FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 2Strony:  <-  1  2 
27-07-24 10:21  Odp: [R] Me-109 E-1, Modelarstwo Kartonowe Nr1-2024, 1:33
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Bardzo fajna robota. Też żałuję, że nie ma wnętrza kabiny, ale decyzję szanuję.

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

27-07-24 12:20  Odp: [R] Me-109 E-1, Modelarstwo Kartonowe Nr1-2024, 1:33
Piotr D. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 23

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

- 4

Brak kabiny nie przeszkadza, fajnie by było, jakby autorzy zamiast niebieskich "szybek" robili takie w stylu starych małych modelarzy (coś jak Brystol próbował tu zrobić chyba za pomocą kredek).
Mnie bardziej zastanawia kształt tylnej części kadłuba. Jakiś taki dziwny, mocno zaokrąglony. Czyżby rezygnacja z wręg w tym miejscu?

--
pozdrawiam
Piotr

30-07-24 18:34  Odp: [R] Me-109 E-1, Modelarstwo Kartonowe Nr1-2024, 1:33
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 4
Galerie - 18

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, dzień parzysty, aktualizyjum.

Radek, z mojego obecnego punktu siedzenia, lepienie wnętrz i foliowanie owiewek, byłoby zbędną stratą czasu, to raz, a dwa, to mnie to absolutnie nie gryzie, nie robie modeli, ino takie tam fiu bzdziu dla siebie.

PiotrzeD, to pewnie gra świateł, złudzenie, abo jaka fata iluzjana, bo wręgi są, mocno wykastrowane, ale są.
w następnych aktualizyjach zrobie inne ujęcia, aby było widać wąskość.

Dzisiaj w aktualizyji jeden obrazek, aby było widać, że coś lepie.

Zanim zaczne dalsze manipulacje, zrobię płat. Autor zastosował bardzo proste rozwiązanie, gotowy płat wsuwany jest od spodu w kadłub.
Jeśli nie będzie jakiś rażących niepasowalności, to jest bardzo dobry sposób upraszczający budowę.

Następne aktualizyjum, z gotowym płatem, wtorek, 6- go sierpnia.

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38

Post zmieniony (04-08-24 20:31)

06-08-24 16:19  Odp: [R] Me-109 E-1, Modelarstwo Kartonowe Nr1-2024, 1:33
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 4
Galerie - 18

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, dzień parzysty, aktualizyjum.

Planowałem dzisiaj mieć gotowy płat, ale wyszło panie, jak z tym wiatrem i kleksem.

Płat jeszcze nie gotowy, tzn. zostało tylko malusio, skleić na krawędziach spływu, a przymierzałem przepisowe 3razy, będzie pasować.

Spasowanie centropłata z płatami, oraz szkieletu całego płata z nimże, jest bardzo dobre, linije na poszyciu zbiegają sie ze sobą.

Wnęki podwozia pasują również b.dobrze.

Sklejałem je ino aby aby, bo i tak będzie mało co widać, nikt mojemu mesiowi nie będzie przecież do kaleson zaglądał, ale ktoś, kto cyzeluje, a prostuje, a gładzi na cacusio, to może sie postarać.

Aktualizyjum, 10 sierpnia, sobota.

Siedze i udaje, że cuś robie

--

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38

Post zmieniony (06-08-24 16:20)

10-08-24 21:21  Odp: [R] Me-109 E-1, Modelarstwo Kartonowe Nr1-2024, 1:33
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 4
Galerie - 18

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, dzisiaj miało być aktualizyjum, ale będzie jutro, bo sie z kolesiami zasiedziałem.

Debatowaliśmy o tym, skąd wziąć kase na modele, jeśli żona wszelkie ruchy na koncie śledzi ?

--

11-08-24 21:29  Odp: [R] Me-109 E-1, Modelarstwo Kartonowe Nr1-2024, 1:33
Mucha 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 3

Kiedy żona pyta mnie czy kupiłem kolejny model - mam taką sama minę jak ten drugi od prawej...

--
Co zostało zobaczone, tego się nie odzobaczy

11-08-24 21:32  Odp: [R] Me-109 E-1, Modelarstwo Kartonowe Nr1-2024, 1:33
yak   

Jest też inna metoda. Nie pytać ile kosztowała torebka, którą ostatnio kupiła. To działa :-)

11-08-24 21:43  Odp: [R] Me-109 E-1, Modelarstwo Kartonowe Nr1-2024, 1:33
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 4
Galerie - 18

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, wczorajsze aktualizyjum, a następne, znowu parzyste, 18 sierpnia.

Płat mam gotowy, ale do wyrzucenia, gdyż gniotłem, gniotłem, aż wypchłem.

Mam drugi egzemplarz i skleje płat jeszcze raz.

Jak już gdzie indziej zaznaczałem, kaszany mojej nie zamierzam ukrywać
sklejam wszystkie swoje odpustowce od wielu lat wikolowatym, a tu nawaliłem za dużo i sie wgnietło i pozapadało

tu z daleka

a tu z bliska

A tu płat w dziurze na sucho

--

18-08-24 21:12  Odp: [R] Me-109 E-1, Modelarstwo Kartonowe Nr1-2024, 1:33
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 4
Galerie - 18

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, parzysty 18 sierpnia, pseudo aktualizyjum.

Pseudo, bo ino aby pokazać, że udaje, że coś robie, i żeby nie było, "założył relacje i tyle go widzieli".

Przy budowie drugiego płata oprócz tym razem ździebelunio wikolusia użyje też niezawodnego Butaprenu OBT III.

następne aktualizyjum, w poniedziałek, 26 sierpnia

--

26-08-24 18:56  Odp: [R] Me-109 E-1, Modelarstwo Kartonowe Nr1-2024, 1:33
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 4
Galerie - 18

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, parzysty 26 sierpnia, aktualizyjum niby na niby.

Płat sie robi, wyciełem poszycie z nowego egzemplarza, i czekam aż mocy urzędowej nabierze, wtedy dalej, ale tym razem z jakimś wypełnieniem

w międzyczasie pomiędzy nic nie robieniem, a udawaniem , że nic nie robie, robie stateczniki poziome, powoli, żeby paluchów z rozpędu nie poplątać
.
Ukulałem w palcach coś, co jest skrzyżowaniem jaja z kwadratem, ale tak zostanie, zaleje lakierem do paznokci i sie może troche odkwadraci i odjajczy.

Następne aktualizyjum, za miesiąc, 26 września, może razem z galeryjum

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 2Strony:  <-  1  2 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024