FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
27-07-24 17:33  [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dzień Dobry,

Tak Pany, jak widać, miotam się jak g... w przeręblu samemu niewiedząc o co mi chodzi. Ale już od dłuższego czasu chodziło za mną znów coś 'kołowego', bardzo chciałem spróbować się z jakimś projektem Michała Rafalskiego który znany jest z świetnych projektów więc padło na Borsuka. Nasz rodzimy autonomiczny jeżdżący kontener: ].
W internetach jest sporo materiałów promocyjnych, głównie wideo, więc z referencjami nie będzie problemu. Bryła jaka jest, taka jest. Każdy widzi. Oczywiście moja przygoda musiała rozpocząć się od fuckupa. 'Jak do tego doszło, nie wiem' ale części oznaczone 2 gwiazdkami ** z jakichś niewyjaśnionych przyczyn nakleiłem na karton 1,5mm. Żeby pancerności nie było za mało, dodatkowo jest to szary 'stalowy' karton, a nie piwnawgoownomasa papierowa. Jeszcze przed wycięciem 1 części, coś mi nie pasowało, te wpustki wydawały się, jakieś takie, mizerne. Więc się jedynie upewniłem,. że to autor spartolił a nie ja... No i wyszło. hehe. Miałem 3 wyjścia. Kupić sobie laserki. Wydrukować z własnych skanów i nakleić na odpowiedniej grubości kartonie i wyciąć. 3 konsekwentnie brnąć dalej, twierdząc że jest OK: ] hehehe
Odpowiedź jest oczywista. hehehe sem se ten los zgotowałem, wpustów i tak nie lubię, więc ich nie wycinałem, ale między tekturą 1, a 1,5mm jest .... 1 milimetr różnicy. dokładnie tyle. Więc podczas wycinania elementów, trzeba było skompensować pomyłkę i schować ten extra 1 milimetr wewnątrz bryły. Jako, że nigdy nie miałem problemów z wyobraźnią przestrzenną, to w sumie wszystko wyszło jak powinno. Bryła bardzo ładnie się zamknęła. Lekko podszlifowałem aby zręby krawędzi się zlicowały z powierzchniami i szkielecik jest gotowy do oklejania.
Upichciłem sobie podstawowe kolorki. Zieleń i ten taki piaskowy, czarny mam jeszcze z HMS Malaya. Już mi się kończy, ale bardzo długo mi służył i w zasadzie do każdego modelu po drodze z niego korzystałem.

Podsumowując, model jest raczej prosty, kilka klockowych bryłek, duże powierzchnie, poza gąskami powinno być spoko. Będzie to dla mnie trochę odskocznia od drobiazgów na Somersie, a przy okazji, bardzo podoba mi się standardowe malowanie z delikatnym brudzingiem w opracowaniu. Zobaczymy jak to wyjdzie, pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

Post zmieniony (27-07-24 22:28)

27-07-24 18:07  Odp: BWP Borsuk 1:25 WAK
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Aaaaa to mnie nie teraz mega zaskoczyłeś :D
Jak zawsze, jestem na widowni ;)

--
W budowie:
Szkuta Wiślana | Łódź z Gokstad
Ukończone:
A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I
Zawieszone:
Mark I

27-07-24 19:28  Odp: BWP Borsuk 1:25 WAK
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Fajnie.
Jeszcze przydałby się znaczek [R] w tytule wątku, bo to chyba jest relacja z budowy...?

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

28-07-24 08:41  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
rodrus 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 23

Zasiadam i podglądam :)

--
Modele rolnicze od podstaw
KZB 3B Vistula,DUTRA Ue 28,BIZON Z056,DUTRA D4K-B,Ursusy w natarciu,ZETOR ZTS 16245,John Deere 6150M,Ursusy C-385

28-07-24 13:01  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Zasiadam i ja, będzie co oglądać :) Powodzenia!

28-07-24 18:28  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Lukee 

Będzie ciekawie - ale zdradź tę tajemnicę gdzie w naturze czyli w twoich pomiarach jest "x" równania 1,5-0,5-x=0,5?

30-07-24 21:17  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Chętnie będę śledził, bo model ciekawy, a na razie tylko gotowy był pokazany.
@Lukee pewnie chodzi o to że 0,5mm na stronę, co na całej bryle daje 1mm.

