FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 5Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 
23-07-24 14:31  Odp: [R] American Destroyer USS"SAMPSON" DD-394, 1:200, NEPTUNIA
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Zapowiada się jazda bez trzymanki ale moim zdaniem bardzo nieliczni popłyną tym kursem.
Swoją drogą ciekawy jestem jak wyglądała by taka burta z naniesionymi tylko graficznie krowimi żebrami.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy

25-07-24 07:51  Odp: [R] American Destroyer USS"SAMPSON" DD-394, 1:200, NEPTUNIA
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam, trochę postępów.
#QN-Nie zamierzam ciąć poszycia, myślę że razem z siatką powierzchnię nie jest płaska, zrobię w inny sposób żeby wyróżnić styki.
Przed tym jak zacząć kleić poszycia (burty) muszę przykleić pokład główny i zrobić nadbudówki pod pokładem dzióbowym. Jest elementy w zestawie fototrawione ale nie użyłem bo kiepsko to wygląda na przykład siatki do wentylacji, zamieniłem na siatkę z filtra do wody.
Na drzwiach dodanie uchwytu blokującego,zawiasy.

Kolejny eksperymenty, teraz jest to ścieżka antypoślizgowa było w miejscu przemieszczania się zalogy. Aby uzyskać taką teksturę, użyłem wałków(samodzielnie zrobiłem) i papier ścierny N120, taśmę z papiery nakładam potem przetoczyłem go kilka razy.
Teraz kadłuba jest przygotowany do klejenia poszycia.

--
Przepraszam, nie piszę dobrze po polsku.

25-07-24 08:18  Odp: [R] American Destroyer USS"SAMPSON" DD-394, 1:200, NEPTUNIA
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 4
Galerie - 18

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Pomysłowy Dobromir ! :)

Panowie, nic tu nie ocieka farbą, elementy nie sprawiają wrażenia, że są kobylaste i nie pasują do skali.

Czary jakieś, czary ! ;)

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38

28-07-24 20:55  Odp: [R] American Destroyer USS"SAMPSON" DD-394, 1:200, NEPTUNIA
Kedzier 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 8
Galerie - 7

- 1

Pomysł na krowie żebra super. Efekt końcowy również, Gratulacje :D

--

29-07-24 22:20  Odp: [R] American Destroyer USS"SAMPSON" DD-394, 1:200, NEPTUNIA
Das79pl 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

Witam, kontynuacja tematu kadłuba, już mogę pokazać jak wygląda poszycia. Burty składa się z trzech części, powiem Wam fajny pomysł zrobić styk na kamuflażu, kleiłem odrazę w jeden kawałek. Z tyłu gdzie jest bułaej przykleiłem na lakier do paznokci taśmy z kasety, inny klej nie dużo trzyma.

Części podwodny podanie z bardzo dużym zapasem od góry. Nie można tu jechać wystarczająco szybko, każdy sigma musi być dokładnie zmierzony i potem kleje.
Jestem zadowolona z tego co wyszło, teraz dodać drobiazgów do kadłuba i będzie gitara.

--
Przepraszam, nie piszę dobrze po polsku.

30-07-24 10:03  Odp: [R] American Destroyer USS"SAMPSON" DD-394, 1:200, NEPTUNIA
97 

Na Forum:
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

fajnie to wychodzi, tylko mam nadzieję, że cały efekt "wow!" psują fotografie, bo jak burty wyglądają perfekt, to dno... jakoś tak dziwnie troszkę ale mam nadzieję, że to przez aparat 😉

--
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D

30-07-24 10:49  Odp: [R] American Destroyer USS"SAMPSON" DD-394, 1:200, NEPTUNIA
Mejdej 

Na Forum:
Galerie - 10

- 3

To już jest "czarodzicielstwo" :D, należy to prawnie zakazać. Nie godzi się, aby miniatura była aż tak zbliżona do oryginału.

A tak na poważnie, jestem pełen uznania. Takiego podejścia jeszcze tu chyba nie było w modelarstwie okrętowym.

--

30-07-24 14:51  Odp: [R] American Destroyer USS"SAMPSON" DD-394, 1:200, NEPTUNIA
wieslaw_ 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

Wszystko jest przepięknie tylko czy stewa dziobowa nie ma przez przypadek nieprawidłowego profilu? Myślę o tym dziwnym wyobleniu powyżej linii wodnej.

--
Relacje: IJN Fuso, ORP Piorun
Galerie: ORP Piorun,
Poradniki: Przygotowanie do druku 3D

30-07-24 18:33  Odp: [R] American Destroyer USS"SAMPSON" DD-394, 1:200, NEPTUNIA
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Niestety, mam nieco mieszane odczucia.

Efekt żeber na dziobowych burtach - OK. Ale im bliżej rufy, tym powinny być mniej widoczne.
Nie widzę też podziału i nakładania blach, które były zdecydowanie bardziej widoczne i powinny dominować - w szczególności pod światło.

Natomiast dno absolutnie mnie nie przekonuje.
Przeglądałem sporą ilość zdjęć dna amerykańskich niszczycieli.
Nie przypominam sobie, żeby na jakimkolwiek było widać żebra.
Pasy poszycia blach, ich nakładanie się na siebie - tak, ale nie żebra.

Tu zdjęcie niszczyciela typu Clemson z końca lat 30:

Okręt ma prawie 20 lat, a dno gładkie jak...
No może pod światło miejscami widać nitowanie na gładko. Ale żeber nie ma.
Za to pasy poszycia aż dają po gałach.

Może to dlatego, że w dziobowe burty waliły fale jak w bęben, a dno zawsze jest w wodzie i nie biją w nie fale?

Sorki, że się czepiam, ale po Sołdku i kilku wcześniejszych Twoich modelach, które widziałem na żywo, mam nadzieję na coś wybitnego ;-)

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

Post zmieniony (30-07-24 18:47)

30-07-24 19:37  Odp: [R] American Destroyer USS"SAMPSON" DD-394, 1:200, NEPTUNIA
piotr d   

Krowie żebra były (i są) początkowo wynikiem odkształcenia przy spawaniu, zależnego od geometrii i odwrotnie proporcjonalne od grubości blach. Poszycie nie było jednolite, najgrubsze było na śródokręciu, zależnie od tego jak agresywny był projekt, w najcieńszych miejscach dziobu i rufy) były 2-3 razy cieńsze od mocnicy burtowej i 3-4 razy od stępki (na śródokręciu). W czasie służby odkształcenia się zmieniały znowu zależnie od geometrii - większa krzywizna dawała większą stateczność i obciążenia - oprócz pracy na fali wliczając także otarcia przy cumowaniu itp..

DD 237 na powyższym zdjęciu był nitowany. Obło dna na śródokręciu miało grubość bliską maksimum i jest zakrzywione prostopadle do największego lokalnego obciążenia. Zrobienie krowich żeber było możliwe, ale wymagałoby użycia bomby głębinowej.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 5Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024