FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
14-08-24 20:07  [G] Kenworth Areodyne Papa Truck 1:43
Karol 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 10

Witam w kolejnej galerii. 

Jak obiecałem przy galerii Kenwortha Super Bossa, do kompletu zbudowałem ciągnik transportowy. 
Model z tematu jest drugim z bonusowych modeli kalendarza adwentowego, od modelarzy z minimodel.sk 
Oryginalna wycinanka została przeskalowana z 1:100 do 1:43. 

Co do samej budowy:
Model ma kilka błędów, tylko nie wiem czy wynikają one z przeskalowania czy po prostu błędów w projekcie. 
Musiałem przesunąć przednią oś to fabrycznie była z byt blisko zderzaka co wyglądało dość nienatrualnie. 
Na pewno będem projektowym są rury wydechowe i filtr powietrza, które zaprojekowane są po prostu za krótkie. 
Dodakowo na minus panele boczne najazdu dla wyścigówki w miejscu wnęk kół są bardzo cienkie i wiotkie. Nawet podklejenie przeze mnie tych elementów tekturą nie uchroniło mnie przed zagięciem w tych miejscach. Kolejne z niezgodności to za szerokie wały tylnych osi ( musiałem je mocno skrócić, żeby koła ładnie weszły w zabudowę ). 

W temacie moich przeróbek:
- skrętna przednia oś
- dorobione lusterka
- dorobione drabinki 
- przerobione wydechy i dolot powietrza
- dorobienie oświetlenia i klaksonów ( te zajęły mi mnóstwo czasu i nie do końca są idealne, ale z efektu końcowego jestem zadowolony ). 

Najazdy dla wyścigówki są luźne, żeby ewentualnie można było zademonstrować wjazd/zjazd wyścigówki z transportera.

Reszta na zdjęciach poniżej.

Zapraszam do oglądania

A galeria robiona na świeżym powietrzu:

Dziękuję i pozdrawiam,

--
Bądź sobą, nie taki jak Cię postrzegają.
Pozdrawiam,
Karol

14-08-24 21:51  Odp: [G] Kenworth Areodyne Papa Truck 1:43
piotter 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 11
Galerie - 21

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

Świetnie to wygląda. Nie myślałeś o wstawieniu np ciemnej folii w szyby?

Szkoda że mało tych wszystkich Kenworthów, Macków i Peterbiltów.

--
Tyle pięknych samolotów do sklejenia...

15-08-24 01:22  Odp: [G] Kenworth Areodyne Papa Truck 1:43
Karol 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 10

Dziękuję za pozytywny odbiór...
Co do szyb, faktycznie nie zastawiałem się, z drugiej strony jak zrobił bym jakiś manewr na Transporterze, analogicznie musiałbym to powtórzyć na Super Bossie.

U nas po prostu wojna albo w cywilach PRL i koniec. Inaczej to wygląda u Czechów i tam rynek kipi Dakrem czy choćby pojazdami strażackimi, które są świetnie zwaloryzowane....

Co do amerykańców.... polecam stronę z której pochodzi ten zestaw czyli papermodel.sk
Masz tam dział road series gdzie aż kipi od ameryki i to w najróżniejszych wydaniach. Na plus jest to, że ( jak widać wyżej ) modele są kreślone wektorowo i przeskalowanie ich jest proste bez utraty jakości....
A jest tam na prawdę z czego wybierać.... Chociażby sam kalendarz adwentowy za rok 2023 gdzie mamy cała serię samochodów nascar + kilka ciężarówek. Można zrobić na prawdę sporą serie ciekawych modeli w skali chociażby 1:43 gdzie można już coś pozmieniać/uplastycznić nie musząc iść za bardzo w szczegóły....

--
Pozdrawiam,
Karol

15-08-24 01:53  Odp: [G] Kenworth Areodyne Papa Truck 1:43
Karol 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 10

Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to już tylko prosty zabieg z taśmą samoprzylepną ....

Próba poniżej na innej "szarej" części

--
Pozdrawiam,
Karol

15-08-24 11:07  Odp: [G] Kenworth Areodyne Papa Truck 1:43
piotter 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 11
Galerie - 21

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

Efekt jest co najmniej interesujący.
Ale po pierwsze primo widzę problem w równym i "bezszwowym" ułożeniu pasów taśmy a po drugie primo nie robiłbym tego na gotowym modelu. Tu już chyba lepiej sprawdziłby się lakier np do paznokci.
Tak czy siak moja uwaga była raczej z gatunku "pod rozwagę" niż "bierz sie do roboty i poprawiaj". :)
Podzielam twoje zdanie co do czeskich modeli - są bardzo przemyślane i dla każdego.

Czekam na następne drogowe potwory bez armat i gąsienic. :)

--
Tyle pięknych samolotów do sklejenia...

15-08-24 11:20  Odp: [G] Kenworth Areodyne Papa Truck 1:43
Karol 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 10

piotter,

akurat nie było by problemu w klejeniu bez szfów bo element na którym testowałem to wydrukowany najazd dla wyścigówki. taśmę mam akurat na szerokość okien więc była by szansa na równe położenie jej na gotowym modelu :)

Mam rozgrzebanych kilka prac i tak sie zastanwiam co dalej.....

--
Pozdrawiam,
Karol

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024