FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
03-07-24 08:50  [R]Lokomotywa SM03 1:87 Kartonowy Fan
Elemele 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 2

Cześć,

zacząłem budować kolejny model. Nie jest skomplikowany, ale jak na razie mam dużą frajdę z klejenia tego i chciałem się pochwalić. :)
Jest to model lokomotywy manewrowej SM03 w skali 1:87, który był załączony do czasopisma Kartonowy Fan numer 6/2001. W zeszycie były dwa modele tej lokomotywy i jeden wagon:

Zacząłem od podklejenia części na tekturę, dużo tego nie było:

Następnie wyciąłem i złożyłem podwozie, wszystko zaginałem, ale teraz bym porozcinał to na poszczególne elementy. Część, która imituje ostoje ma też białe linie, wzdłuż których należy zaginać papier, ale postanowiłem, że nie będę tego retuszował i zostanie tak jak jest. Dodatkowo usztywniłem "podłogę" tekturą. Model nie jest duży, ma około 6,5cm długości:

Czołownice (element nr 6) postanowiłem rozciąć na poszczególne elementy, dodać wzmocnienie z tektury (tutaj przydało się zrobienie wcześniej kopii elementów). Na razie zastanawiam się jak to złożyć w całość, żeby było najładniej i najtrwalej:

Wyciąłem koła:

Obręcze, które należy nakleić na podklejone kartonem części nr 3C (te czerwone) są za krótkie, więc postanowiłem zrobić zamiennik z kartonu barwionego w masie o zbliżonym kolorze:

Na razie to tyle, aktualizacja będzie w następnym tygodniu.

03-07-24 10:58  Odp: [R]Lokomotywa SM03 1:87 Kartonowy Fan
Piotr D. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

- 4

Sm03 to jedna z moich ulubionych lokomotyw :-) Będę tu zaglądał.
Szkoda, że się nie pokusiłeś o kółka cięte laserem. Ten element dość mocno rzuca się w oczy. Będziesz dorabiał wnętrze czy zostawiasz zostawiasz tak jak jest?

--
pozdrawiam
Piotr

18-07-24 10:13  Odp: [R]Lokomotywa SM03 1:87 Kartonowy Fan
Elemele 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 2

Piotr D. - model wykonam w standardzie. W zestawie jest druga wycinanka, może w przyszłości zrobię drugi model to wtedy coś dodam. Poza tym jeszcze w kolekcji do sklejenia mam model SM03 w skalach 1:45 i 1:25. ;) Ta lokomotywa też bardzo mi się podoba, często widywałem takie na bocznicach w mojej okolicy.

Sezon letni, więc prace nad modelem idą wolniej niż zakładałem. Zrobiłem czołownice, tutaj robiłem eksperymenty z retuszem przed i po oraz różnym podejściem do sklejania takich "pudełek". Retusz mi się trochę rozmazał w jednym miejscu, ale to zmyję wodą, bo było to robione kredką akwarelową:

Testowałem retusz kredkami akwarelowymi, bo oprócz tego do modelu mam trzy farbki Pactra, zieloną, czerwoną i czarną. Chciałem znaleźć jakąś tańszą alternatywę na przyszłość, ale kupno kredek to prawie to samo. Kupiłem jeszcze zestaw 10 farb temperowych, które będę próbował mieszać, ale to już przy kolejnym modelu.

Skleiłem jeszcze koła i wyciąłem oraz wyretuszowałem elementy napędu:

07-08-24 08:37  Odp: [R]Lokomotywa SM03 1:87 Kartonowy Fan
Elemele 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 2

Cześć,

budowa trochę ruszyła do przodu. Dach z wycinanki jest minimalnie za mały, ale jest to szary kolor, więc znowu będę się wspomagał papierem barwionym w masie i zrobię nowy. Wszystkie elementy nadwozia najpierw sklejałem, a później retuszowałem. Wnioski - klej Magic jest do tego średni i lepiej pewnie sprawdzi się BCG. Jeszcze postanowiłem uzupełnić swój warsztat o lepsze i precyzyjne pędzelki do retuszu. Farbka jest ciemniejsza, chociaż na żywo nie jest tak źle.
Zostało mi jeszcze wyciąć kilka detali i wszystko złożyć w całość.

07-08-24 11:08  Odp: [R]Lokomotywa SM03 1:87 Kartonowy Fan
Piotr D. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

- 4

Wychodzi Ci bardzo fajne, czysto i równo sklejone, jedynie retusz kuleje.
Zamiast kombinować z pędzelkami, zmień kolejność. Najpierw retuszujesz, potem sklejasz (na koniec ewentualnie poprawki jakieś).
Jeśli chodzi o kleje, to zarówno Magic jak i BCG są ok, to raczej kwestia indywidualnych preferencji i sposobu zastosowania. Ja używam obu w zależności od tego co akurat kleję.

--
pozdrawiam
Piotr

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024