FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 8Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 
18-09-24 20:15  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Precyzja i dbałość o detal godna najwyższego podziwu.

Nic tylko oglądać...

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

18-09-24 20:36  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

....więc liczę na Wasze podpowiedzi co tu poprawić--

więc pozwole sobie na podpowiedź czy wskazówkę na te kudłate.

Szukaj w sklepach z nićmi abo u krawcowej, nici ze 100 procentowego poliestru, ale i tak trzeba samemu pomacać , bo są z poliestru i kłaki też mają.

Gdzieś, nie wiem już gdzie to czytałem, jakiś znany guru od modeli wiatrowców, prawił , że kłaki i luźne liny to zmora modeli żaglowców.

tu taka cienka nitka bez kłaków

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt, Dziwaczka

20-10-24 18:35  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Kedzier 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7

- 1

97, Brystol - kudłatością tych lin spowodowany był lekki przestój w budowie. Dużo czasu zeszło mi na szukaniu dobrego rozwiązania na liny. Przez ten miesiąc zamówiłem sporo nitek różnych producentów (w tym poliestrowe, ale one były zbyt sztywne), a także wosk do nici. Ostatecznie wykorzystałem nici widoczne w poprzednim wpisie przeciągnięte w wosku - najbardziej mi odpowiadała ich grubość i struktura. Minusem natomiast jest to, że są one bardzo gładkie na początku, jednak z każdym dotknięciem, przeciągnięciem czy próba ułożenia ich, włoska stają się coraz bardziej widoczne. Zatem idealnie nie jest, ale jest dużo lepiej niż ostatnio :D

W przerwach pomiędzy poszukiwaniem postanowiłem sprawdzić jak sobie poradzi moja zwykła domowa drukarka 3D z małymi elementami - wybór padł na nagle, oczka oraz haki. Podchodziłem do tego sceptycznie, nie do końca wierząc, że będę w stanie wydrukować te elementy w sensownej wielkości oraz jakości, lecz efekt mnie zaskoczył. Oczka porównywalne są z tymi, które skręcałem z drutu. Wydruk jest jednak niezwykle delikatny - chcąc zdmuchnąć resztki IPA przed procesem utwardzania zdmuchnąłem również znaczną cześć haków :) na szczęście wydrukowałem sobie aż 3 takie płytki.

Mając już właściwe nitki oraz nowe oczka zabrałem się za olinowanie lawet:

Po wyciągnięciu z szablonu i odcięciu końcówek nici:

Oraz armata na swoim miejscu na pokładzie.

--

20-10-24 19:10  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Lukee 

Dbałość o szczegóły powalająca! Już o czystości klejenia i dokładności nie wspomnę :-)

30-10-24 19:20  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Kedzier 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7

- 1

Cześć,

Wiązania lawet ciąg dalszy. Tym razem bloczki. Dużo kombinowałem jak je zawiązać, aby uzyskać powtarzalne i równo naciągnięte bloczki. Sposób stosowany w modelarstwie szkutniczym nie mógł zostać u mnie wykorzystany ze względu na praktycznie zerową wytrzymałość haków:

Pierwsza próba to wykonanie pętelek pod haki o średnicy ~0,5mm, tak aby móc je zamontować na igłach 0,45mm w taki sposób:

Udało mi się taką pętelkę zawiązać, jednak po nałożeniu bloczków na szablon okazało się, że bloczki nachodzą na siebie

Zatem druga próba to mniejsza pętelka, zabezpieczona pojedynczą nicią, zamiast 3. Taki bloczek już nie wejdzie na igłę, zatem musiałbym wymyślić inny sposób mocowania na szablonie

Niestety przy takim rozwiązaniu bloczki nadal był zbyt blisko siebie. Zatem ostatnim krokiem było totalne uproszczenie i przywiązanie haka do bloczka. Do przymocowania bloczków do szablonu użyłem żyłek przechodzących przez rurki z igieł (na grafice poniżej to ten fragment wyglądający na pierwszy rzut oka jak kłódka :D )

Tutaj tak bardzo schematycznie pokazane różnice w odległościach między bloczkami dla poszczególnych rozwiązań:

Tyle teorii, czas na praktykę!

Bloczek pojedynczy:

Bloczek podwójny:

Szablon:

Bloczki po naciągnięciu żyłek leżą w miarę sztywno na igłach:

A sam szablon jest dość poręczny, całość, wraz z dwoma naciągniętymi żyłkami można ogarnąć jedną dłonią :D

Efekt końcowy. Po raz kolejny strasznie kudłate te nitki - podczas przekładanie przez te małe otwory mimo nawoskowania pojawiły się te małe kłaki. Ale należy wziąć pod uwagę, że to nić 0,1mm, więc to co wygląda tak okropnie na zdjęciu, w rzeczywistości jest trochę mniej okropne :)

Ostatni etap to końcówka nici. Ułożona na taśmie w kółko, a następnie zalane rozrzedzonym wikolem, aby trzymało kształt. Klej dodatkowo zatyka szpary pomiędzy kolejnymi nawojami.

Zrobienie 3 zestawów zajęło mi ok 4 dni (ale dużo w tym było prób i kombinowania), czeka mnie jeszcze 9...