--
Warsztat: Pz.Kpfw VI Ausf.H1 Tiger (Afryka) , Ursus A + TK3 (Wrzesień '39) , Ukończone: ----

30-07-24 22:24  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

@danielw , dokładnie o to chodzi: ]
dzięki Pany za odzew, napiszę coś więcej jak będę miał z czym do ludzi.
pozdr

--

30-07-24 22:54  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Cordel 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 3
Galerie - 2

Temat rzeczywiście troszkę zaskakujący, ale jako fan Twoich relacji rozsiadam się wygodnie w pierwszym rzędzie :P

Sam pojazd całkiem miły dla oka, a i kamuflaż w "taktyczne kwiatuszki" został odtworzony przez autorów bardzo ładnie xD

Trzymam kciuki i pozdrawiam ;)

--

31-07-24 19:48  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Borowy 

Na Forum:
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 2

Witam. Ciekawy dla mnie temat wybrałeś. Kibicuję w budowie.

--

Wykonane:
ORP Błyskawica , ORP Piorun , Torpedowce Kit i Bezszumnyj , Torpedowiec A-56 , Torpedowiec ORP Kujawiak , ORP Burza - stan na 1943 r , Pz.Kpfw. III Ausf J , T-34 , IS-2, Komuna Paryska , Sherman M4A3 , Star 25 - samochód pożarniczy , Zlin 50L/LS , Gaz AA , PzKpfw. VI Tiger I Ausf. H1, Krupp Protze OSP,

W budowie:

Pozdrowienia z krainy podziemnej pomarańczy !

03-08-24 19:05  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Jeszcze raz dziękuje Pany za szeroki odzew. Ostatnie 2-3 dni poświęciłem na oklejanie kadłuba, miałem 'updejtować' po skończeniu całego procesu, ale utknąłem na reflektorach i czekam na przesyłkę. Coś sobie wykombinowałem i zamierzam to stertować. hehe. Nie pochwalę się co to jest aby nie spalić, liczę, że kolejna aktualizacja będzie razem z reflektorami. Co do obecnego etapu. Przyznaje, że sporo stresu mnie kosztuje każda oklejka, bo to duże to, trzeba dobrze spasować, 10 razy przymierzyć i się 2x zastanowić, czy aby na pewno tak a nie inaczej to przykleić. Ale tfu tfu tfu udaje się. Może nie jest to spacerek po parku, tu i ówdzie trzeba coś przyciąć i pasować, ale suma sumarum, działa to. Nie wiem dlaczego ale uparłem się kleić to na klej wodny, winylowy. Więc podczas samego przyklejania, papier pracuje, naciąga się, puchnie i na 1 rzut oka nie wygląda to zbyt ciekawie, ale po pewnym czasie, jak już woda odparuje, wszystko wraca do normy i wygląda to jak wygląda na załączonym obrazku... a nawet kilku obrazkach. Na koniec jedynie dodam, że większość tego i tak będzie zakryta kolejną warstwą płyt pancerza, więc w miarę poprawne zamknięcie bryły to jedynie sprawdzian na poprawne wykonanie szkieletu.

--

Post zmieniony (05-08-24 10:11)

04-08-24 15:21  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Mateusz  

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Wygląda bardzo ładnie i czysto. Czekam na dalsze etapy :)

04-08-24 21:51  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Ładnie, czysto i do przodu. Oglądam z uwagą.
PS. Czy ta szczelina pomiędzy dnem wanny i powierzchnią tylną z kamuflażem nie będzie widoczna (inna rzecz, że to jedyna widoczna, reszta świetnie)?

--
Warsztat: Pz.Kpfw VI Ausf.H1 Tiger (Afryka) , Ursus A + TK3 (Wrzesień '39) , Ukończone: ----

05-08-24 09:25  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Twój sfatygowany blat biruka to zajefajne tło do fotek ;)
Model git! Reflektory będą świecić?

--
W budowie:
Ukończone:
Zawieszone:
Mark I

05-08-24 09:50  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
guns 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Bardzo ładnie polepione, czysto.
Próbowałeś krawędzie potraktować delikatnie
prętem metalowym? Pomaga to zamknąć bryłę modelu.
oklejki wtedy bardziej do siebie pasują.
Spróbuj patentu, tylko nie za mocno żeby nie powgniatać krawędzi.
Kibicuję!

