FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
20-07-24 22:58  [R] De Haviland "Venom", Reimers Modellbaubogen, 1:50
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 4
Galerie - 20

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, tak jak straszyłem zakładam trzecią relacyje, ino nie z PWS-26, bo mie Krakus z Mariuszem wystraszyli, Krakus 36 -cioma ziebrami, a Mariusz pasami, co to panie "jednym zręcznym ruchem" i wyskakujesz !

Ale tego pewuesa i tak będę se lepił, ino w tajemnicy i po ciemku.

Tego zaś tutaj już dawno miałem na oku, ino panie ta kreda.

Autor modeli i zarazem wydawca jest bardzo solidny i ceniony, wydał w ciągu dwudziestu lat multum interesujących, "innych" modeli samolotów w skali 24 i 50

skusiłem sie jednak bo:

-nie ma listków, ino pierścioneczki

-samolocik malusi, bo w 1:50, 25 cm na 20 cm

-mięciusi, bardzo dobrze sie formujący karton

oraz wszystkie elementy,które trzeba zwijać czy kulać, są ułożone na arkuszach tak, że przy kulaniu nie powstają załamania ,

instukcja obrazkowa, krok po kroku i kilka ogólnych wskazówek od autora min. autor radzi ostrożnie manipulować, aby sie ten srebrny druk nie ścierał.

Dzisiaj jest sobota, ale aktualizacje będę wstawiał tylko niedzielami, więc jutro malusia aktualizacyjka.

Arkusze niczym nie impregnowane, retuś będzie ołówkiem oraz srebrną kredką, ale suchą, nie akwarelką.
oraz tym razem zero lakieru do paznokci, bo sie samo błyszczy.
Kreski centrujące na grzbiecie segmentów są ledwo co widoczne, biało-szare

formowane na pręcie 3 mm, nie ma załamań

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło

Post zmieniony (20-07-24 23:12)

21-07-24 01:59  Odp: [R] De Haviland "Venom", Reimers Modellbaubogen, 1:50
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

To ja już się nic nie odzywam…
Tylko patrzę, bo model ciekawy.

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

21-07-24 03:06  Odp: [R] De Haviland "Venom", Reimers Modellbaubogen, 1:50
piotter 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 11
Galerie - 21

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

Ech, żeby tak w 1:33...
Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. ;)
Popatrzę se z bliska bo materiał wyjściowy wygląda zacnie, zdjęcia z budowy porządne a i sam budowniczy znany i pewny.

--
Tyle pięknych samolotów do sklejenia...

21-07-24 16:55  Odp: [R] De Haviland "Venom", Reimers Modellbaubogen, 1:50
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Brystol. Kabinka bedzie wyposażona na ful, czy tylko jedwabne firaneczki, bo jezeli firaneczki, to tylko z góry.

21-07-24 22:16  Odp: [R] De Haviland "Venom", Reimers Modellbaubogen, 1:50
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 4
Galerie - 20

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Krakus, oczywiście pełny wypas ! zrobie wszystko co jest do zrobienia w kabinie w wycinance, a i owiewke wypchne na gorąco, żeby ten wypas było widać.
wypas to: fotel , wajcha do kierowania i okap na zegary, reszta ino narysowana, jak w dawnym MM-ie.

Kreda widzi wszystko, pougniatane, połamane, mymemlane paluchami, wszystko to będzie widać, nawet jak bym sie w gacie zrąbał to kaszany nie ukryje, a jużem zdążył zakaszanić na pierwszych dwóch segmentach z przodu i na razie nie pokaże, będzie w następnych sesyjach.

Jeszcze trochę gadu gadu o wycinance, autor do każdego modelu dodaje arkusz tektury, w tym jest arkusz 0,5 mm.
jest szablon do zrobienia owiewki z foli, jest tez arkusz w arkuszu ze zdublowanymi elementami.

Model tego Venoma to wersja rozpoznawcza, z czterema zbiornikami paliwa, do zrobienia bez listków.

Następne aktualizyjum, w najbliższą niedzielę.

--

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło

22-07-24 10:03  Odp: [R] De Haviland "Venom", Reimers Modellbaubogen, 1:50
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

oj ładny ci on i ładny model będzie. Rzeczywiście szkoda , że nie w 33ce

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

28-07-24 19:18  Odp: [R] De Haviland "Venom", Reimers Modellbaubogen, 1:50
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 4
Galerie - 20

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, niedziela, aktualizyjum.
Dzisiaj malusio i pomalusio, bo to kreda i galop nic nie da.

Wziełem sie najpierw za jeden ze zbiorników paliwa, aby jako-tako wypracować jakąś taktyke do tej srebrnej kredy

Jak zazanaczałem w innych relacyjach, nie zamierzam ukrywać kaszany i fajansu za zdjęciami z pseudo bliska, żeby wyglądało cacy, ino kaszana będzie waliła po oczach.

Sreberko na tym modelu nie wybacza nic, widać wszystkie śpary, buły, guły, doły i padoły, to, co na zwykłym kartonie można by jakoś wyklepać i zamaskować, to tutaj to se można wyklepać dywan na trzepaku.

Oczywiście są pewno magicy, co to panie i krede z palcem w depozycie machną.

Tutaj zbiornik na końcu skrzydła, autor dał wręgi, zrezygnowałem z nich, autor nie robi też obłości z listków, nie ma ich w żadnym jego modeli.

Tu kaszana już sie smaży

A tu podano kaszane na fajansie, te śpary, guły-buły i podrapane spróbuje zmniejszyć w drugim zbiorniku, ale czarno to widze i będzie tak jak jest

a tu tak sobie ino przytknąłem
Kolejne aktualizyjum w najbliższą niedzielę.

--

Barkasa, Pudło

29-07-24 00:10  Odp: [R] De Haviland "Venom", Reimers Modellbaubogen, 1:50
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Daj spokój, jeśli Twój ołówek nie jest wielkości nogi od stołu, to przecież gołym okiem tego na pewno nie widać.

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

29-07-24 10:54  Odp: [R] De Haviland "Venom", Reimers Modellbaubogen, 1:50
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

Lubię ten samolot, ale jeszcze bardziej podoba mi się Sea Vixen i to w wersji FAW.1 .
Nie wiesz może Brystolu, czy jest w tym wydawnictwie dostępny ci on?

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

29-07-24 14:23  Odp: [R] De Haviland "Venom", Reimers Modellbaubogen, 1:50
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 4
Galerie - 20

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Waldemarze, masz całkowicie trochę racji mimochodem - ten ołówek ogryzek, to nie jest noga od stołu.
To nie jest wspomniana noga, ale nie zmienia to widocznego faktu w rzeczywistości, że ze sreberkiem na kredzie nie jest mi po drodze.

W ofercie tego wydawnictwa nie ma Zółtodziobie tego modelu, można zobaczyć na stronie tego wydawnictwa.

jest na ecardsmodel w skali 1:100, zestaw pięciu wersji za 5 dolarów .

Na kartonbau jest relacja z 2009 roku, ktoś powiększył z 48 do 33 i sobie lepił, była wtedy taka wersja na ecardsmodel, teraz niema

--

Barkasa, Pudło

Post zmieniony (29-07-24 14:25)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024