Pozdrawiam

--

31-10-24 16:30  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Sklejenie takiego starocia (w sensie daty powstania pierwowzoru) widać jest 2x trudniejsze od Daru Pomorza czy Pogorii
Tym większy szacun za walkę

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

03-11-24 18:48  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Kedzier 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7

- 1

Czesc,

Długi weekend oraz rozwiercenie bloczków wiertłem 0,3 znacząco przyspieszyło ich montaż. Cały komplet gotowy, można zamykać etap wyposażania pokładu :D Żałuję tylko, że otworów pod oczka nie nawierciłem przed montażem wyposażenia, ponieważ manewrowanie wiertłem pomiędzy tyloma delikatnymi elementami nie było najprostsze,

W ambrazurach na tyle wkleiłem tylko oczka:

To co na początku wydawało mi się rzeczą najprostszą - zwijanie lin na taśmie klejącej - trochę mnie przerosło. Nie byłem w stanie skręcić dwóch takich samych zwojów, zatem każdy jest z innej parafii :/ Nie wygląda to dobrze, ale liczę że reszta olinowania jeszcze to jakoś zakryje, albo chociaż odciągnie uwagę.

--

11-11-24 21:22  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Kedzier 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7

- 1

Cześć. Kolejny długi weekend, kolejne postępy. Kartonowe części już się powoli kończą, teraz czas na zabawę w drewnie :D Na tym etapie instrukcja posłużyła mi tylko za szablony dla masztów, podczas ich montażu i uzbrajania posiłkowałem się instrukcja budowy drewnianego modelu dostępną na stronie ModelExpo, ponieważ jest ona dużo bardziej szczegółowa. Wszystkie rysunki które tu zamieszczę pochodzą z w/w instrukcji.

Na pierwszy ogień poszedł bukszpryt:

Zmieniłem kształt okuć, dodając pomiędzy pierścienie dystanse.

Zgodnie z rysunkiem zostawiłem je od dołu niezamknięte, z różną szczeliną, wynikająca z różnicy w średnicach bukszprytu:

Wszystkie stopery wykonałem z kartonu barwionego w masie, który został dodatkowo polakierowany tą samą lakierobejcą co elementy drewniane.

Szczelina między bukszprytem a bomstengą wyszła trochę za duża, no ale trudno...

Kolejny był maszt:

Pierwsza modyfikacja to okucie na samej górze. W wycinance jest to ordynarny blok z otworami. Bazująca na nim zrobiłem nowy z dwóch warstw czarnego brystolu, który potem zalałem CA w celu usztywnienia:

Druga modyfikacja to dodanie kołnierza u podstawy masztu. Zacząłem od sklejenia ze sobą trzech warstw kartonu (tego samego z którego wykonałem stopery) - widoczny rozjazd na otworach jest wykonany specjalnie, masz osadzany jest pod kątem względem pokładu - a następnie wstępnym wycięciu:

Aby zamontować to na szlifierce potrzebowałem jakiegoś uchwytu, który dokleiłem do trzpienia szlifierki:

Na widoczny wyżej uchwyt nakleiłem za pomocą kleju winylowego krążki (dzięki temu mogłem je potem łatwo odkleić). Poniżej etapy: surowy krążek -> oszlifowany -> wygładzony BCG

Po użyciu lakierobejcy zyskał drewniany wygląd (choć na tym zdjęciu na to nie wygląda :D):

Pierścienie trzymające żagiel zaokrągliłem z wykorzystaniem kolejnego uchwytu, dzięki któremu miałem pewność, że pierścień jest koncentryczny z trzpieniem:

Przed i po:

Poniżej przedstawię sposób w jaki wykonałem parę bloczków trzymających reje. Może nie jest to nic odkrywczego, ale ja się chwilę zastanawiałem ja to zrobić i ten sposób wydał mi się najlepszy :D

Na patyczek nakleiłem pasek kartonu usztywniony CA, o szerokości połowy obwodu końcówki masztu. W równych odległościach od niego nawierciłem otwory, w które włożę potem bloczki:

Bloczki z nitkami zamontowane na przyrządzie:

Następnie za pomocą cieńszej nitki związałem nici biegnące od bloczków przy krawędzi kartonu:

Po rozebraniu bloczki wyglądają tak (i pasują masz niemal idealnie :D ):

Jedna z lin przebiega w inny sposób w obu instrukcjach. Idąc za ciosem postanowiłem podążać za instrukcją modelu drewnianego i dodałem oczko w górnej części masztu:

Tak przygotowany maszt był gotowy do wklejenia w kadłub. Na tym etapie trochę żałowałem, że nie pomyślałem wcześniej i że nie wkleiłem pod wpustem na maszt kawałków tektury, które by trzymały maszt pewniej.

Rzut oka na całość:

--

12-11-24 12:56  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Pozwole se sobie, se zapisać w ulubionych, gdyby co kiedy mnie tknęło w robienie łódek z patykami na pokładzie. Po pierwsze wygląda to bajecznie, po drugie, drobne to to, i wiedzy i umiejętności od groma wymaga. Dlatego, fajnie jak w relacji teoria z praktyką znajdują swoje odzwierciedlenie.
Jednym zdaniem, czapki z głów, pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

12-11-24 13:03  Odp: [Relacja] Armed Virginia Sloop 1776, Seahorse, 3/2020
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Kedzier , pozwolę sobie zadać Ci pytanie, co to za lakiero bejca?
Kupiłem drewniane pokłady do dwóch modeli i zastanawiam się jak je "zwaloryzować".

PS. Może koledzy wiedzą i mogą wskazać relacje gdzie takie techniki były omówione.

--
W budowie: Halny; PGM17

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 8Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024