FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 6Strony:  <=  <-  2  3  4  5  6 
13-01-25 20:32  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Kedzier 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 8
Galerie - 7

- 1

Dziękuję.

Piotr P. - Dzięki za materiały - zdecydowałem się na opcje nr 5 :D

Olinowanie stałe praktycznie skończone. Aby je dokończyć, oraz zacząć działać z olinowaniem ruchomym czekam na fototrawione haki. Niestety nie znalazłem wystarczająco małych, zatem zaprojektowałem je samodzielnie i czekam na realizacje zamówienia - mam nadzieję, że będą wystarczająco wytrzymałe.

Jeśli chodzi o wspomniany achtersztag, to postawiłem na kształt V:

Topsztag poprowadziłem inaczej niż przewiduje instrukcja. Poniżej uproszczony schemat pokazujący co zmieniłem:

Legenda:
-czerwone linie to olinowanie stałe
-niebieskie linie to olinowanie ruchome
-brązowe to bloczki
-zielone to traveler ring oraz olinowanie ruchome z nim związane, oraz pierścienie na których zawieszony jest żagiel

Po lewej stronie oryginalny układ lin. Topsztag biegnie do pojedynczego bloczka na końcu bukszprytu a następnie do knagi na burcie. Trójkątny żagiel na przedzie przymocowany jest do olinowania ruchomego, które przebiega przez traveler ring, z którego wychodzi pojedyncza linia biegnącą do knagi na dziobie.

Po analizie zdjęć i instrukcji postanowiłem poprowadzić topsztag przez traveler ring, a następnie przez otwór na bomstendze do bloczka znajdującego się przy kadłubie. Trójkątny żagiel na przedzie również zostanie zawieszony na sztagu za pomocą pierścieni, a olinowanie z nim związane przebiegnie przez pojedynczy bloczek przy traveler ringu, od którego biegną dwie liny. Całość starałem się zobrazować po prawej stronie schematu.

Aby prawidłowo poprowadzić topsztag po bomstendze i ustabilizować nitkę dopuściłem się drobnego oszustwa :D W miejscu gdzie będzie traveler ring wywierciłem otwór, w który włożyłem pętle z cienkiej czarnej nitki. Dopiero przez tą pętle przeciągnąłem topsztag. Po zaciągnięciu jej, zabezpieczeniu klejem CA oraz odcięciu końcówki nitka była odpowiednio naciągnięta. Po tej operacji traveler ring nie brał już udziału w naciąganiu topsztagu, dzięki czemu nie ma ryzyka, że coś się poluzuje.

Wolne końce nici biegnące po pokładzie zostaną później owinięte wokół knag.

Pozdrawiam :D

--

13-01-25 21:43  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Pytanie szczura lądowego, topsztag to lina olinowania stałego usztywniająca maszt, aby sie do tyłu nie gibał , a na Twoim szkicu jest niebieski, jako olinowanie ruchome, czemu ?

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

13-01-25 22:07  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Kedzier 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 8
Galerie - 7

- 1

Brystol - pytasz zapewne o lewą części schamatu. Jest to przerysowany układ z instrukcji modelu. Według niej topsztag biegnie tak jak środkowa linia (czerwona) na moim schemacie.

--

13-01-25 22:39  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

ok, pomyliły mie sie liny,;)

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

18-01-25 20:18  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Kedzier 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 8
Galerie - 7

- 1

Pracuję nad żaglami. Do tej pory powstały 4 prototypy - zanim zabiorę się za szycie ostatecznych wersji, chciałbym się upewnić, że podążam w dobrym kierunku, zatem liczę na Wasze opinie :D Proces powstawanie opiszę dokładniej w kolejnej aktualizacji.

Wersja 1 - za ciemny materiał, przeszycia chyba za jasne:

Wersja 2 - ponownie za ciemny materiał, ale za to przeszycia zdecydowanie za ciemne:

Wersja 3 - tu już kolor materiału chyba OK, przeszycia chyba trochę za ciemnie:

Wzmocnienia na brzegach złapane wewnętrznym szwem, następnie zagięte i obszyte szwem zewnętrznym:

Próby doszycia nitki na maszynie - wygląda to bardzo dobrze, niestety nie jestem w stanie uzyskać powtarzalności szycia na całej długości żagla (szyję ze zwykłą stopką, zygzakiem podsuwając nitkę pod igłę)

Wersja 4 - materiał i nici te same co w wersji 4

Wzmocnienia na brzegach tym razem dokleiłem i przeszyłem (dzięki temu mam w tym miejscu tylko 2 warstwy zamiast 3, co znacząco ułatwia szycie). Dodatkowo 'przeszyłem' bez nici brzeg, aby mieć równo rozmieszczone otwory do przyszycia nitki na około:

Tak wygląda nitka doszywana ręcznie - nie jest tak ładnie jak w poprzedniej wersji, zajmuje znacznie więcej czasu, ale mam większą kontrolę nad procesem

Ostatecznie planuję wykorzystać rozwiązania z wersji 4 i użyć jaśniejszej nici, w kolorze zbliżonym do materiału, aby się tak nie odznaczała - czy to dobra droga?

Porównanie wszystkich wersji:

Przymiarka do modelu:

18-01-25 22:21  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

osobiście też brał bym nici tylko kapkę ciemniejsze od materiału

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 6Strony:  <=  <-  2  3  4  5  6 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024