--
Tomek

06-08-24 09:54  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

Właśnie w czasie ostatniej naszej rozmowy zastanawiałem sie co ty nagle z tym borsukiem wyskoczyłeś.
Normalnie toczydła raczej sporadycznie otwieram a tu masz!
Dopiero dziś w twojej stopce zobaczyłem link.
...jak śmiałem się żebyś uważał po Patonie to mówiłeś, że to jednorazowy wybryk :)

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

06-08-24 22:05  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

@żółtodziób chyba nikt nie ma wątpliwości po M60, że Borsuk to będzie uczta dla oczu i wyższa półka w modelach pancerki. Śledzę z uwagą.

--

07-08-24 22:39  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dobry Pany,

@Mateusz, podziękował
@danielw, dziękuje za zwrócenie uwagi, tam nie tyle była szpara, co ta mała powierzchnia w camo, delikatnie właziła pod podłogę i przez to światłocień okazał się być szparą, troszkę to wymemłałem, ale w sumie nie wiem czy na lepsze: ]
@Kruszyna, chciałem wymienić, ale w tym rozmiarze już ich w ikea nie ma niestety: \, co do reflektorów to byłeś bardzo blisko, ale nie, nie będą.
@guns, dzięki, choć w sumie już stosuję bardzo podobny patent. Ja to miziam końcówką pensety, tak aby ładnie się zasklepiło. Jedynie wymaga to niemal idealnego kontaktu, aby wszystko ładnie się zamknęło: ]
@żółtodziób, hehe a widzisz, 100 pomysłów dziennie, a kleić jeden temat trzeba i pół roku. Reasumując, jakoś tak wyszło. Dosłownie tydzień wcześniej miałem w planie coś innego kołowatego: ]

No to tak Pany, dziś dotarła do mnie przesyłka, kupiłem 10 diod kulistych rozmiaru 3mm za 1,5PLN. mi były potrzebne 2, czyli za 30 groszy. Za transport zapłaciłem prawie 9PLN, heheeheh. Ale więcej był wypalił szukając po Gdyni jakiegoś sklepu dla elektroników. Natomiast w projekcie lamp znalazły się też diody 5milimetrowe. Po obejrzeniu filmiku, gdzie wyraźnie widać, że Borsuk ma lampy sferyczne musiałem coś z nimi wymyślać, aż tu nagle olśnienie. DIODY. Wydłubałem ze starej lampki 4 diody 5mm, ale 2 skrajne gniazda są mniejsze i tam one za cholerę nie chciały się zmieścić, dlatego trzeba było dokupić pozostałe 2 w rozmiarze 3mm: ] Tak więc od razu zabrałem się za wykonanie przedniego panelu.
Samo zmieszczenie reflektorów, wymagało trochę walki ze względu na grubość kartonu, trochę trzeba było podciąć tu i tam. Dodatkowo lekko ob...łem zbroję i nie odważyłem się wklejać całego tego panelu z reflektorami, tylko tak jak by uszki odciąłęm i osobnoe wkleiłem.

Tyle na dziś, pozdr

W między czasie zabrałem się za boczne panele pancerza, jest sporo zabawy ze względu na te gniazda, a w nich jeszcze nit.

--

09-08-24 00:11  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Efekt świetny - poprzeczka znowu pojechała go góry. Z bardziej typowego zakresu rozważyłbym wytrasowanie lub rozcięcie poszczególnych składowych bocznego pancerza, bo na oryginale te szczeliny są mocno zaznaczone np. tu .

--

09-08-24 10:40  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Grupa: GEKO

Będzie cacko:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / StuG Ausf. F

Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

09-08-24 13:13  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

@danielw - ja bym to wytłoczył małą kulką przy linijce - ciachanie za dużo roboty doda

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

15-08-24 16:51  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

@danielw, dziękuje za zwrócenie uwagi, tzn już wcześniej miałem te linie przetrasowane, ale nadal mimo wszystko był to efekt słąbo zaznaczający, teraz dodatkowo jeszcze wszystkie te przetrasowania przeciągnąłem farbką i w światłorefleksie dużo wyraźniej widać te podziały. Choć nadal efekt jest... subtelny. Nie odważyłem się ciąć, szczególnie na bocznych płytach, bo tam zaraz by mi się rozlazło coś.
@StuGu, dzięki, ale nie wyrokowałbym jeszcze na tym etapie: ]
@żółtodziób, kulka nawet mała raczej nie da żadnego efektu, ja trasuje igłą do szycia. hehehe w pewnym sensie czubek też jest kulką, ale i tak dość mocno przyciskam, aż do uszkodzenia i przerwania powierzchni. Oczywiście nadal z jakimś tam wyczuciem, aby nie zniszczyć elementu.

