkleić tekturą i skleić do kupy?

Co najwyżej wstawić jakieś poprzeczne tekturki...

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

25-08-24 22:21  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

@QŃ nie wątpię , że dałbyś radę. Ja jestem za cienki w uszach i nawet sobie tego nie wyobrażam.

Relacja trochę niechronologiczna, bo ja kleję bardzo chaotycznie. Na co akurat mam ochotę - trochę tu, trochę tam...
Autor do napinania łańcuchów sterujących widełkami tylnego koła proponuje użycie gumki - bez sensu, bo z czasem i tak pęknie,
albo wymyślenie jakichś systemów z ciężarkami - też bez sensu, bo to nie ma prawa działać.
Pomyślałem, że najlepsza była by sprężyna i nawet znalazłem jakąs wyciągniętą ze starego magnetofonu, ale była za długa.
Ale znalazłem też taką "długopisową" tyle że to ścidkana. Wbrew pozorom standardowe spręśynki w długopisach są dosyć mocne.
Ta była jakaś słabsza. Zrobiłem taki napinacz:

to zostało zamknięte w rurce z długopisu BIC a w końce wsunąłem kawałki rurki od balonika, która ma na ciepło zrobione takie kielich, aby oczka łańcucha się nie zacinały na krawędziach - z lewej strony to widać mimo nieostrości

żeby rurka nie wpadła za głęboko, do wręgu dokleiłem paski-szelki. Widać też podkleki antykrowiożebrowe w CL pawęży

i na koniec wszystko zmontowane z łańcuchem przeciągniętym przez otwory we wręgu - oczywiście za małe dał autor, ale to taka raczej minka niż mina

--
pozdro
Wojtek

25-08-24 22:34  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 12
Galerie - 6

- 2

Hmmm... Z moderatorskiego obowiązku, to jednak bym Cię prosił o nieco więcej gwiazdek na początku pierwszego postu, OK? Bo może to jednak dzieciaki czytają, więc nie muszą się chwalić, że takich słów to od modelarzy się nauczyły ;) Dziękuję z góry za zastosowanie się do powyższej prośby.

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Dobry modelarz sklei model każdego, nawet najgorszego projektanta.
Dobry projektant zaprojektuje model który sklei każdy, nawet najgorszy modelarz.
Kat

25-08-24 22:52  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

mówisz i masz :)

--
pozdro
Wojtek

25-08-24 23:59  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 12
Galerie - 6

- 2

Dziękuję :)

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Dobry modelarz sklei model każdego, nawet najgorszego projektanta.
Dobry projektant zaprojektuje model który sklei każdy, nawet najgorszy modelarz.
Kat

26-08-24 22:05  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

Oglądając zdjęcia jedynego egzemplarza z Kubinki (muzeum broni pancernej - w tym zdobycznej, pod Moskwą)
postanowiłem sobie potłoczyć kołpaki koła i wyszedł bardzo ładnie, tylko nie spojrzałem dokładnie w rysunki i potem
się okazało, że nie powinien on mieć kształtu kapelusika, jeno kopułki - mina nr3 - moja

Poszycie wieżyczki w wycinance jest jako góra+przód+dno. Ja odciąłem dno i skleiłem przód+góra+"bokotył"
żeby ewentualne niedopasowania schowały się pod spodem.

Wziąłem się też z poszycie obudów przekładni kół przednich

...i tu wyszła największa mina nr4 , a w zasadzie to raczej mina morska ALBO 500kg bomba lotnicza - oklejki kompletnie nie pasują do modelu
do tego jest błąd powodujący powstanie "zęba"

tego się nie da w żaden sposób dopasować do kadłuba - kopuła jest jakby za mała

Dopiero w tym momencie poguglałem i znalazłem inne relacje i tam jest to samo

model prosto z wycinanki jest NIESKLEJALNY[

ale ja się łatwo nie dam i zająłem się czym innym powyższy problem zostawiając na potem
czyli C.D.N.

EDIT: przy okazji na ostanim zdjęciu widać doklejkę z zapasu, bo dno koadłuba nie dochodziło do wręgi uskoku - szpara na jakieś 1.5mm
mi wyszła - mina nr5 ale nie wiem czyja - moja czy projektu

--
pozdro
Wojtek

Post zmieniony (26-08-24 22:17)

27-08-24 23:16  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

Pomyślałem : No to se pokleje te niby-gąsieniczki
I tu wyszło, że to nie mina ale cały magazyn min.
Na obrazku wygląda prosto, ale to się składa z dwóch łańcuchów
połączonych kostkami + "kopytka" na każde 2 koła
Razem ponad 1000 części - tak tak.

Części łańcucha poukładane są zespołami dla jednego ogniwa i do tego niewyrównane
co przy cięciu dokłada dużo roboty. Do tego widać po [rawej, że nie ma tam wogóle numeracji,
więc trzeba cholernie uważać, co się podkleja a co nie - dokłada to naprawdę dużo czasu.

Następne moim zdaniem głupie rozwiązanie to boki zębów łańcucha - niby razem ale osobno.
Na dobrą sprawę to można je w ogóle olać, ale ja ambitnie pokleiłem

na poniższym zdjęciu dolna kostka jest z zębami wg koncepcji autora, a górna w moim uproszczeniu.
Jednorodny pasek zastąpiłem ściankami z kartonu 1mm - tego i tak nie będzie widać

do dziurkowania ogniw użyłem takiego toola z aliex... robi otwory o średniy 2-4,5 mm ze skokiem 0.5mm

żeby ogniwa miały równą długość, zrobiłem se taki dżig ( jig )

a każde ogniwo ma jeszcze oklejkę krawędzi - czyli jedno takie ogniwo to 7 części x 60 szt na cały model - i już jest 420 elementów.
Każde kopytko składa się z 9 części x 30 szt = 270

i pierwsze złożenie łańcuchów i kopytek jeszcze na sucho bez włożenia osiek

CDN...

--
pozdro
Wojtek

Post zmieniony (27-08-24 23:29)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024