FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 
03-08-24 19:05  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Jeszcze raz dziękuje Pany za szeroki odzew. Ostatnie 2-3 dni poświęciłem na oklejanie kadłuba, miałem 'updejtować' po skończeniu całego procesu, ale utknąłem na reflektorach i czekam na przesyłkę. Coś sobie wykombinowałem i zamierzam to stertować. hehe. Nie pochwalę się co to jest aby nie spalić, liczę, że kolejna aktualizacja będzie razem z reflektorami. Co do obecnego etapu. Przyznaje, że sporo stresu mnie kosztuje każda oklejka, bo to duże to, trzeba dobrze spasować, 10 razy przymierzyć i się 2x zastanowić, czy aby na pewno tak a nie inaczej to przykleić. Ale tfu tfu tfu udaje się. Może nie jest to spacerek po parku, tu i ówdzie trzeba coś przyciąć i pasować, ale suma sumarum, działa to. Nie wiem dlaczego ale uparłem się kleić to na klej wodny, winylowy. Więc podczas samego przyklejania, papier pracuje, naciąga się, puchnie i na 1 rzut oka nie wygląda to zbyt ciekawie, ale po pewnym czasie, jak już woda odparuje, wszystko wraca do normy i wygląda to jak wygląda na załączonym obrazku... a nawet kilku obrazkach. Na koniec jedynie dodam, że większość tego i tak będzie zakryta kolejną warstwą płyt pancerza, więc w miarę poprawne zamknięcie bryły to jedynie sprawdzian na poprawne wykonanie szkieletu.

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

Post zmieniony (05-08-24 10:11)

04-08-24 15:21  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Mateusz  

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Wygląda bardzo ładnie i czysto. Czekam na dalsze etapy :)

04-08-24 21:51  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Ładnie, czysto i do przodu. Oglądam z uwagą.
PS. Czy ta szczelina pomiędzy dnem wanny i powierzchnią tylną z kamuflażem nie będzie widoczna (inna rzecz, że to jedyna widoczna, reszta świetnie)?

--
Warsztat: Pz.Kpfw VI Ausf.H1 Tiger (Afryka) , Ursus A + TK3 (Wrzesień '39) , Ukończone: ----

05-08-24 09:25  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Twój sfatygowany blat biruka to zajefajne tło do fotek ;)
Model git! Reflektory będą świecić?

--
W budowie:
Szkuta Wiślana | Łódź z Gokstad
Ukończone:
A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I
Zawieszone:
Mark I

05-08-24 09:50  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
guns 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Bardzo ładnie polepione, czysto.
Próbowałeś krawędzie potraktować delikatnie
prętem metalowym? Pomaga to zamknąć bryłę modelu.
oklejki wtedy bardziej do siebie pasują.
Spróbuj patentu, tylko nie za mocno żeby nie powgniatać krawędzi.
Kibicuję!

--
Tomek

06-08-24 09:54  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

Właśnie w czasie ostatniej naszej rozmowy zastanawiałem sie co ty nagle z tym borsukiem wyskoczyłeś.
Normalnie toczydła raczej sporadycznie otwieram a tu masz!
Dopiero dziś w twojej stopce zobaczyłem link.
...jak śmiałem się żebyś uważał po Patonie to mówiłeś, że to jednorazowy wybryk :)

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

06-08-24 22:05  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

@żółtodziób chyba nikt nie ma wątpliwości po M60, że Borsuk to będzie uczta dla oczu i wyższa półka w modelach pancerki. Śledzę z uwagą.

--
Warsztat: Pz.Kpfw VI Ausf.H1 Tiger (Afryka) , Ursus A + TK3 (Wrzesień '39) , Ukończone: ----

07-08-24 22:39  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dobry Pany,

@Mateusz, podziękował
@danielw, dziękuje za zwrócenie uwagi, tam nie tyle była szpara, co ta mała powierzchnia w camo, delikatnie właziła pod podłogę i przez to światłocień okazał się być szparą, troszkę to wymemłałem, ale w sumie nie wiem czy na lepsze: ]
@Kruszyna, chciałem wymienić, ale w tym rozmiarze już ich w ikea nie ma niestety: \, co do reflektorów to byłeś bardzo blisko, ale nie, nie będą.
@guns, dzięki, choć w sumie już stosuję bardzo podobny patent. Ja to miziam końcówką pensety, tak aby ładnie się zasklepiło. Jedynie wymaga to niemal idealnego kontaktu, aby wszystko ładnie się zamknęło: ]
@żółtodziób, hehe a widzisz, 100 pomysłów dziennie, a kleić jeden temat trzeba i pół roku. Reasumując, jakoś tak wyszło. Dosłownie tydzień wcześniej miałem w planie coś innego kołowatego: ]

No to tak Pany, dziś dotarła do mnie przesyłka, kupiłem 10 diod kulistych rozmiaru 3mm za 1,5PLN. mi były potrzebne 2, czyli za 30 groszy. Za transport zapłaciłem prawie 9PLN, heheeheh. Ale więcej był wypalił szukając po Gdyni jakiegoś sklepu dla elektroników. Natomiast w projekcie lamp znalazły się też diody 5milimetrowe. Po obejrzeniu filmiku, gdzie wyraźnie widać, że Borsuk ma lampy sferyczne musiałem coś z nimi wymyślać, aż tu nagle olśnienie. DIODY. Wydłubałem ze starej lampki 4 diody 5mm, ale 2 skrajne gniazda są mniejsze i tam one za cholerę nie chciały się zmieścić, dlatego trzeba było dokupić pozostałe 2 w rozmiarze 3mm: ] Tak więc od razu zabrałem się za wykonanie przedniego panelu.
Samo zmieszczenie reflektorów, wymagało trochę walki ze względu na grubość kartonu, trochę trzeba było podciąć tu i tam. Dodatkowo lekko ob...łem zbroję i nie odważyłem się wklejać całego tego panelu z reflektorami, tylko tak jak by uszki odciąłęm i osobnoe wkleiłem.

Tyle na dziś, pozdr

W między czasie zabrałem się za boczne panele pancerza, jest sporo zabawy ze względu na te gniazda, a w nich jeszcze nit.

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

09-08-24 00:11  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Efekt świetny - poprzeczka znowu pojechała go góry. Z bardziej typowego zakresu rozważyłbym wytrasowanie lub rozcięcie poszczególnych składowych bocznego pancerza, bo na oryginale te szczeliny są mocno zaznaczone np. tu .

--

09-08-24 10:40  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Grupa: GEKO

Będzie cacko:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / StuG Ausf. F

Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024