Sławomir Bloch
Na Forum: Relacje z galerią - 1 Galerie - 81
- 28
|
Witam Forumowiczów Konradusa.
Tym razem prezentuję kolejny, papierowy model w skali 1:25 niemieckiej, ciężkiej drezyny pancernej Panzerjager-Triebwagen 51 z okresu II wojny światowej wykonany z Wydawnictwa GPM.
Jako, że jest to model kolejowy, więc podobnie, jak przy poprzednich modelach szynowej pancerki wzbogaciłem go o torowisko, wyposażyłem w 2 przeciwlotnicze karabiny maszynowe MG-34 zamontowane na wieżyczkach dowódcy, na wieżach czołgów PzKpfw IV, w jakie wyposażona była ta drezyna.
Plastikowe MG-34 umieszczone są w wykonanych przeze mnie wg. oryginalnych, historycznych zdjęć uchwytach na taką broń oraz wyposażone w celowniki do ognia p-lot.
Ponadto zmieniłem typ malowania z ciemnożółtego Wehrmacht Olive, które jest widoczne na dwóch pierwszych zdjęciach modelu i na okładce wycinanki na kamuflaż typu Splinter stosowany przez Niemców na wozach pancernych w końcowej fazie II wojny.
Ręcznie pomalowałem wszystkie napisy i symbole na modelu, przy okazji „chrzcząc” go historyczną nazwą „Gneisenau” pochodzącą od feldmarszałka i hrabiego Augusta Neidhardt von Gneisenau (1760-1831).
Jakby tego było mało po „brudzingu” modelu zastosowałem pełne „leśne” maskowanie przeciwlotnicze, pracowicie wkładane za linki przeciągnięte wzdłuż kadłuba modelu i osobno przez wieże przez prostokątne „uszka” przyspawane właśnie w tym celu na oryginalnych pojazdach.
Musiałem maskowanie każdej wieży oddzielić od kadłuba, aby był możliwy ich obrót bez niszczenia "zielska".
Tym sposobem wywołałem ogromne zdziwienie żony, która zapytała mnie czemu to właściwie zakryłem tym „zielskiem” swoją wcześniejszą, także pracochłonną robotę (kamuflaż, napisy i oznakowania) skoro tego pod spodem i tak prawie nie widać.
Wytłumaczyłem więc, że właśnie do tego celu, aby nie było widać obiektu służy maskowanie.
I na sam koniec wykonałem dla tego modelu oraz trzech innych, kolejowych, prezentowanych wcześniej (Schienenpanzer Steyer 2 szt. i dla Czerwonej Gwiazdy 1 szt.) gabloty, bo razem ze „Striemitielnym”, który już w gablocie stoi na szafie nie mieszczą się na półkach.
Zapraszam do oglądania....
, , , ,
, , , ,
, , , ,
, , , ,
, , , ,
, , , ,
, , , ,
, , , ,
--
Efektownego modelowania!
Pozdrawiam. Sławomir Bloch!