FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 4 z 5Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  -> 
05-10-24 21:19  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Poka jak ten element wygląda ;)

--
W budowie:
Szkuta Wiślana | Łódź z Gokstad
Ukończone:
A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I
Zawieszone:
Mark I

09-10-24 09:36  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Chwalmy działającego Konradusa, albowiem nie wszystko jest stracone: ]

@Kruszyna, proszę Cie bardzo, to te takie dynksy, stożkowe grzybki u podstawy fi około 2mm, wysokości niecały 1mm i nie wszystkie ale sporo z nich ma takie jeszcze jakby blaszki mocujące. Cały kadłub jest nimi upstrzony. Mam wrażenie że zrobiłem ich z 1000, cały kadłub oblepiony, ale w sumie wykorzystałem jedynie i dopiero 1/4 z nich wszystkich... więc realnie może będzie około 100. hehehe aż się nie mogę doczekać do rozpoczęcia budowy wieży... tam wyląduje reszta ich. hehehehe.

Reasumując, dynksy zamontowane, idąc za ciosem, czas wziąć się chyba za zawieszenie. pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

09-10-24 10:32  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Grupa: GEKO

Grzybki wyglądają smakowicie:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / StuG Ausf. F

Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

10-10-24 10:16  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Czasochłonność wykonania tych drobnych elementów jest okropna ale efekt jest doskonały - wyglądają po prostu wyśmienicie.

--
Warsztat: Pz.Kpfw VI Ausf.H1 Tiger (Afryka) , Ursus A + TK3 (Wrzesień '39) , Ukończone: ----

11-10-24 14:11  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
misiek76 

Na Forum:
Galerie - 1

O w mordę.

17-10-24 18:29  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dzięki Pany, jedziemy dalej, jak już pisałem, kolejnym elementem za który się zabrałem było zawieszenie. Udało mnie się wyprowadzić ośki koła napędowego oraz wahacze kół nośnych. Co do tych drugich, biorąc pod uwagę, że chyba ich nie będzie nawet widać za kołami i fartuchem, to geometrycznie są dość skomplikowane i wymagają dużej precyzji wykonania aby to potem chciało się mieścić na swoim miejscu i w miarę udawać, że są równe... Bo nie są : ]
Jeszcze namaluje 1 zdanie na temat samego mocowania wahaczy. Autor przewidział ten problem i jest podana bardzo konkretna wartość, mianowicie odległość płaskiego dna Borsuka do narożnika wahacza stykającego się z podłożem. Jest to 8,03, ale można zaokrąglić to do 8mm. Ja zrobiłem sobie dystans z tekturek piwnych i całym modelem dociskam do zwykłej deski kuchennej. żółta taśma taka trochę elastyczna, ale dzięki temu daje mi on pewien naciąg wszystko razem spina. Po czym po kolei jeden po drugim, wahacze znalazły się na swoim miejscu.
pozdr

Sam z siebie jedynie dodałem imitacje łbów śrub, do mocowań wahaczy oraz osi koła napędowego.

--

18-10-24 09:55  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Świetne pudełko wychodzi i jest to prawdziwa uczta dla oka. Czekam na koła napędowe. Jedna uwaga jaką mama dotyczy "przeszkleń" przyrządów obserwacyjnych, choć nie wiem czy na jakiekolwiek modyfikacje nie jest za późno. Przy tak wycezelowanych siatkach, zawiasach i śrubach wokół nich dobrze byłoby pewnie zamontować przeszklenie z pleksy na ten wydruk szybki po jej wcześniejszym wycięciu i cofnięciu do wnetrza.

--
Warsztat: Pz.Kpfw VI Ausf.H1 Tiger (Afryka) , Ursus A + TK3 (Wrzesień '39) , Ukończone: ----

18-10-24 10:34  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Są, są, tylko tak się złożyło, że nie siadł żaden refleks światła, ale tak, naklejam na szybki folie do drukarki.
pozdr i dziękuje: ]

--

18-10-24 21:01  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Kylo Ren 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 7
Galerie - 4

- 6

Karas narobiłeś mi smaka na ten model bardzo mi się podoba. Kto wie może i ja zakupię wycinankę.

--
W fabryce: Fokker E V KK , Sopwith PUP KK, Lublin R XIII D KK,
Wz.34, Typ 5 Chi-ri

Fabrykę opuśiły:
Fokker E. V. , Mitsubishi A6M2 Zero , F-4F Wildcat , Chi-he , Sopwith F1 Camel MM , Nieuport 11c.1 "BeBe" , 4TP , F-104G Starfighter , Lokomotywa Spalinowa EMD F40PHM-2 , Spowith F1 Camel KK,

21-10-24 21:09  Odp: [R] BWP Borsuk 1:25 WAK
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Wygląda jak jakaś barka desantowa z Diuny lub Star Wars ;)

--
W budowie:
Szkuta Wiślana | Łódź z Gokstad
Ukończone:
A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I
Zawieszone:
Mark I

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 4 z 5Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024