FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 
06-08-24 20:05  [G] Niemiecka, ciężka drezyna pancerna Panzerjager-Triebwagen 51
Sławomir Bloch 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 81

- 28

Witam Forumowiczów Konradusa.
Tym razem prezentuję kolejny, papierowy model w skali 1:25 niemieckiej, ciężkiej drezyny pancernej Panzerjager-Triebwagen 51 z okresu II wojny światowej wykonany z Wydawnictwa GPM.
Jako, że jest to model kolejowy, więc podobnie, jak przy poprzednich modelach szynowej pancerki wzbogaciłem go o torowisko, wyposażyłem w 2 przeciwlotnicze karabiny maszynowe MG-34 zamontowane na wieżyczkach dowódcy, na wieżach czołgów PzKpfw IV, w jakie wyposażona była ta drezyna.
Plastikowe MG-34 umieszczone są w wykonanych przeze mnie wg. oryginalnych, historycznych zdjęć uchwytach na taką broń oraz wyposażone w celowniki do ognia p-lot.
Ponadto zmieniłem typ malowania z ciemnożółtego Wehrmacht Olive, które jest widoczne na dwóch pierwszych zdjęciach modelu i na okładce wycinanki na kamuflaż typu Splinter stosowany przez Niemców na wozach pancernych w końcowej fazie II wojny.
Ręcznie pomalowałem wszystkie napisy i symbole na modelu, przy okazji „chrzcząc” go historyczną nazwą „Gneisenau” pochodzącą od feldmarszałka i hrabiego Augusta Neidhardt von Gneisenau (1760-1831).
Jakby tego było mało po „brudzingu” modelu zastosowałem pełne „leśne” maskowanie przeciwlotnicze, pracowicie wkładane za linki przeciągnięte wzdłuż kadłuba modelu i osobno przez wieże przez prostokątne „uszka” przyspawane właśnie w tym celu na oryginalnych pojazdach.
Musiałem maskowanie każdej wieży oddzielić od kadłuba, aby był możliwy ich obrót bez niszczenia "zielska".
Tym sposobem wywołałem ogromne zdziwienie żony, która zapytała mnie czemu to właściwie zakryłem tym „zielskiem” swoją wcześniejszą, także pracochłonną robotę (kamuflaż, napisy i oznakowania) skoro tego pod spodem i tak prawie nie widać.
Wytłumaczyłem więc, że właśnie do tego celu, aby nie było widać obiektu służy maskowanie.
I na sam koniec wykonałem dla tego modelu oraz trzech innych, kolejowych, prezentowanych wcześniej (Schienenpanzer Steyer 2 szt. i dla Czerwonej Gwiazdy 1 szt.) gabloty, bo razem ze „Striemitielnym”, który już w gablocie stoi na szafie nie mieszczą się na półkach.
Zapraszam do oglądania....

, , , ,

, , , ,

, , , ,

, , , ,

, , , ,

, , , ,

, , , ,

, , , ,

--
Efektownego modelowania!
Pozdrawiam. Sławomir Bloch!

----------------------------
Broń pancerna

06-08-24 20:25  Odp: [G] Niemiecka, ciężka drezyna pancerna Panzerjager-Triebwagen 51
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Patrząc na te fotki i przeglądając galerie, to co zobaczyłem, tego nie da się oceniać słowami, to można tylko podziwiać.

--
Pozdrawiam.
Andrzej K.

06-08-24 20:28  Odp: [G] Niemiecka, ciężka drezyna pancerna Panzerjager-Triebwagen 51
stanisław.z 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 163

- 22

Pięknie jak zawsze, a Ty Sławku się nic nie zmieniasz . Gratulacje !
Pozdrawiam.

06-08-24 21:16  Odp: [G] Niemiecka, ciężka drezyna pancerna Panzerjager-Triebwagen 51
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Świetna robota Sławku 👍
Jak widać, czasami można i starym trupom dać nowe życie a Twoje lata doświadczenia dobitnie pokazują że warto 👍

Pozdrawiam

--
GG 6801515

07-08-24 07:43  Odp: [G] Niemiecka, ciężka drezyna pancerna Panzerjager-Triebwagen 51
Demon 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 50
Galerie - 17

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 3

Fantastyczna robota. Jak zwykle zresztą. Gratulacje.

--
-------------------------------------------------------------
VW´s don´t drop oil. They just mark their spot
VW nie kapią olejem. One znaczą swój teren.

07-08-24 10:40  Odp: [G] Niemiecka, ciężka drezyna pancerna Panzerjager-Triebwagen 51
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Pięknie! Aż kusi aby wykonać skok w bok i skleić jakiegoś pancerniaka na szynach ;)

--
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad

07-08-24 17:24  Odp: [G] Niemiecka, ciężka drezyna pancerna Panzerjager-Triebwagen 51
Borowy 

Na Forum:
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 2

Witam. Tradycyjnie świetne wykonanie. Nic tylko podziwiać !

--

Wykonane:
ORP Błyskawica , ORP Piorun , Torpedowce Kit i Bezszumnyj , Torpedowiec A-56 , Torpedowiec ORP Kujawiak , ORP Burza - stan na 1943 r , Pz.Kpfw. III Ausf J , T-34 , IS-2, Komuna Paryska , Sherman M4A3 , Star 25 - samochód pożarniczy , Zlin 50L/LS , Gaz AA , PzKpfw. VI Tiger I Ausf. H1, Krupp Protze OSP,

W budowie:

Pozdrowienia z krainy podziemnej pomarańczy !

07-08-24 18:35  Odp: [G] Niemiecka, ciężka drezyna pancerna Panzerjager-Triebwagen 51
Sławomir Bloch 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 81

- 28

Dziękuję Wam bardzo Drodzy Koledzy za tak miłe opinie odnośnie mojej twórczości.

--
Efektownego modelowania!
Pozdrawiam. Sławomir Bloch!

----------------------------
Broń pancerna

07-08-24 20:18  Odp: [G] Niemiecka, ciężka drezyna pancerna Panzerjager-Triebwagen 51
MirZ 

Na Forum:
Relacje z galerią - 2
Galerie - 16

- 16

Drezyna pierwsza klasa! Gratulacje.

--
"Cokolwiek trafisz nazwij to celem."

16-08-24 10:42  Odp: [G] Niemiecka, ciężka drezyna pancerna Panzerjager-Triebwagen 51
Dominik 

Na Forum:
Relacje z galerią - 3
Galerie - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 5

Wow, super model, postronni papieru tu nie zobaczą ;) Nie, żebym bardzo kusił, ale GPM wydał jeszcze Panzer - Betriebwagen 16, który by pasował do kolekcji. Widziałem go kiedyś sklejonego na konkursie w Nowym Tomyślu i jest to wielki kawał pociągu.

--
"Wielka Brytania zawsze walczy do ostatniego żołnierza swoich sojuszników"

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024