FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
21-06-24 08:42  [R/G] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 3

- 5

Cześć, chciałbym przedstawić relację z budowy ORP Wicher z wydawnictwa WAK. Model zacząłem sklejać na początku kwietnia. Wykorzystałem przy budowie zestaw laserowo wypalanych elementów. Szkielet postanowiłem wypełnić, użyłem do tego pianki florystycznej i szpachli do drewna. Przed zaszpachlowaniem nasączyłem wręgi klejem cyjanoakrylowym żeby nie ścierały się nadmiernie w czasie szlifowania.

Oklejanie poszycia dna modelu nie przysporzyło większych problemów, musiałem jednak uzupełniać kolorem przedostatni element poszycia na rufie, bo powstały szczeliny. Widać to dobrze na pierwszym zdjęciu poniżej.

Generalnie nie jestem do końca zadowolony z efektu, poszycie dna, szczególnie w okolicy śrub i steru wyszło mocno wymęczone. Oklejając kadłub poszyciem dna i burtami doszedłem do wniosku, że decyzja o wypełnieniu szkieletu była bardzo trafiona. Bez wypełnionych przestrzeni w okolicy dzioba i przede wszystkim rufy nie byłoby możliwe właściwe wyprofilowanie mocno wygiętych burt i elementów dna, a przynajmniej ja miałbym z tym problem.
Wykonując śruby podjąłem wyzwanie autora i skręciłem wały śrub z kartonu, chyba się udało :).

Następnie zacząłem wypełniać pokład elementami, zaczynając od siłowni i nadbudówki dziobowej. Na tym etapie przygotowałem też miejsca mocowania odciągów. Niestety miejsca te nie były jednoznacznie wskazane w opisie i na rysunkach. Zdecydowałem, że bulaje i świetliki na pokładzie zwaloryzuję, podklejając od spodu kliszą fotograficzną, podobnie wykonałem przeszklenie nadbudówki dziobowej. Na obecnym etapie zbudowałem również konstrukcję masztu.

Następnie wykonałem elementy śródokręcia takie jak wyrzutnie torped, nadbudówka reflektora i świetliki

Ostatnie elementy jakie dotychczas wykonałem to nadbudówka rufowa oraz kotwice wraz z osprzętem

Póki co poza siłownią i kominami nic jeszcze nie jest na stałe przyklejone, w miarę przybywania elementów będę odświeżał wątek.
Pozdrawiam!

--

Post zmieniony (26-09-24 14:24)

21-06-24 08:52  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 3

- 5

Dzięki za sygnał, już powinno coś być widać :)

21-06-24 10:21  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 3

- 5

Cześć, w łańcuchy zaopatruje się w Rossmannie na stoisku z tanią biżuterią, zaczerniłem go specyfikiem ze zdjęcia.

21-06-24 12:18  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 3

- 5

Masz wprawne oko :), zgadza się. Zauważyłem to po fakcie, gdy nie dało się już odkleić. Cenna uwaga dla następnych :) Na nadbudówce rufowej będzie już OK.

--

Post zmieniony (21-06-24 20:42)

21-06-24 17:47  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 3

- 5

Dzięki, to skarbnica wiedzy z której skrzętnie będę korzystał. Coś wspaniałego Ci wychodzi!!!

28-06-24 07:52  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 3

- 5

Bardzo dziękuję za informację, poprawię ten element. Pozdrawiam!

09-09-24 14:34  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 3

- 5

Cześć, mała aktualizacja wątku. Prace posuwają się powoli, w tzw. międzyczasie wukonałem szalupy i ich żurawie, na razie nie przyklejam bo tylko by przeszkadzały:

Wykonałem również konstrukcję masztu, mam nadzieję, że klej kropelka utrzyma ramiona masztu podczas montażu olinowania:

Wykonałem również komplet armat okrętowych oraz detale na dziobie. Po zamontowaniu relingów (z zestawu) w zasadzie dziób okrętu można uznać za skończony. Lufy armat pochodzą z zakupionego zestawu luf do tego okrętu:

Ostatnia rzecz nad którą pracowałem to trapy pokładowe, dorobiłem do nich poręcze:

To narazie wszystko, pozdrawiam!

16-09-24 12:18  Odp: [R] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 3

- 5

Cześć, kolejna aktualizacja, definitywnie ukończyłem nadbudówkę rufową, zakończyłem również montaż masztu. Koniec budowy coraz bliżej. Do następnego!

26-09-24 14:38  Odp: [R/G] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 3

- 5

Cześć. zamieszczam końcowy wpis dot. budowy ORP "Wicher". Udało się dobrnąć do końca. Co wyszło przedstawiam poniżej. Z budowy okrętu zmontowałem również krótki filmik na YT:
https://youtu.be/VssXpIYmUXI?si=hTVZrWs4MAxRXh-M
Dzięki za zaglądanie, do następnej relacji!

30-09-24 13:44  Odp: [R/G] ORP Wicher 1:200 WAK 2/2023
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 3

- 5

Dziękuję za dobre słowo! Kończąc wątek chciałem jeszcze pokazać zestawienie Wichra z innymi modelami, które wykonałem wcześniej.
Można porównać wielkość Wichra z Garlandem oraz torpedowcami okresu międzywojennego (Ślązak i Podhalanin) jak również ze "współczesnym" okrętem podwodnym typu Kobben (Kondor). Porównując Wichra z torpedowcami można sobie uzmysłowić jak duży był to przeskok dla marynarzy, którzy obsadzili Wichra a wcześniej służyli na torpedowcach. Pozdrawiam!

--

Post zmieniony (30-09-24 13:51)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024