FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4  -> 
09-08-24 13:13  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

@danielw - ja bym to wytłoczył małą kulką przy linijce - ciachanie za dużo roboty doda

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

15-08-24 16:51  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

@danielw, dziękuje za zwrócenie uwagi, tzn już wcześniej miałem te linie przetrasowane, ale nadal mimo wszystko był to efekt słąbo zaznaczający, teraz dodatkowo jeszcze wszystkie te przetrasowania przeciągnąłem farbką i w światłorefleksie dużo wyraźniej widać te podziały. Choć nadal efekt jest... subtelny. Nie odważyłem się ciąć, szczególnie na bocznych płytach, bo tam zaraz by mi się rozlazło coś.
@StuGu, dzięki, ale nie wyrokowałbym jeszcze na tym etapie: ]
@żółtodziób, kulka nawet mała raczej nie da żadnego efektu, ja trasuje igłą do szycia. hehehe w pewnym sensie czubek też jest kulką, ale i tak dość mocno przyciskam, aż do uszkodzenia i przerwania powierzchni. Oczywiście nadal z jakimś tam wyczuciem, aby nie zniszczyć elementu.

Dobry Pany, co do postepa, to skipnąłem elementy zawieszenia i od razu poleciałem w okładanie kadłuba pancerzem. Nadal są to spore powierzchnie i trzeba bardzo uważać, bo jakość tych powierzchni jest kluczowa dla całego modelu. Dość upierdliwe było wydzierganie tych wszystkich gniazd w pancerzu bocznym, dodatkowo w szkielecie dołożyłem dużo więcej usztywnień, aby perforowane ścianki, nie zechciały mi się zapadać do środka.
Wydaje mi się, że to jest też dobry moment, aby wspomnieć, że projekt, nie reprezentuje jakiegoś konkretnego stadium rozwojowego, a jest niestety zlepkiem kilku. Przynajmniej mi nie udało się znaleźć żadnego materiału, na którym potwierdziłbym wszystkie elementy z wycinanki. Nawet to zdjęcie które wkleił danielw, pokazuje wersje, gdzie w gniazdach płyt bocznych, nie ma takich dodatkowych blaszek, które widać wyraźnie na wersji Borsuka z gąsienicami kompozytowymi. Oraz dodatkowo kurtyny boczne na kołach są znacznie grubsze niż te w projekcie które też wskazywały by wersje na gąskach kompozytowych, ale wtedy nie powinno być też włazu z tyłu lewej burty, a w projekcie on jest. Różnic większych i mniejszych jest znacznie więcej, Co nie zmienia faktu, że nadal model buduje się całkiem przyjemnie. Choć przyznaje, że rysunki, mimo że bardzo wyraźne, to jest ich według mnie mało, więc trochę trzeba się domyślać, robiąc i licząc że będzie dobrze.
Ahhhh zapomniałbym miałem 2 przyziemienia modelem, heheheeh raz pyskiem, udało się ładnie wyprowadzić, a raz ***ą, ale na moje szczęście jeszcze przed przyklejeniem pancerza zewnętrznego. Więc zakryłem pognieciony karton: ] Muszę coś chyba bardziej uważać, bo nie dotrwamy do końca budowy: ]

pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

15-08-24 18:58  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Elegancki zborsuczony borsuk ;)

--
W budowie:
Szkuta Wiślana | Łódź z Gokstad
Ukończone:
A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I
Zawieszone:
Mark I

19-08-24 09:12  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
rodrus 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 23

Dwie poważne kolizje,a Borsuczek dalej istnieje. Krótko mówiąc PORZĄDNA konstrukcja :) Czy mnie się wydaje,czy model nie "oferuje" wersji z obrotową wieżą? Wygląda to tak jakby wieża miała być przyklejona na AMEN.

--
Modele rolnicze od podstaw
KZB 3B Vistula,DUTRA Ue 28,BIZON Z056,DUTRA D4K-B,Ursusy w natarciu,ZETOR ZTS 16245,John Deere 6150M,Ursusy C-385

19-08-24 21:19  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

hehe kolizje faktycznie były... No lekko mnie zagotowały wodę, szczególnie ta ryjem, gdzie wiedziałem, że już nic nie przykryje tego haniebnego czynu. Ale pancerna szara tektura dała radę. Co do wieży zgadza się, projektowana jest na fix, ale chyba nikt nie zabroni na patencie sobie samemu coś wymyśleć i w sumie Twój wpis mnie zainspirował aby sobie jakoś z tym felerem poradzić i co zamierzam zrobić.

