FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 2Strony:  <-  1  2 
10-08-24 23:27  Odp: [R] Fiat 125p 1300 Answer
Karol 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 10

A co z retuszem??
Ciekawie wygląda kierownica, ale mało ją widać

żółtodziub - tam deska jest jakoś dziwnie dzielona. Taki prędkościomerz z tasiemką był, w chyba w wersji milicyjnej z Answera, albo w tym wydaniu co pisałem wcześniej ze Świata z Kartonu.

Pracuj trochę delikatniej z kartonem....Fotele na górze są trochę pogięte. Na czym wyoblasz części?

--
Bądź sobą, nie taki jak Cię postrzegają.
Pozdrawiam,
Karol

11-08-24 10:46  Odp: [R] Fiat 125p 1300 Answer
Nighwisherek 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Z retuszem generalnie mam problem. Części ...hmmm to co jest pod ręką np wiertło. Efekt nie jest zachwycający ale i tak jestem zadowolony że nadwozie złożyłem. Natomiast brakowało dwóch przednich lamp. Teraz czas na zawieszenie itp.

--

Post zmieniony (11-08-24 10:49)

11-08-24 15:38  Odp: [R] Fiat 125p 1300 Answer
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Uważasz karoserię za skończoną?
Nie chcę Ciebie w żaden sposób zniechęcać, ale najgorszym doradcą każdego modelarza, a na pewno początkującego i łaknącego sukcesu jest niecierpliwość.
Łączenie dachu jest nieskończone, łączenie szyby i podszybia wygląda jak po dzwonie, maska wygnieciona jakby się na niej bzykali.
Miałem taki pojazd, wersji trochę późniejszej, mam do niego sentyment, bo przejeździłem nim 150tys. km nim wywalił pierścień na trzecim cylindrze i dla Twojego dobra będę się czepiał, już, tu i teraz, nim zrobisz kolejny krok. Póki co góra wygląda jakby spadła z wagonu, który dostarczał te pojazdy z FSO do Polmozbytu, a tu także mam swoje doświadczenie, bo woziłem je z pociągu na plac ASO.
Życie modelarza lekkie nie jest, ale przecież nikt nie obiecywał Tobie, że takie będzie.
wybrałeś trudny projekt to zapierd.... żeby było ładnie, przynajmniej ładnie jeśli nie lepiej.

--
Pozdrawiam i zapraszam 1-25 SCALE ARMOR FORUM oraz akcesoria i modele pancerne
PITERPANZER

11-08-24 17:34  Odp: [R] Fiat 125p 1300 Answer
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Trzy razy przymierz, raz przyklej. Stara modelarska zasada jest wciąż aktualna.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy

11-08-24 18:09  Odp: [R] Fiat 125p 1300 Answer
Lukee 

Ludziska, przecież już jego "krakowaiak" wskazywał na siedmiolatka lub zwykłego wkręcacza. Szkoda monitorów...

11-08-24 20:02  Odp: [R] Fiat 125p 1300 Answer
Nighwisherek 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Siedmiolatka rozumiem, ale co masz na myśli "wkręcacza"?

12-08-24 15:13  Odp: [R] Fiat 125p 1300 Answer
Lukee 

Słuchaj, swoje lata już mam i grzebię po forum tym i innych ileś tam już lat i była kiedyś taka, nie wiem, moda(?), trend czy jakiś chwilowy kaprys, że jacyś dobrzy modelarze zakładali lipne konta i kleili modele na odwal. Tak po prostu dla jaj. Różni ludzie chwalili, doradzali, pouczali aż w końcu ktoś (pewnie admin) się pokapował albo w tym dość zamkniętym światku ktoś się wygadał i potem była jazda...
Wybacz, ale twoje zmagania z materią na to wskazują a już Krakowiak był tego ewidentnym przykładem (chociażby zdjęcie na tle puzzli czy odwalony szkielet).
Dlatego na to zwróciłem uwagę. Oczywiście nie znam cię i mogę cię krzywdzić dlatego napisałem o siedmiolatku itp. Takiemu dziecku duuuużo się wybacza. Gdybym wiedział, że dopiero zaczynasz i jesteś młodzikiem wtedy ok albo jesteś inwalidą, który w najlepszy możliwy sposób próbuje walczyć z kartonem wtedy pewnie bym to inaczej odbierał, niestety nic o tobie nie wiem. Ale już ósmy model robisz na tej samej zasadzie i mimo, że parę osób ci doradzało to żadnej nie widać poprawy ani nawet chęci spróbowania inaczej ani chociażby wytłumaczenia dlaczego tak się dzieje. A to już mi pachnie "wkręcaczem" czyli po współczesnemu "modelarskim prankiem".
Oczywiście wszystko to co tutaj napisałem opieram na własnych odczuciach, które naturalnie mogą być kompletnie błędne.

12-08-24 20:22  Odp: [R] Fiat 125p 1300 Answer
Karol 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 10

Nighwisherek - napiszę tak....
Lukee ma w pełni rację.... sklejasz jakbyś miał włączony stoper.... a jeśli wcześniej popełniłeś inną relację... innego modelu... ale z tym samym skutkiem to rozwiązanie jest jedno....
Nie słuchasz....
Dla Twojej ciekwości.... sklejam właśnie model "jednodniowy"....z tym, że aktulnie prace trwają już 1.5 m-ca... a końca nie widać
Modele nauczył mnie dwóch spraw:
1. Czytaj.... i czerp z tego naukę....
2. Tak, to jest Twoja wresja modelu..... i Ty się Tym bawisz...., nie mniej jednak pewne rzeczy mają wpływ na to co robisz na forum.....

--
Bądź sobą, nie taki jak Cię postrzegają.
Pozdrawiam,
Karol

13-08-24 18:57  Odp: [R] Fiat 125p 1300 Answer
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

@Karol w naszym była dokładnie taka tylko mieliśmy dźwignię biegów już w podłodze - to był rocznik chyba 1972. Blachy na desce miały kolor karoserii i mieliśmy radio Safari 2 na środku :)
a potem jak widać były dalej jeszcze w plastikowej wersji (2ga fota)

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 2Strony:  <-  1  2 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024