FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 
27-06-24 09:02  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
rykrol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Wrócę do pewnego elementu, który w rzeczywistości wyglądał inaczej. Chodzi mi o podstawę dalmierza głównego. A raczej na jego relingu. Nie był on całkowicie zamknięty obręczą. Miał przerwę. Tu masz zdjęcie z 1938 roku, jak to powinno wyglądać

28-06-24 07:52  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 5

Bardzo dziękuję za informację, poprawię ten element. Pozdrawiam!

09-09-24 14:34  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 5

Cześć, mała aktualizacja wątku. Prace posuwają się powoli, w tzw. międzyczasie wukonałem szalupy i ich żurawie, na razie nie przyklejam bo tylko by przeszkadzały:

Wykonałem również konstrukcję masztu, mam nadzieję, że klej kropelka utrzyma ramiona masztu podczas montażu olinowania:

Wykonałem również komplet armat okrętowych oraz detale na dziobie. Po zamontowaniu relingów (z zestawu) w zasadzie dziób okrętu można uznać za skończony. Lufy armat pochodzą z zakupionego zestawu luf do tego okrętu:

Ostatnia rzecz nad którą pracowałem to trapy pokładowe, dorobiłem do nich poręcze:

To narazie wszystko, pozdrawiam!

16-09-24 12:18  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 5

Cześć, kolejna aktualizacja, definitywnie ukończyłem nadbudówkę rufową, zakończyłem również montaż masztu. Koniec budowy coraz bliżej. Do następnego!

26-09-24 14:38  Odp: [R/G] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 5

Cześć. zamieszczam końcowy wpis dot. budowy ORP "Wicher". Udało się dobrnąć do końca. Co wyszło przedstawiam poniżej. Z budowy okrętu zmontowałem również krótki filmik na YT:
https://youtu.be/VssXpIYmUXI?si=hTVZrWs4MAxRXh-M
Dzięki za zaglądanie, do następnej relacji!

26-09-24 20:35  Odp: [R/G] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
MPaweł 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Bardzo ładnie wykonany model. Od dawna mam ochotę poczynić jakiś okręt, ale na samą myśl o masztach, relingach i olinowaniu... No nie wiem, może kiedyś :-)

Gratulację!

26-09-24 20:54  Odp: [R/G] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
rykrol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Dobra robota.

26-09-24 22:02  Odp: [R/G] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
Najger 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Gratuluje ukończonego modelu. Ładnie i czysto sklejony. Ja ze swoim Wichrem jeszcze walczę.

--
"Si vis pacem para bellum"

27-09-24 17:59  Odp: [R/G] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

No i kolejny Wicherek gotowy. Gratulacje! Pieknie Ci wyszedł 👍

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

30-09-24 13:44  Odp: [R/G] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 5

Dziękuję za dobre słowo! Kończąc wątek chciałem jeszcze pokazać zestawienie Wichra z innymi modelami, które wykonałem wcześniej.
Można porównać wielkość Wichra z Garlandem oraz torpedowcami okresu międzywojennego (Ślązak i Podhalanin) jak również ze "współczesnym" okrętem podwodnym typu Kobben (Kondor). Porównując Wichra z torpedowcami można sobie uzmysłowić jak duży był to przeskok dla marynarzy, którzy obsadzili Wichra a wcześniej służyli na torpedowcach. Pozdrawiam!

--

Post zmieniony (30-09-24 13:51)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024