Dobry Pany, co do postepa, to skipnąłem elementy zawieszenia i od razu poleciałem w okładanie kadłuba pancerzem. Nadal są to spore powierzchnie i trzeba bardzo uważać, bo jakość tych powierzchni jest kluczowa dla całego modelu. Dość upierdliwe było wydzierganie tych wszystkich gniazd w pancerzu bocznym, dodatkowo w szkielecie dołożyłem dużo więcej usztywnień, aby perforowane ścianki, nie zechciały mi się zapadać do środka.
Wydaje mi się, że to jest też dobry moment, aby wspomnieć, że projekt, nie reprezentuje jakiegoś konkretnego stadium rozwojowego, a jest niestety zlepkiem kilku. Przynajmniej mi nie udało się znaleźć żadnego materiału, na którym potwierdziłbym wszystkie elementy z wycinanki. Nawet to zdjęcie które wkleił danielw, pokazuje wersje, gdzie w gniazdach płyt bocznych, nie ma takich dodatkowych blaszek, które widać wyraźnie na wersji Borsuka z gąsienicami kompozytowymi. Oraz dodatkowo kurtyny boczne na kołach są znacznie grubsze niż te w projekcie które też wskazywały by wersje na gąskach kompozytowych, ale wtedy nie powinno być też włazu z tyłu lewej burty, a w projekcie on jest. Różnic większych i mniejszych jest znacznie więcej, Co nie zmienia faktu, że nadal model buduje się całkiem przyjemnie. Choć przyznaje, że rysunki, mimo że bardzo wyraźne, to jest ich według mnie mało, więc trochę trzeba się domyślać, robiąc i licząc że będzie dobrze.
Ahhhh zapomniałbym miałem 2 przyziemienia modelem, heheheeh raz pyskiem, udało się ładnie wyprowadzić, a raz ***ą, ale na moje szczęście jeszcze przed przyklejeniem pancerza zewnętrznego. Więc zakryłem pognieciony karton: ] Muszę coś chyba bardziej uważać, bo nie dotrwamy do końca budowy: ]

pozdr

--

15-08-24 18:58  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Elegancki zborsuczony borsuk ;)

--
W budowie:
Ukończone:
Zawieszone:
Mark I

19-08-24 09:12  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
rodrus 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 23

Dwie poważne kolizje,a Borsuczek dalej istnieje. Krótko mówiąc PORZĄDNA konstrukcja :) Czy mnie się wydaje,czy model nie "oferuje" wersji z obrotową wieżą? Wygląda to tak jakby wieża miała być przyklejona na AMEN.

--
Modele rolnicze od podstaw
KZB 3B Vistula,DUTRA Ue 28,BIZON Z056,DUTRA D4K-B,Ursusy w natarciu,ZETOR ZTS 16245,John Deere 6150M,Ursusy C-385

19-08-24 21:19  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

hehe kolizje faktycznie były... No lekko mnie zagotowały wodę, szczególnie ta ryjem, gdzie wiedziałem, że już nic nie przykryje tego haniebnego czynu. Ale pancerna szara tektura dała radę. Co do wieży zgadza się, projektowana jest na fix, ale chyba nikt nie zabroni na patencie sobie samemu coś wymyśleć i w sumie Twój wpis mnie zainspirował aby sobie jakoś z tym felerem poradzić i co zamierzam zrobić.

Co do postępa aby nie robić pustych przebiegów, dziergam ze z wolna dalej elementy kadłuba, drzwi na tylnej klapie, jakiś wenty, dużo tego nie będzie bo konkstrukcja kontenera z kołami nie przewiduje fikuśnych elementów. Od kilka drobiazgów przed wieżą i po zawodach. Pomyliłem się przy blaszkach żaluzji tego wąskiego venta i wkleiłem je pod innym kątem zaklinowania niż powinno. nic z tym już nie zrobię. Znów przydały się siatki filtrów i tyle na ten czas, pozdr

--

23-08-24 16:37  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Świetnie wychodzi - model będzie kolejną perełką, do zestawu. Fajny efekt dają te "pudełka" modułowego opancerzenia. Otwory w panelach bocznych to niesamowicie koronkowa robota ale bardzo uplastyczniają boki pojazdu. Z kolei siatki na przedziale silnika to już majstersztyk. Czekam na więcej!

