FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 6Strony:  <=  <-  2  3  4  5  6 
24-03-24 16:59  Odp: [R] HMS Rodney 1:200 (Dom Bumagi)
pikowski 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 13
Galerie - 1

Na podstawie materiałów o innych brytyjskich pancernikach (skoro wcześniejsze i późniejsze go miały to Rodney pewnie też) zrobiłem pomost wewnątrz komina. Pomalowałem go na ciemno szaro żeby się odróżniał od czarnego wnętrza, przy dobrym świetle padającym z góry trochę go widać (i o to chodziło). Uważam, że przy tak dużym kominie wypada coś pokazać w środku. Rury przy kominie postanowiłem ambitnie zrobić skręcane z wycinanki i wyszły nawet nieźle. Największym problemem było ich przyklejenie do komina. Miejsca nie są oznaczone i trzeba kierować się tylko otworami w elemencie okalającym podstawę. Wręgi komina są minimalnie za małe, kamuflaż nie do końca się zgrywa a niektóre drabinki są za krótkie w szablonach i przez to na blaszkach do modelu. Musiałem je dorabiać. Podstawa pod pom-pomy nie pasowała do komina i musiałem ją z jednej strony porządnie przeszlifować żeby zmieściły się rury przy kominie. Poza tym problemów nie było. Skleiłem też stanowiska kontroli ognia pom-pomów z radarami typu 282.

W następnym odcinku główna część nadbudówki z mostkiem itp. Też będę chciał tam troszkę dołożyć od siebie.

24-03-24 17:51  Odp: [R] HMS Rodney 1:200 (Dom Bumagi)
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Pięknie to wygląda. W szczególności drobnica.

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

Post zmieniony (24-03-24 17:51)

24-03-24 19:55  Odp: [R] HMS Rodney 1:200 (Dom Bumagi)
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Mateusz, przepięknie!
Czyściutko i równiutko.

--
Pozdrowienia dla wszystkich

Winek (WiesławK)

02-06-24 20:33  Odp: [R] HMS Rodney 1:200 (Dom Bumagi)
pikowski 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 13
Galerie - 1

Trochę to zajęło. Przednia część nadbudówki wydawała się prosta, ale w rzeczywistości było tutaj sporo roboty. Od siebie dołożyłem trochę wnętrza na podstawie 6-8 zdjęć mostka i mostka admiralskiego które udało mi się znaleźć (jakiś stół, kompas, pelorus, lornetki, rury głosowe). Zdjęcia co prawda były z 1940 ale liczę że wiele się przez 2 lata nie zmieniło. Uplastyczniłem też anteny radarów na głównym stanowisku kontroli ognia dzięki fototrawkom i kawałkom drutu. Kleiło się średnio. Część elementów wycinanych laserem jest za mała i musiałem je oklejać dodatkowymi warstwami papieru. Nie wiem czy to wina projektu czy laserów. Niektóre części musiałem przycinać, 2 pary drzwi na dole głównej bryły miały złe kolory i musiałem je zastąpić zapasem koloru, małe dalmierze na górze się nie mieszczą jakby je zrobić według instrukcji, muszą być bardziej rozstawione albo niższe. Miałem też trochę problemów przy głównym stanowisku kontroli ognia - części u mnie słabo do siebie pasowały i trochę je rozcinałem, sztukowałem itp. Na szczęście anteny radaru zasłoniły większość mojej zabawy w chirurga. Miło, że jest całkiem niezłe wnętrze stanowiska kontroli ognia ciężkich dział przeciwlotniczych. Czeka mnie jeszcze maszt, ale to gdzieś pod koniec budowy modelu.

Teraz czas na tylną część nadbudówki, w tym dolny poziom masztu głównego. Jest nadzieja, że to pójdzie szybciej.

Wiem, że wielu osobom nie wyświetlały się miniaturki w moich relacjach. Problem powinien już być rozwiązany.

30-06-24 18:40  Odp: [R] HMS Rodney 1:200 (Dom Bumagi)
pikowski 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 13
Galerie - 1

Niby niewiele, ale było się przy czym napocić. Maszt zrobiłem z rurek mosiężnych na które naklejałem warstwy cienkiego papieru aż osiągnąłem właściwą średnicę. Na koniec okleiłem je częściami z wycinanki. Wyszło ładnie. Bom wyszedł trochę gorzej. Jest cieńszy i wydrukowany na cienkim papierze. Za podstawę posłużył mi profil Evergreen średnicy 2mm. Ciężko się to zwijało i widać pewne przekoszenie. W samych częściach kartonowych też wkradło się trochę błędów (121h - zbyt wysoka o jakieś 4-5mm (powinna mieć taką samą wysokość jak 121f), 121d - brak wcięć pod maszty, 126h - za szeroka). Najtrudniejsze było jednak sklejenie tego wszystkiego do kupy. Włożenie tych wszystkich mini pomostów i ścianek pomiędzy nogi masztu jest bardzo skomplikowane. Popełniłem błąd od razu wklejając w nie reflektory i stanowiska kontroli ognia. Bez nich byłoby łatwiej. Środkowy poziom masztu (ten z pajęczyną, którą całą mam wycinaną laserem) także osadziłem na rurce mosiężnej tak, żeby wchodziła w rurkę dolnej części masztu. Zlikwidowało to wszelkie możliwe problemy ze stabilnością i pozycjonowaniem tego elementu. Zrobiłem też antenę radaru typu 271 w latarni.

A teraz krytyczny moment - będzie trzeba przykleić nadbudówkę do pokładu. Zrobię też wszystkie drobne elementy dookoła niej i na rufie. Po drodze zaliczę też pewnie jakiś urlop.

30-06-24 21:23  Odp: [R] HMS Rodney 1:200 (Dom Bumagi)
kari   

... tak jak napisał QN; drobnica robi robotę, ale drukarski raster już niekoniecznie ;-)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12-08-24 21:28  Odp: [R] HMS Rodney 1:200 (Dom Bumagi)
pikowski 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 13
Galerie - 1

Nadbudówka przyklejona. Gdzieś po drodze się trochę wygięła (końce poszły do góry) ale udało się ją budziem i cyjanoakrylem tak przykleić, że widocznych szpar nie ma. Zrobiłem też drobnicę wokół niej (w tym ostatnią porcję kilkunastu wywietrzników). Jedyny problem miałem z osłoną dział 120mm na rufie. Nie chciała mi dobrze przylegać do pokładu i musiałem ją trochę uzupełnić rozwarstwionym zapasem koloru. Na szczęście prawie tego nie widać.

Teraz się biorę za łodzie. W wycinance jest ich 11 ale instrukcja pokazuje miejsca przyklejenia 10 z nich. Ostatnia jest prawdopodobnie symetrycznie względem jednej z pozostałych, ale pogrzebię czy znajdę coś na planach. Razem z nimi czeka mnie też około 40 pontonów. Trochę to zajmie.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 6Strony:  <=  <-  2  3  4  5  6 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024