FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 
28-08-24 07:37  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

siemano, faktycznie zgadzam się, że nie ma nic gorszego niż chaos w częściach, brak równego ułożenia oraz sensownego pogrupowania potrafią popsuć zabawę i nie świadczą dobrze o projektancie. No chyba, że zrobił dokładnie tak jak by sam chciał wycinać pod siebie. To ok. Wszelkie toole pomagające unifikacji elementów, są jak najbardziej wskazane. I ostatnia sprawa, mam wrażenie, że wyświetla się tylko część zdjęć.
powodzenia w dzierganiu ogniwek: ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

28-08-24 12:25  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

Ogniwka na zdj eciach wszystkie już podziergane, bo relacja jest "wsteczna" :)
Co do zdjęć - ta sama rela jest na pamperach.
U mnie wszystkie widać - sprawdzone na 3 przeglądarkach
Może masz takie wrażenie bo zdjęcia nie są zbyt zunifikowane rozmiarowo

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

Post zmieniony (28-08-24 13:06)

29-08-24 20:47  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

Łączenie łańcucha i kopytek
Rozwiązane jast to tal. że łąńcuch jest łączony tulejami a potem nakłada się kopytka z następną tuleją wchodzącą w tuleje łańcucha

Końce tyvh tulei nie wyglądały zbyt ciekawie, więc dodałem od siebie krążki z barwionki, tak, aby to wyglądało jak w pierwowzorze

przy okazji mój patent na wycięcie długiego wąskiego paska - 250x1 mm , kiedy jest mało "mięsa" do przyciśnięcia
- oklejka krawędzi kół... też jej potem nie widać, bo wszystko przykrywa łańcuch i kopyta hehe

produkcja śrubek. Po naklejeniu na kopytka pojawił się problem - połowa z nich się rozwarstwiłą i drukowany wierzch odpadł.
Potem i tak zobaczyłem, że oryginał ma zamiast nakrętek łby śrub wkręcanych w korpus, Więc to, co początkowo tylko
pomiziałem bardzo rozcieńczoną farbą, aby biały kolor nie bił po oczach, ale było widać zarysy - trzeba będzie pomalować na czarno.
W sumie to nawet lepiej, bo to szare słabo wygląda.

Boki kół
Zastanawiam się z jakich materiałów korzystał projektant, bo w oryginale wewnętrzny wieniec to imbusy wpuszczone w gniazda,
o a zewnętrzny to sześciokąty także wpuszczone w gniazdo. W modelu wszystko naklejone na wierzch, część naewt jako kółka,
a nie sześciokąty. Do tego środkowa pokryw jako płaska. Jak już wspomniałem wytłoczyłem ją, tylko źle.
Przy przeróbce środki mi się niestety zapadły, ale nie chce mi się tego robić od nowa. Tak zostanie.

Imitację imbusów zrobiłem wycinając środki sztancą, a następnie nagniotłem wokół igłą dozującą.
Gniazda zewnętrzne też wycięte sztancą, a w środek wkleiłem łby śrub.

--
pozdro
Wojtek
-------------------------------------------------------------------------------------

01-09-24 00:02  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

pewnego dnia przychodzę, włączam lampkę....
a tu mi się taki jeden do modelarni wprowadził
pogadałem z nim czy by nie chciał olinowania u mnie robić
przy następnych modelach - nie chciał ;)

--
pozdro
Wojtek

01-09-24 15:20  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

Elementy zawiasów. Na dole widać tylne koło, gdzie uzębienie zaproponowane jako
jako szczebelki ze zwijanych rurek zastąpiłem prostokącikami z tektury 1mm
- szybciej , równie skuteczne, a i tak nie będzie tego widać.
Jak już wspomniałem podobnie jak zęby wewnątrz "gąsienicy", te także można IMHO olać i nie robić

Jak skleić listwę w formie siatki prostopadłościanu 1.5 x 1.5 x 70 mm ?
Ja wkleiłem do środka pasek kartonu, żeby wypełnić wnętrze i usztywnić.
Żeby boki się nie zwichrowały/wymiętoliły zaginanie i ściśnięcie
zrealizowałem przy pomocy 2 linijek połączonych magnesami:

widok na zawiasy i żaluzje. W instrukcji żaluzje skierowane są do tyłu, na zdjęciach oryginału - do przodu
Oczywiście wiadomo jak przykleiłem

--
pozdro
Wojtek

02-09-24 20:57  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

No i nadejszłą wiekopomna chwiła
nie dało się już dłużej zwlekać - trzeba było chwycić byka za rogi
albo alketta za ja....

Zrobiłem w rhino model w oparciu a skany części

potem trzeba było to pomarańczowe zastąpić czymś rozwijalnym.

prawie pasuje - trzeba było trochę przedłużyć w tył wycięcie na uskok

Niestety zapasu koloru wystarczyło tylko na jedną stronę, więc w ramach doświadczeń
jedna będzie klejona "w standardzie" a druga szpachlowana i malowana 😎

szpachlowanie -szlifowanie - szpachlowanie -szlifowanie - malowanie -szlifowanie - szpachlowanie - itd
ąz do skutku

Szpachlowałem szpachlą wamodu - szybko staje, dobrze się szlifuje.
Jest rzadka, przez co kolejne warstwy muszą być cienkie (zgodnie ze sztuką zresztą)

no i oba ja... khem khem obie bulwy razem

--
pozdro
Wojtek

Post zmieniony (02-09-24 22:32)

03-09-24 14:06  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Grupa: GEKO

Ładnie to wygląda, chociaż na przymiarce części z Rhino nie widać, żeby było idealnie dopasowane:-)
Liczy się jednak finał, a tutaj i kolor farby dobrze dobrany:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / StuG Ausf. F

Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

03-09-24 14:18  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Noo ciekawie to wygląda a powiedz mi, bo mnie zaintrygowało:
To okrągłe z wianuszkiem śrub i otworków to jest koło co się kręci czy po prostu osłona jakiej przekładni planetarnej? bo wewnętrzna struktura gąsienic właśnie takie rozwiązanie mi podpowiada...
PS: Ja na Twoim miejscu to już bym malował po całości ;) Tym bardziej, że doskonale dobraną farbę już masz ;P

--
GG 6801515

04-09-24 00:26  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

@StuGu kolor jest i tak kompromisowy, bo w całym modelu są niestety różne odcienie - bład wydruku
Np. zapas koloru jest ciemniejszy niż większość części.
A niepasowalność siatki z rhino to pewnie wynik rozbieżności modelu teoretycznego z rzeczywistym :)

@Jaroslav - ja z założenia standard - tutaj wyjątek spowodowany brakiem zapasu koloru ... pod spód i tak nikt nie zagląda :D
a co do tego co pod pokrywami - nie mam pojęcia. Trzeba by się putiniaków pytać.
Generalnie jest to wielkie koło z zębami na których są luźno założone te niby-gąsenice

--
pozdro
Wojtek

Post zmieniony (04-09-24 00:36)

04-09-24 13:56  Odp: [R] Schwerer Minenräumer Alkett - taki Warhammer po chitlerofsku [1:25][Modelik] czyli jak w...łem się na miny
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Gąski z tymi kartonowymi tulejami prima sort :D

--
W budowie:
Szkuta Wiślana | Łódź z Gokstad
Ukończone:
A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I
Zawieszone:
Mark I

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024