Co do zgodności modelu z oryginałem, to chyba nie ma na to szans na jakimś bardzo zdetalizowanym poziomie, skoro model został wydany przed zakończeniem badań i zdjęcia z defilady (tak jak to które wkleiłem) pokazują, że pojazd dalej podlega zmianom i występuje w kilku wersjach - na to chyba nie ma dobrego rozwiązania. Może będzie trochę jak z modelem Kraba z Modelika, że ten wydany (jako jedyny w 1:25) różni się znacznie od seryjnych i innego nikt nie wydał. Wracając Oprócz masy detali i gąsek o których wspominałeś jest jeszcze kwestia wpływu gąsienic na koła - możliwe, że wtedy są różne koła napędowe (??), oraz dwóch rodzajów wieży z/w na różne pociski ppk i chyba różnych rozwiązań rampy/drzwi z tyłu. Czy w modelu jest dodatkowy pancerz na dolną płytę frontową który od jakiegoś czasu występuje na wszystkich prototypach

--

24-08-24 11:43  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Prześwietnie :) Bardzo mi się podoba to co tu na fotach pokazujesz :)

10-09-24 23:21  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
MichalR 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 19
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 5

A jednak wieża jest obrotowa. Mechanizm obrotu to części 74.

--
Gotowe: ASU 85,Orzeł, Putiow-Garford, M113 A1, Type 94, SU-101, Ka-Mi Type 2

11-09-24 08:28  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Art 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 27

- 8

Super robota w standardzie, tak trzymaj!

--
W budowie: STS Lwów; Pancernik Borodino; Wodnosamolot PBY CATALINA; Czołg MERKAVA Mk II;

Zapraszam do: http://art-modele.pl/

05-10-24 16:55  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Siemano, wpis bardziej taktyczny, w sumie niewiele mam do pokazania.

Jako że moje wyobrażenie o pancerce jest dość ubogie, do niedawna, wydawało mi się, że w pancerce są 2 zasadniczo wqr...denerwujące tematy. Gąski i koła. Borsuk z oczywistych względów ma je obie, ale dodatkowo dochodzą śrubki, heheheeh, w cały kadłub niewiedzieć czemu nawkręcane jest setki śrubek, część z nich ma dodatkowo taką blaszkę z C-ownikiem i na środku dziurką. Ale tak jest ich w pip, nie wiem ile, ale dużo...
Tak więc, jako że od razu założyłem sobie, że muszę znaleźć odpowiednią metodę ich wydłubywania, bo skalpelem to się sam mogę jedynie pociąć, to po chwili grzebania w szpargałach, znalazłem igła brązowa do wycinania wnętrza stożka, sztańca 2,5 do wycinania obrysu zewnętrznego oraz zielona igła do wycinania, łępków zamykających stożek. Nadal praca jest dość żmudna, ale myślę, że do ogarnięcia. Na szczęście da się to rozbić na 2 etapy, śrubki na kadłub i osobno na śrubki wieży, gdzie tych 2 jest chyba nawet więcej: \

Zdjęcie z pola bitwy, więc bajzel celowo rozstawiony.
pozdr

--

05-10-24 21:19  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Poka jak ten element wygląda ;)

--
W budowie:
Ukończone:
Zawieszone:
Mark I

09-10-24 09:36  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Chwalmy działającego Konradusa, albowiem nie wszystko jest stracone: ]

@Kruszyna, proszę Cie bardzo, to te takie dynksy, stożkowe grzybki u podstawy fi około 2mm, wysokości niecały 1mm i nie wszystkie ale sporo z nich ma takie jeszcze jakby blaszki mocujące. Cały kadłub jest nimi upstrzony. Mam wrażenie że zrobiłem ich z 1000, cały kadłub oblepiony, ale w sumie wykorzystałem jedynie i dopiero 1/4 z nich wszystkich... więc realnie może będzie około 100. hehehe aż się nie mogę doczekać do rozpoczęcia budowy wieży... tam wyląduje reszta ich. hehehehe.

Reasumując, dynksy zamontowane, idąc za ciosem, czas wziąć się chyba za zawieszenie. pozdr

--

09-10-24 10:32  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Grupa: GEKO

Grzybki wyglądają smakowicie:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / StuG Ausf. F

Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

10-10-24 10:16  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Czasochłonność wykonania tych drobnych elementów jest okropna ale efekt jest doskonały - wyglądają po prostu wyśmienicie.

--

11-10-24 14:11  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
misiek76 

Na Forum:
Galerie - 1

O w mordę.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024