FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 4 z 8Strony:  <=  <-  2  3  4  5  6  ->  => 
12-11-24 19:44  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Kedzier 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7

- 1

Karas - dzięki, cieszę się, że uważasz tą relacje za pomocną :D

Piterski - użyłem produktu firmy Colorit w kolorze 'palisander'. Wybrałem go, bo kolor z wzornika był najbardziej zbliżony do tego ze zdjęć które znalazłem w Internecie. Ale nie powiem, żebym go polecał, tradycyjna bejca sprawdziłaby się chyba lepiej.

--

17-11-24 10:58  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Megaaaa! To co pokazujesz to szaleństwo. Dbałość o detal poraża. Tak jak Karas, zapisuję w ulubionych bo widzę ciekawe patenty do zapożyczenia!

--
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad

17-11-24 20:00  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
TLB 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 13

- 3

Masakra. Genialne wykonanie.

--
Feci quod potui faciant meliora potentes...

17-11-24 20:31  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

Jeszcze nie skończone, ale już można powiedzieć, że powstanie przepiękne dzieło:-)
Niesamowita dbałość o szczegóły.

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / MAFFEI WLs typ Bd

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

09-12-24 21:20  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Kedzier 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7

- 1

Cześć, mała aktualizacja, bo coś czuję, że na wiązaniu want utknę na dłużej :D

Wykonałem olinowanie bukszprytu. Sznur z węzłami zrobiłem ze sznurka poliestrowego, zatem jest dość sztywny i nie układa się naturalnie - planuję jeszcze to spróbować ułożyć i usztywnić CA:

Następnie nadszedł czas na wanty. Powiązałem je parami i zawiesiłem na maszcie:

7 z 8 jufersów wyszło w miarę OK. Niestety jeden z nich przykleiłem trochę za nisko i zauważyłem to już po złapaniu CA...

Manewrując modelem z taką ilością nici, czuję się strasznie zestresowany :D W samolotach mam zazwyczaj jedną linkę, który potrafię zerwać, a tu szansa na tragedie zwiększa się kilkunastokrotnie :D

18-12-24 15:32  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Kedzier 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7

- 1

Dzisiaj trochę zdjęć warsztatowych ukazujących moje zmagania z olinowaniem :D

Odległości między jufersami ustałem dwoma skręconymi kawałkami drutu:

Pierwszą wante naciągałem i zabezpieczałem nitką. Niestety mając tylko dwie ręce było to dość trudne, bo musiałem naciągać koniec wanty, zaciskać supeł, dosuwać supeł do jufersa, oraz pilnować, aby wanta nie spadła z jufersu. Aby ułatwić sobie pracę zaprojektowałem i wydrukowałem rurkę, która składa się z dwóch połówek zabezpieczonych drutami. Dzięki temu musiał tylko naciągać koniec wanty i dociskać rurkę do jufersu:

Tak dociśnięta wanta trzymała się dość sztywno, można było zatem zdjąć ją z drutów i zabezpieczyć klejem

Ostatnim krokiem było zabezpieczenie końcówki trzema supłami:

Pętle na końcu liny biegnącej wzdłuż masztu wykonałem poprzez zabezpieczenie dwóch fragmentów nitki klejem CA, a następnie rozplątanie kawałka pomiędzy nimi i usztywnienie go CA. Wzorowałem się na zamieszczonym schemacie

Powiązane wanty:

Szukałem sposobu na wykonanie stopera na linie łączącej maszt z bukszprytem (nie wiem czy 'mysz' to właściwe określenie na ten element, ale w anglojęzycznych referencjach nazywane jest to 'mainstay mouse'. Wybór padł na sposób przedstawiony w tym filmie.

Wykonałem zatem pierwszy prototyp, żeby sprawdzić, czy w ogóle ma to sens w tej skali

Pierwsze efekty były zadowalające - choć może na zdjęciu nie wygląda to najlepiej :) po lewej stronie 2 zdjęcia efektu jaki planuję uzyskać. Kolory nitek wybrałem specjalnie, aby lepiej widać powstający splot

Wiedząc co należy poprawić zabrałem się za projektowanie elementów pod finalny przyrząd

Stwierdziłem jednak, że są to dość proste elementy, możliwe do szybkiego wykonania bez specjalistycznych narzędzi. Zatem z pomocą igieł lekarskich, Poxipolu oraz rzeczy które znalazłem pod ręką zrobiłem to szkaradztwo

Jednak nie o wygląd tu chodziło, a o działanie :) zatem ponawlekałem i ponaciągałem nici (na pierwszą próbę bez woskowania). Gruszka to druk 3D

Zdjęcia z procesu tworzenia:

Efekt prób poniżej. Urządzenie potrzebuje lekkich przeróbek, m.in. zmniejszenie średnicy okręgu przez które przechodzą końce nici, bo teraz naciąg jest zbyt duży i ciężko owinąć nić przy samej gruszce, przez co powstaje lekki luz i cały oplot jest większy.

Po przymierzeniu do masztu wydaje mi się to zbyt masywne. Ostatecznie pójdę w cieńszą nić, której użyłem do want, oraz nić 0,1mm na oplot.

Stan obecny:

--

18-12-24 15:48  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
=Kondzik= 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 1

Brytyjskie 'mouse' to w u nas gałka turecka.

19-12-24 07:49  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Lukee 

Chylę czoła przed mistrzem!
I nawet nie chodzi mi tutaj o jakość wykonania modelu ale o ten pomysł by oprócz modelu statku wykonać jeszcze działający model oprzyrzadowania do wykonania oryginalnej jednostki.
Co następne? Mikromłotki? Mikrostrugi? Mikrotokarka z mikronożami? :-D
Wiem! Mikroigły do szycia żagli z mikronici zaczerpniętej z pajęczej sieci...

19-12-24 14:34  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

eee.... acha.
miazga: ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

20-12-24 21:32  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Nie mam pytań! Beret zerwany

--
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 4 z 8Strony:  <=  <-  2  3  4  5  6  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024