FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
23-06-24 12:34  [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Cześć i czołgiem,

zapraszam do relacji pt. "Łatwo to już było".

Postanowiłem tym razem skleić coś innego niż niemiecką pancerkę, wybór padł na Shermana Firefly z wydawnictwa Andrzeja Halińskiego. Model znany, posiadający astronomiczną ilość elementów i detali, podobno jeden z najtrudniejszych zaprojektowanych w kartonie i chyba faktycznie tak jest.

Model chcę skleić bez wnętrza (oczywiście wykonując elementy potrzebne do tego żeby model trzymał się kupy), posiłkując się przy budowie żywicznymi gąsienicami i być może żywicznym hamulcem wylotowym.

Na razie udało mi się skleić podłogę i dolną część ścian bocznych, w większości wszystko elegancko pasuje, części zaprojektowane są tak, że łączenia biorą pod uwagę też grubości kartonu, i wszystko ładnie się schodzi. Trochę coś musiałem lekko dociąć przy tylnej ścianie ale to chyba moja wina.

Nie przedłużając, zapraszam do kilku pierwszych fotek :)

25-06-24 14:32  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Dzięki :) postaram się nie zawieść oczekiwań :)

Kurde no i tak już się powstrzymuje żeby tego wnętrza nie robić bo to co najmniej +rok lub nawet 1,5, do czasu budowy a potem mało co widać to tu jeszcze namawiają ;) Drogi jeszcze do niego sobie nie zamknąłem, z jednej strony kusi bo sklejone wnętrze super fajnie wygląda, z drugiej w tym czasie skleił bym pewnie z 2 inne modele bez wnętrza które bym widział na półce nie schował pod pancerzem ;) Najlepiej by było skleić dwa modele jeden do prezentacji w całości i drugi obok rozłożony na części, jakoś fajnie zaprezentowany, bądź z wyciętymi fragmentami pancerza, ale to jest ponad moje siły chyba :)

Jak model skończę to faktycznie częściami co mi zostaną mogę się podzielić bo przy tym modelu każdy zapas się może przydać.

07-07-24 11:44  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Cześć,

trochę coś udało mi się zdziałać z Shermanem, wypełniłem dno od zewnątrz i zrobiłem obły, frontowy fragment pancerza. Trochę przy tych obłościach nie wszystko mi się schodziło na 100% i trochę szlifowania wręg było, ale z grubsza składa się przyjemnie i elementy do siebie pasują.

Jak widać na listkach trochę powyjeżdżałem retuszem i jak ktoś ma patent jak takie elementy retuszować tak żeby było super czysto to chętnie przygarnę. Na szczęście na zdjęciach efekt jest wyciągnięty przez aparat, na żywo plamki od retuszu w sumie wyglądają podobnie jak plamy z walorki z wycinaki więc nie jest tak źle, ale przy wieży chciałbym już tego uniknąć.

Nie dałem wam się namówić i definitywnie zrezygnowałem z wykonania wnętrza ;) przegrodę pomiędzy komorą silnika a przedziałem załogi, zeskanowałem i powieliłem w innym miejscu kadłuba. Zastanawiam się czy nie wykonać dodatkowo do modelu samego modelu silnika i prezentować go razem z modelem tak jak sugeruje Kruszyna, może jeszcze działo czy coś, temat do przemyślenia.

Tyle na dziś, zapraszam do fotek :)

13-07-24 12:53  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Dzięki chłopaki, tak zrobię przy następnych listkach i zobaczymy co z tego będzie.
Karas masz racje, retusz jest trochę za ciemny, na mokro farba była idealna, po wyschnięciu ciemnieje. Rozjaśniłem ją dziś i jest lepiej, przetarłem trochę metodą suchego pędzla te paciaje przy listkach i trochę lepiej teraz to się blenduje z wydrukiem wycinanki. Jak skleję coś więcej to wrzucę foty do porównania.

03-08-24 11:34  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Cześć i czołgiem,

jak dla mnie Sherman to Sherman, mi się nawet taki brytyjski podoba ;)
Tymczasem budowa idzie dalej, dorobiłem górny pancerz, wszystko fajnie pasuje, na razie nie doklejałem do spodu, zrobię to jak już wypełnię większość otworów. Rozjaśniłem też trochę retusz, paciaje z farby na obłych elementach jeszcze raz przetarłem rozjaśnioną farbką metodą suchego pędzla, nawet na zdjęciach nie wygląda to źle, na żywo jest całkiem git. W następnym kroku biorę się za układ jezdny. Zapraszam do zdjęć :)

29-12-24 13:07  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Cześć,

wracam po przerwie ze skromną aktualizacją, układ jezdny się składa. Masa detalu, niby nie dużo skleiłem a elementów masa, z pułapek to koła miały gumowe oklejki za krótkie (za to boczne "ścianki" ogumienia były idealne). Ostatnio mam mniej czasu na sklejanie więc aktualizacje ode mnie nie będą tak częste i regularne jak jeszcze jakiś czas temu, ale obiecuje model skleić ;)

19-01-25 11:23  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Cześć,

wózki się kleją i powoli zaczynają wyglądać, elementów milion ale no efekt jest całkiem całkiem. Zostały osłony i rolki powrotne, wydaje się, że najtrudniejsza część wózków za mną, zapraszam do zdjęć :)

23-02-25 10:15  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Cześć,

wracam z aktualizacją Shermana, wózki jezdne skończone, trochę roboty było, sporo detalu ale wyszły całkiem fajnie :)

Karas, Jaroclav, - dzięki za doping :)

24-03-25 11:09  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Dzięki Kruszyna :)

Wracam z bardziej konkretną aktualizacją Shermana, czołg stanął na kołach :)
Na początek koła napinające i napędowe, w jednym napinającym popsułem trochę dekiel i musiałem go zeszlifować i pomalować, różnica koloru jest mocno wyciągnięta na zdjęciach, na żywo wygląda całkiem ok ;) Zawieszenie jest już zamocowane do kadłuba, przy czym wszystkie koła się obracają więc będzie można na końcu naciągnąć gąsienice przy pomocy koła napinającego. Teraz gąski, będą żywiczne, będzie trochę malowania i zabawy pigmentami. Do następnego :)

24-03-25 17:55  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Dzięki StuGu :) i dzięki za podrzucenie filmików, bardzo się przydadzą, fajne wytłumaczone co i jak robić, na razie tylko raz używałem pigmentów i dalej jest to dla mnie nowy temat, więc każdą wiedzę wchłonę :)

30-03-25 12:32  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Budowa układu jezdnego Shermana dobiegła końca, gąski pomalowane i zamocowane :)
Gąski są żywiczne, pomalowane bazą Tamiya Nato Black, na to washe Valejo ( Light/Medium/Dark Rust), potem pigmenty AK (Rdza + dwa odcienie ziemi) i na to Pigment Fixer, wyszło chyba spoko :)

01-04-25 14:25  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Majk79 - a jeszcze nie wiem co zrobię z tym co mi zostanie, jak skleję model to się będę zastanawiał, może silnik zrobię, zobaczymy.

Karas - też się boje więc zostanie tak jak jest :) na następny raz może mniej tego jasnego pigmentu dam bo on najbardziej oblepił chyba ogniwa.

03-04-25 14:40  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Ooo i to jest całkiem fajny pomysł, Scamella jak dobrze kojarzę WAK chyba wydał, tylko nie wiem czy na pace będzie miejsce na silnik czy trzeba będzie jakąś przyczepkę dorobić.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024