Co do postępa aby nie robić pustych przebiegów, dziergam ze z wolna dalej elementy kadłuba, drzwi na tylnej klapie, jakiś wenty, dużo tego nie będzie bo konkstrukcja kontenera z kołami nie przewiduje fikuśnych elementów. Od kilka drobiazgów przed wieżą i po zawodach. Pomyliłem się przy blaszkach żaluzji tego wąskiego venta i wkleiłem je pod innym kątem zaklinowania niż powinno. nic z tym już nie zrobię. Znów przydały się siatki filtrów i tyle na ten czas, pozdr

--

23-08-24 16:37  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Świetnie wychodzi - model będzie kolejną perełką, do zestawu. Fajny efekt dają te "pudełka" modułowego opancerzenia. Otwory w panelach bocznych to niesamowicie koronkowa robota ale bardzo uplastyczniają boki pojazdu. Z kolei siatki na przedziale silnika to już majstersztyk. Czekam na więcej!

Co do zgodności modelu z oryginałem, to chyba nie ma na to szans na jakimś bardzo zdetalizowanym poziomie, skoro model został wydany przed zakończeniem badań i zdjęcia z defilady (tak jak to które wkleiłem) pokazują, że pojazd dalej podlega zmianom i występuje w kilku wersjach - na to chyba nie ma dobrego rozwiązania. Może będzie trochę jak z modelem Kraba z Modelika, że ten wydany (jako jedyny w 1:25) różni się znacznie od seryjnych i innego nikt nie wydał. Wracając Oprócz masy detali i gąsek o których wspominałeś jest jeszcze kwestia wpływu gąsienic na koła - możliwe, że wtedy są różne koła napędowe (??), oraz dwóch rodzajów wieży z/w na różne pociski ppk i chyba różnych rozwiązań rampy/drzwi z tyłu. Czy w modelu jest dodatkowy pancerz na dolną płytę frontową który od jakiegoś czasu występuje na wszystkich prototypach

--
Warsztat: Pz.Kpfw VI Ausf.H1 Tiger (Afryka) , Ursus A + TK3 (Wrzesień '39) , Ukończone: ----

24-08-24 11:43  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Prześwietnie :) Bardzo mi się podoba to co tu na fotach pokazujesz :)

10-09-24 23:21  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
MichalR 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 19
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 5

A jednak wieża jest obrotowa. Mechanizm obrotu to części 74.

--
Gotowe: ASU 85,Orzeł, Putiow-Garford, M113 A1, Type 94, SU-101, Ka-Mi Type 2

11-09-24 08:28  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Art 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 27

- 8

Super robota w standardzie, tak trzymaj!

--
W budowie: STS Lwów; Pancernik Borodino; Wodnosamolot PBY CATALINA; Czołg MERKAVA Mk II;

Zapraszam do: http://art-modele.pl/

05-10-24 16:55  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Siemano, wpis bardziej taktyczny, w sumie niewiele mam do pokazania.

Jako że moje wyobrażenie o pancerce jest dość ubogie, do niedawna, wydawało mi się, że w pancerce są 2 zasadniczo wqr...denerwujące tematy. Gąski i koła. Borsuk z oczywistych względów ma je obie, ale dodatkowo dochodzą śrubki, heheheeh, w cały kadłub niewiedzieć czemu nawkręcane jest setki śrubek, część z nich ma dodatkowo taką blaszkę z C-ownikiem i na środku dziurką. Ale tak jest ich w pip, nie wiem ile, ale dużo...
Tak więc, jako że od razu założyłem sobie, że muszę znaleźć odpowiednią metodę ich wydłubywania, bo skalpelem to się sam mogę jedynie pociąć, to po chwili grzebania w szpargałach, znalazłem igła brązowa do wycinania wnętrza stożka, sztańca 2,5 do wycinania obrysu zewnętrznego oraz zielona igła do wycinania, łępków zamykających stożek. Nadal praca jest dość żmudna, ale myślę, że do ogarnięcia. Na szczęście da się to rozbić na 2 etapy, śrubki na kadłub i osobno na śrubki wieży, gdzie tych 2 jest chyba nawet więcej: \

Zdjęcie z pola bitwy, więc bajzel celowo rozstawiony.
pozdr

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024