FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 7 z 11Strony:  <=  <-  5  6  7  8  9  ->  => 
02-10-24 22:35  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

A może być psiknąć ten pokład transparentnym "niebieskim", taki trochę filtr, żeby nabrało więcej koloru?
Nie jestem ekspertem od malowania, ale wydaje mi się, że może to pomóc.
Poza tym teraz odbiór pokładu jest inny niż jak będzie on zabudowany. Będzie więcej elementów kolorowych, nadbudówki, działa. Powinno się to nieco zgubić. Tylko, że wtedy pomalowanie nawet filtrem będzie o wiele trudniejsze.
Najważniejsze, to nie dramatyzować i nie poprawiać czegoś na chybcika:-) Przespać się, spokojnie podejść - łatwo się mówi, ale ja bym juz pewnie dwa razy miał piane na mordzie i model nad koszem:-)
Dno wyszło fajnie, tutaj bym już nic nie ruszał, i tak z perspektywy oglądającego model z góry/boku, ciemniejsze plamy nie rzucają się oczy:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / MAFFEI WLs typ Bd

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

Post zmieniony (02-10-24 22:49)

02-10-24 22:42  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Hubert 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 2

Kruszyna ma rację burty i dno w sumie okej.
Mnie tam pokład teraz też nie razi.
Ja bym odłożył i nie gmerał teraz , aby się przegryzło i oczy przywykły do nowego.
Ja zawsze też mam ten dupościsk że przesadziłem z brudzingiem i muszę też nabrać zawsze dystansu aby na szybcika nie popartolić.

--
Jak na razie only Royal Navy choć nie wykluczam IJN

03-10-24 08:20  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

dobry,
Macie Pany rację, zdecydowanie zgadzam się, że pokład obecnie odstaje i wizualnie nie spina się, a pomysł StuGa z filtrem wydaje się wręcz idealny. Tzn widzę i czuje to, że to dobry pomysł i taka operacja faktycznie mogłaby wnieść wiele pozytywnego. Tylko trzeba to zrobić przed nastawianiem chatek.Niestety nie mam aero,ale coś wykombinuję.
Dziękuje Pany za pomoc.

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

03-10-24 10:18  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

Karas - taki filtr można położyć i pędzlem. 10% farby, 90% rozpuszczalnika. Ewentualnie delikatnie zmieniać proporcje. Tylko najpierw zrób próbę na jakimś arkuszu, nie na modelu, żeby potem kolejnej dramy nie było:-) Działaj i pokaż, co wyszło:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / MAFFEI WLs typ Bd

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

Post zmieniony (03-10-24 10:24)

03-10-24 12:14  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

A testowo możesz przećwiczyć w miejscu nabudówki

--
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad

12-10-24 10:48  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

dobry, coś tam niby poćwiczyłem z tym pokładem, tzn na pewno jest zdecydowanie bardziej niebieski: ]
Sry za kolorki, które są lekko przekłamane,

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

12-10-24 10:50  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
SeWo77   

Słabo wygląda, dużo lepszy byłby niebieski z washem podkreślającym deskowanie.

12-10-24 11:00  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Lukee 

A ja myślę, że jest o niebo lepiej. Nic więcej nie rób bo jest chyba tak jak na zdjęciach z epoki...
Rada: nie mieszaj rodzajów światła do zdjęć - albo przy oknie w świetle dziennym albo przy lampie z dala od okna. Stąd masz ten niebieski zafarb. Aparat nie jest w stanie dostosować balansu bieli do obu rodzajów światła.

12-10-24 12:47  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Hubert 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 2

Jejku a klejenie miało być takie relaksujące a tu przeżywamy takie autotragedie czy dobrze jest czy może inaczej😂
Na grzyby na grzyby😂😂😂😂
Ja bym zostawił bo jest spójnie

--
Jak na razie only Royal Navy choć nie wykluczam IJN

12-10-24 13:28  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Lukee 

Phhh... I kto to mówi?! :-)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 7 z 11Strony:  <=  <-  5  6  7  8  9  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024