FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 6Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 
14-07-24 10:55  Odp: [R] PWS 26 , MP model nr 6 , 1:33.
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Dzięki Ryszardzie !
Choć to już raczej wskazówka dla kolejnych wykonawców.
Jestem z budową już troszkę dalej i nie będę już zmieniał nic z pasami…
Brystolu - jak widzisz był ten dodatkowy element spinający pasy razem…

Jak rozumiem trójkątne klamry na końcach pokazanych przez Ryszarda pasów służyły do mocowania ich do kratownicy kadłuba. Końce z okutymi (?) otworkami to z kolei element regulacji ich długości w celu ciasnego zapięcia na pilocie. Na lineczce dołączony fikuśny „spinacz” końców pasów.

Tymczasem główkuję nad segmentami kadłuba mieszczącymi kabiny załogi. Idzie powoli, bo pamiętam ostrzeżenia Jańcia…

Dziękuję za uwagę !

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

14-07-24 11:16  Odp: [R] PWS 26 , MP model nr 6 , 1:33.
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 4
Galerie - 20

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, dalej nic nie wiem jak sie to zapinało i odpinało w sytuacji krytycznej.

a ma być przecież eukacyjno dydaktycznie

Mariuszu, Pysiu ty mój !
" Wszystko jest tak pomyślane, by dało się to rozłączyć jednym zręcznym ruchem"

jakim zręcznym ruchem ? a co z kimś, kto jest niezręczny abo nie może być w danej chwili zręczny i poręczny ?

zamknięcie i odpięcie musiało być takie, że nawet taki niekumaty prostak brystol odpiąłby by to bez małpiej zręczności.

Czy jest tu wśród Szanownych Forumowiczów jakiś pilot, co by to mógł objaśnić ?

disiejsze klamry pewno sie różnią od tych z lat 30-tych ale to ciekawa kwestia tak czy tak,

pozostaje jeszcze wizyta w Muzeum w Krakowie i zapytać sie Pana Kustosza

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło

Post zmieniony (14-07-24 11:17)

14-07-24 11:18  Odp: [R] PWS 26 , MP model nr 6 , 1:33.
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 4
Galerie - 20

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Mariuszu, ośmieliłem sie wpisać nie widząc Twojego wpisu

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło

14-07-24 20:23  Odp: [R] PWS 26 , MP model nr 6 , 1:33.
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Mariusz.
Wejdż na stronę Muzeum Lotnictwa Polskiego a nastepnie kliknij w dział ,, Digitalizacja archiwaliów ,,
Póżniej na samym dole / wszystko jest ułozone alfabetycznie / klikniesz ,, PWS-26 ,,
Tam jest dużo ciekawych fotek, łącznie z fotkami wszelkiej instrukcji technicznej samolotu.
Zauważyłem, że dżwignia hamulca oraz dzwignia żaluzji mocowane są po prawej stronie. Niestety, ale te dżwignie były mocowane po stronie lewej i to tylko w drugiej kabinie.
Przeczytałem fotki technicznej instukcji samolotu i dowiedziałem się, że lotka miała długość 2800 mm. Jeżeli podzielimy to przez skalę modelu, to wychodzi nam 92,4 mm.

--
Pozdrawiam.
Andrzej K.

14-07-24 22:59  Odp: [R] PWS 26 , MP model nr 6 , 1:33.
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Krakus - dzięki, już tam byłem ;-)
Przeczytałem, popatrzyłem na rysunki. Dużo się dowiedziałem. Choć nie wszystkiego… ;-)

--

Mam profil na FB.

15-07-24 10:08  Odp: [R] PWS 26 , MP model nr 6 , 1:33.
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Mariusz. Zarówno Ty, jak też Jańcio narzekacie, że ,, kołderka,, jest krótka i nie może zakryć kratownicy.
W opracowaniu Krzysztofa Mroczkowskiego z MLP doczytałem, że przednia część kratownicy, czyli do końca drugiej kabiny, miała 764 x700 mm.
Po podzieleniu przez skalę wychodzi : 25,2 x 23,1 mm. więc zmierz to sobie, bo byc może tutaj jest problem.
Lotka powinna być miedzy 1 a 12 żebrem, a całe skrzydło jest niedzielone i posiada 36 żeber... a jak jest w planach ?
Pytam dlatego, bo chcę coś ciekawego powiedzieć, ale nie wiem, jak jest w planach.

--
Pozdrawiam.
Andrzej K.

15-07-24 14:55  Odp: [R] PWS 26 , MP model nr 6 , 1:33.
Marek S. 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

W Planach Modelarskich Nr 67 z 1975 r. jest 36 żeber. W modelu wg podziału jest 34. Lotka w modelu jest między 1 a 12.

15-07-24 15:35  Odp: [R] PWS 26 , MP model nr 6 , 1:33.
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 21
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Ciekawostka - burta przedniej kabiny było ruchoma. Przesuwana do dołu ułatwiała wejście.

Pasy...

Zegary w kabinach...

Powodzenia w budowie,
Pozdrawiam - Ryszard

15-07-24 20:00  Odp: [R] PWS 26 , MP model nr 6 , 1:33.
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

No dobra. Mariuszowi podałem namiary na ciekawe materiały a teraz ciekawostka, którą obiecałem.
Kila lat temu, na forum kartonówki, ktos testował model ,, PWS-26,, Były zrobione kratownice i całe wyposażenie kabin.
Gdy to zobaczyłem, to pgarnął mnie śmiech, wnętrze wzięte z kosmosu, więc testerowi zacząłem wyliczać błędy.
Za kilka dni znowu ,,wyliczanka,, Przyrzekłem sobie iż tego faktu nie odpuszczę itd.
Największym błędem, to 34 żebra na górnym płacie zamiast 36.
Materiałów do tego nie brakowało, do oryginalnego egzemplarza w MLP włącznie.
Po kilku dniach watek zniknął.
Czyżby zaniechano testów na zasadzie ,, wydaje mi się, że dobrze ?,,

--
Pozdrawiam.
Andrzej K.

Post zmieniony (15-07-24 20:03)

15-07-24 21:07  Odp: [R] PWS 26 , MP model nr 6 , 1:33.
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Moi Drodzy !
Miałem pokazać dopiero gotowe segmenty kabinowe,ale biorąc pod uwagę znikomą ilość rysunków kolejnych etapów budowy modelu w samej wycinance , postanowiłem pokazać kilka ujęć przedniego segmentu kabinowego:

Przy okazji widać, jak zamierzam zmienić styl łączenia segmentów, także jak Jańcio uważając metodę "na dwie wręgi" za niedoskonałą.

Przede mną połączenie z drugim segmentem kabinowym , prawdopodobnie będą także jakieś zdjęcia...

--

Mam profil na FB.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 6Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024