żółtodziób
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 1
|
Łączenie łańcucha i kopytek
Rozwiązane jast to tal. że łąńcuch jest łączony tulejami a potem nakłada się kopytka z następną tuleją wchodzącą w tuleje łańcucha
Końce tyvh tulei nie wyglądały zbyt ciekawie, więc dodałem od siebie krążki z barwionki, tak, aby to wyglądało jak w pierwowzorze
przy okazji mój patent na wycięcie długiego wąskiego paska - 250x1 mm , kiedy jest mało "mięsa" do przyciśnięcia
- oklejka krawędzi kół... też jej potem nie widać, bo wszystko przykrywa łańcuch i kopyta hehe
produkcja śrubek. Po naklejeniu na kopytka pojawił się problem - połowa z nich się rozwarstwiłą i drukowany wierzch odpadł.
Potem i tak zobaczyłem, że oryginał ma zamiast nakrętek łby śrub wkręcanych w korpus, Więc to, co początkowo tylko
pomiziałem bardzo rozcieńczoną farbą, aby biały kolor nie bił po oczach, ale było widać zarysy - trzeba będzie pomalować na czarno.
W sumie to nawet lepiej, bo to szare słabo wygląda.
Boki kół
Zastanawiam się z jakich materiałów korzystał projektant, bo w oryginale wewnętrzny wieniec to imbusy wpuszczone w gniazda,
o a zewnętrzny to sześciokąty także wpuszczone w gniazdo. W modelu wszystko naklejone na wierzch, część naewt jako kółka,
a nie sześciokąty. Do tego środkowa pokryw jako płaska. Jak już wspomniałem wytłoczyłem ją, tylko źle.
Przy przeróbce środki mi się niestety zapadły, ale nie chce mi się tego robić od nowa. Tak zostanie.
Imitację imbusów zrobiłem wycinając środki sztancą, a następnie nagniotłem wokół igłą dozującą.
Gniazda zewnętrzne też wycięte sztancą, a w środek wkleiłem łby śrub.
--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej
|