FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
01-07-24 19:24  [G] Armata wz.34. Drugi prototyp słynnej starachowickiej
Krys 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 41

Przedstawiam Wam najnowszego ulepa. Model jak zwykle waloryzowany. Mały konkurs.
Co przedstawia model ze zdjęć? Nagroda dla osoby która odgadnie ,na Majówce. Nie biorą udziału osoby które dowiedziały się co to jest ode mnie.
Zaczynamy od widoku armaty w położeniu marszowym.

Teraz a`la bojowe.

I kilka szczegółów.

Przy budowie modelu wykorzystałem elementy laserowe wydawcy, hamulec wylotowy wyciął Seahors, śruby, nakrętki i część nitów to Model-kom i Mariomodelario (jeszcze ze starych zapasów), oraz nity kalkomanie kupione u Grześka Pomorskiego.

--
KARTONOWY TUR
Zrobione: BTR 60 PB, PTS, ZU 23-2, Bofors wz.36 plot, C2P, Pz.Kpfw I Ausf F, H 13 C Sioux, Grecka Cerkiew, TKS, Kfz 14 Adler, Aerosanie RF-8,Bofors wz.36 37mm ppanz., drezyna TK, drezyna R, wz.29, wz.34,Putiłówka,Aerosanie NKL-16/42,Starachowicka
W budowie: Su 76

Post zmieniony (04-07-24 15:03)

01-07-24 19:38  Odp: [G] Ale czego, mały konkurs.
orkan   

Armata plot 75mm wz.34

--
,,Dwojaka jest natura Polaka"

01-07-24 19:39  Odp: [G] Ale czego, mały konkurs.
Krys 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 41

Bingo. Zmieniam tytuł wątku.
Model w skali 1/25 na bazie GPM

--
KARTONOWY TUR
Zrobione: BTR 60 PB, PTS, ZU 23-2, Bofors wz.36 plot, C2P, Pz.Kpfw I Ausf F, H 13 C Sioux, Grecka Cerkiew, TKS, Kfz 14 Adler, Aerosanie RF-8,Bofors wz.36 37mm ppanz., drezyna TK, drezyna R, wz.29, wz.34,Putiłówka,Aerosanie NKL-16/42,Starachowicka
W budowie: Su 76

Post zmieniony (01-07-24 19:43)

01-07-24 19:49  Odp: [G] Armata wz.34. Drugi prototyp słynnej Starachowickiej
Wojciech Cięciwa   

To teraz jeszcze 2 ciągniki i jaszcz amunicyjny ...

--
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie.
Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę.
I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.

Reinhold Niebuhr

Konradusowy serwer Discorda

Na desce kreślarskiej:
(Za)dużo projektów ...

01-07-24 22:09  Odp: [G] Armata wz.34. Drugi prototyp słynnej Starachowickiej
ABC 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 23

Armata płot 75mm wz.36. Tak się nazywa opracowanie z GPMu Pana Redzyni. Skleiłem w standardzie więc szacun za ruchome siłowniki podnoszenia. Bo mi weszły na chama mimo zmniejszenia średnicy i rozszerzenia "boczków". Generalnie sie składał tylko te siłowniki i nie pasujące pierscienie felg. Chciałem dorobić C4P ale poległem w trakcie nakładania gąsienic na bardzo wątłych wątek konstrukcji napędu gąsienicowego. A kolory były trafione w C4P idealnie. Będę robił Pzinż 222 jako ciagnik bo w końcu taka sama moc silnika i jak w C4P. Generalnie z tego co czytałem to armata miała za wąskie ogumienie na polskie drogi nie bite. I tu Pan Cięciwa ma rację że w realu były potrzebne 2 ciągniki bo armata się zagłębiała w ",,drogach" polskich po osie.

01-07-24 22:56  Odp: [G] Armata wz.34. Drugi prototyp słynnej Starachowickiej
Wojciech Cięciwa   

Jeśli mogę jedną uwagę.
Zamiast C4P miały być używane ciągniki kołowe PZInż 343.
Można prosić o źródło informacji o tych 'za wąskich oponach'? Nie przypominam sobie nic takiego - ale to może szwankować moja pamięć.
Na próbach wystawiono zespoły C4P+armat i C4P+jaszcz
http://www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/artyleria/a_plot_75mm_wz36/armata_plot_75mm_wz36_01.jpg

--
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie.
Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę.
I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.

Reinhold Niebuhr

Konradusowy serwer Discorda

Na desce kreślarskiej:
(Za)dużo projektów ...

Post zmieniony (01-07-24 23:00)

02-07-24 04:33  Odp: [G] Armata wz.34. Drugi prototyp słynnej Starachowickiej
ABC 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 23

Nie podam dokładnie źródła ale szukałem w internecie czym ciągano tą arnate 75 mm. I wyszło że specjalną odmianą C4P ( ale moc silnika niezwiekszona). I robiono próby co owszem szło na drogach bitych ale na gruntowych zachodziło to co podałem w poście wyżej.

02-07-24 07:57  Odp: [G] Armata wz.34. Drugi prototyp słynnej Starachowickiej
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Piękne, jak wszystko co wychodzi spod Twojej ręki: ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

02-07-24 18:53  Odp: [G] Armata wz.34. Drugi prototyp słynnej Starachowickiej
rodrus 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 23

Fantastyczne wykonanie !!! Teraz zostaje "cisnąć" po projektantach o PZInż-a do ciągania armaty :)

--
Modele rolnicze od podstaw
KZB 3B Vistula,DUTRA Ue 28,BIZON Z056,DUTRA D4K-B,Ursusy w natarciu,ZETOR ZTS 16245,John Deere 6150M,Ursusy C-385

02-07-24 19:25  Odp: [G] Armata wz.34. Drugi prototyp słynnej Starachowickiej
orkan   

Do holowania 75 mm armat przeciwlotniczych projektowano PZInż 342, mniejszy PZInż 343 miał holować 40 mm armaty .

--
,,Dwojaka jest natura Polaka"

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024