Elemele
Na Forum: Relacje w toku - 1 Galerie - 2
|
Cześć,
zacząłem budować kolejny model. Nie jest skomplikowany, ale jak na razie mam dużą frajdę z klejenia tego i chciałem się pochwalić. :)
Jest to model lokomotywy manewrowej SM03 w skali 1:87, który był załączony do czasopisma Kartonowy Fan numer 6/2001. W zeszycie były dwa modele tej lokomotywy i jeden wagon:
Zacząłem od podklejenia części na tekturę, dużo tego nie było:
Następnie wyciąłem i złożyłem podwozie, wszystko zaginałem, ale teraz bym porozcinał to na poszczególne elementy. Część, która imituje ostoje ma też białe linie, wzdłuż których należy zaginać papier, ale postanowiłem, że nie będę tego retuszował i zostanie tak jak jest. Dodatkowo usztywniłem "podłogę" tekturą. Model nie jest duży, ma około 6,5cm długości:
Czołownice (element nr 6) postanowiłem rozciąć na poszczególne elementy, dodać wzmocnienie z tektury (tutaj przydało się zrobienie wcześniej kopii elementów). Na razie zastanawiam się jak to złożyć w całość, żeby było najładniej i najtrwalej:
Wyciąłem koła:
Obręcze, które należy nakleić na podklejone kartonem części nr 3C (te czerwone) są za krótkie, więc postanowiłem zrobić zamiennik z kartonu barwionego w masie o zbliżonym kolorze:
Na razie to tyle, aktualizacja będzie w następnym tygodniu.
|