FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
21-07-24 22:56  [G] IJN Kiji 1:200 Answer
Sprudin 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 7

Czołem Łapserdaki! :D

Tęskniliście? Napeeewno :) Co niektórzy może nawet mieli nadzieję, że mnie wcięło na dobre - niedoczekanie! Zło nigdy nie śpi!

Dobra, reszty bajdurzenia i tak nikt nie czyta ;) zatem w tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować pewnej bandzie troglodytów za skuteczne i regularne podtrzymywanie mojego szaleństwa :) Dzięki Wam wiem, że jest Nas wincyyyyj!! :)

Do rzeczy :) Model znany, opracowanie sprzed 20 (sic!) lat, więc cudów nie ma. Karton średnio współpracuje, i to mimo caponu. Spasowanie generalnie ładne, nie było jakichś grubych baboli. Nawet na kadłubie nie zabrakło poszycia ;) Sklejał się koniec końców dobrze, choć opracowanie jest niekonsekwentne. Z jednej strony mamy fajki 2x2mm z pojedynczych listków, z drugiej brakuje bomb (?) na stojakach wokół komina. Nie wnikałem też zupełnie w merytorykę modelu, bo wyszedłem z założenia, że ma to być eksperyment. A znając życie, jakbym zagrzebał się w detalizację, to szybciej by było rozrysować model na nowo. Zatem spokojnie można założyć, że cały ten model jest jednym wielkim kompromisem. :)

Widoczne na zdjęciach włoski po lakierowaniu nie są widoczne na żywo. Widać to gówno w ostrym świetle a powyłaziły po lakierowaniu, mój błąd.

Przy modeliku wykorzystałem laserowe dodatki, ale absolutnie nie jest to potrzebne do poprawnego wykonania modelu. Najważniejsze w sumie były grawerowane pokłady, choć przyznaję, że dobranie pasującej do tego fioletu farby mnie przerosło. Na laserkach brakuje żurawika do trałów - powinny być dwa. No ale jak wyżej wspomniałem, to drobiazgi. Dodałem też conieco od siebie, ale bez szaleństw. Sterówka jest przeszklona "na styk", dodałem mosiężne listwy na pokładzie, bulaje, stopnie. Reling robiony ręcznie z czego popadnie, w przedziale 0,15-0,3mm. Śruby są kartonowe, malowane.

Poniżej parę migawek z budowy:

To by było na tyle. Do zobaczenia!

--
Hope is the first step on road to disappointment.

21-07-24 23:14  Odp: [G]IJN Kiji 1:200 Answer
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Z kurzem trzeba bezwzględnie walczyć i go piętnować na każdym kroku,. Zawodowo pewnie o tym wiesz: ] ale i mimo wiedzy nawklejało Ci się jakies goowno i cóż z tym teraz zrobić, zapaliczką wypal, albo od razu do pieca, hehe Nie masz? w bloku mieszkasz? to może od razu do krematorium: ].
ehhh głupie żarty, teraz do rzeczy, BARDZO, dlatego z dużych, ale bardzo się cieszę, że mimo braku czasu nadal walczysz i KOŃCZYSZ swoje modele, nie każdy to potrafi. Mały ale wariat, bardzo zgrabnie wyszedł, tylko się cieszyć.
pozdr i oby do jakiejś relacji. Relacje są fajne, pomagają utrzymać reżim, nie ma że dziś nie chce Ci się z tym goownem walczyć. Publika czeka: ]
hehehehe. Jeszcze raz grabki za finał i fajny modelik.

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

21-07-24 23:21  Odp: [G]IJN Kiji 1:200 Answer
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

O kurrrła... Michaszek!
I do tego w jakim stylu...
Noo dałeś Pan nieźle do pieca👍
Tylko skąd te kitajce wytrzasnęli tak potężne belki? Jaki utajniony rajd na Park Sekwoi w Nevadzie urządzili czy co?
Pozdrówka

--
GG 6801515

Post zmieniony (21-07-24 23:28)

22-07-24 07:29  Odp: [G] IJN Kiji 1:200 Answer
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

Świetne!
Może i bez fajerwerków, ale może właśnie o to chodzi?
Spróbuję może "następną razą" tez nie przejmować się merytoryką na rzecz samej radości tworzenia?:>
Tobie udało się to znakomicie i jak widać, bawiłeś się całkiem dobrze. W dodatku ukończyłeś model w czasie bardzo sensownym, a dla mnie kosmicznym:-)
Może to nie jest perełka, wychuchana, wydmuchana, z dorobionym tysiącem dodatkowych elementów, w większości mikroskopijnych. Ale jest i wygląda super:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

22-07-24 18:58  Odp: [G] IJN Kiji 1:200 Answer
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Cieszy oko, a to najważniejsze:-)

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

22-07-24 19:42  Odp: [G] IJN Kiji 1:200 Answer
Sprudin 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 7

Dzięki za pozytywny odbiór :)

Grześ, to jak już nieraz wspominałem, model mocno kompromisowy. Chciałem po prostu skończyć coś fajnego w sensownym czasie, bez wewnętrznego bata nad głową, że trzeba każdy elemencik wycyzelować do granic możliwości na podstawie miliona zdjęć źródłowych. Idąc tym tropem nie skończyłbym go w tej dekadzie. Nadrzędną ideą było tutaj niewychodzenie "przed szereg", a wykonanie na spokojnie tego, co oferowała wycinanka. Myślę, że sporo rzeczy można było zrobić wiele lepiej, ale ja się cieszę, że go skończyłem.

Karaś, z tą zapalniczką to niegłupi pomysł, ale obawiam się, że popalę sobie relingi :)

Pozdrawiam!

--
Hope is the first step on road to disappointment.

22-07-24 20:07  Odp: [G] IJN Kiji 1:200 Answer
Wojtuś 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 3

Przez te ostatnie upały chyba mnie dogrzało i widzę galerie modelu Doktorka <.<

Nie uwierzę do czasu zobaczenia na żywo

Śliczności, pozdrawiam Wojtek

--

"Tak tak, nie tylko żuczki potrafią ulepić z byle g.... cos ciekawego:-) Modelarze to ich bliscy pobratymcy:-)" - StuG

22-07-24 22:20  Odp: [G] IJN Kiji 1:200 Answer
Stachu   

Bardzo elegancko wyszło. Jedno ale. Część nadbudówki masz tył na przód 😉

22-07-24 23:12  Odp: [G] IJN Kiji 1:200 Answer
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Zacna łąjba! Wyrazy uznania doktorku :)

--
Pozdrawiam,
Hastur

"Mądry się czasem wygłupia, za to głupi się wiecznie wymądrza."

Na macie: Dardo,
W porcie: s/y Spray, kuter D-3, Holk, Koga

Architektura: Ustka, Sv. Katerina, Okusa, Chasuyama

23-07-24 11:51  Odp: [G] IJN Kiji 1:200 Answer
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 12
Galerie - 6

- 2

Znaczy, że już nie śpisz po nocach? ;) Fajne pływadełko, fajne wykonanie, fajna prezentacja. Opijemy w Przeciszowie?

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Dobry modelarz sklei model każdego, nawet najgorszego projektanta.
Dobry projektant zaprojektuje model który sklei każdy, nawet najgorszy modelarz.
Kat

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024