FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 5Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 
31-08-24 14:16  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 6
Galerie - 1

Miałem Ci napisać, żebyś mocniej podszlifował wręgę nr 2, ale widzę, że nie muszę :D Woda na Atlantyku ma duże zasolenie i strasznie wymywa deck blue :P

PZDR

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI
Forumowym napinaczom, mówimy stanowcze weź się za klejenie :)

31-08-24 20:33  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 2
Galerie - 6

- 3

Ło Panie, a gdzie Navy Deck Blue? USN malowało pokłady główne mocno na ten kolor, a jak schodziło, to owszem drewno przebijało, ale raczej nie tak bardzo. Zaraz to zamalowywano coby japońskie kamikaze miały utrudnione zadanie. USN miało wizytówkowo niemal Navy Deck Blue w czasie wojny.

--
Sven

HMS Ark Royal

31-08-24 21:23  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Agand 

@Sven - to owóż malowanie jezd 'atlantyckie' bodajże że

--
Pozdrówka
Agand

31-08-24 22:04  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

a NM operował ogóle na Atlantyku ?

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

31-08-24 22:25  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 2
Galerie - 6

- 3

NM całą wojnę to ostro działał na Pacyfiku głównie, po PH to na stałe tam "utknął" w różnych pacyficzno-wyspowych kampaniach.

--
Sven

HMS Ark Royal

31-08-24 22:50  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Agand 

NP to na Pacyfik trafił po PH - początek wojny spędził na Atlantyku

--
Pozdrówka
Agand

31-08-24 23:03  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 2
Galerie - 6

- 3

Ale model to wersja z 1942? Czyli kampaniana Pacyfiku.

--
Sven

HMS Ark Royal

01-09-24 09:41  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Józef 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Super będzie.. :) A można coś więcej o drukowaniu na barwionce? Przecież kolory z orginału też drukuje , czy drukowane w szarości odwrócone o 180 stopn itzn. tyłem do przodu :) Albo wyciągniete same kontury jakimś programem... Pls o deczko info w tym temacie .... Pozdrawiam :)

--

02-09-24 09:09  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

@Lukee, dzięki, o takie wpisy nic nie robię: ], bardzo słuszna uwaga. Pewnie jeszcze trochę z tym powalczę, ale już po obłożeniu kadłuba poszyciem, bo realia realiami, ale wydaje mi się, że muszę się dostosować trochę do kolorystyki modelu. Tak czy siak bardzo dziękuję za pomoc i wskazanie problemu.

Pany, ja to robię totalnie na czuja. Pierwszy raz maluje pokład, więc jestem trochę wydygany, szczególnie, że już teraz pokład jest przyklejony... dość solidnie i nie zerwę go w razie wtopy, jeśli zacznę coś majstrować na grubo i nie dam rady tego już naprawić. Zgadzam się, że na zdjęciach ten kolor jest zdecydowanie ciemniejszy i bardziej taki granatowo wypłowiały. Jednak nie mogę totalnie zmienić tonacji, bo może się okazać, że zaraz całość będę musiał przemalować, a to już znacznie wykracza poza moje ramy zabawy. Jak już napisałem, oblepię całość oklejkami i dalej się zobaczy. Może faktycznie za dużo prześwituje drewnianego, ehhh słusznie się obawiałem tematy malowania: ]

@Józef, na temat doboru kolorów na barwionce, to już musi Adam coś napisać, bo ja jestem jedynie konsumentem. Nie znam procesu.

Niebawem coś wrzucę, mam prawie oklejoną burtę Port, od ściany czyli testowo i jestem pod wrażeniem, jak ładnie i równo wszystko się spina. Tym bardziej, że na tych burtach, bardzo dużo się dzieje, pełno załamań i tych takich półpokładów kazamatowych. Jedynie szkoda, że projekt nie przewiduje spustów kotwicznych i trzeba się przegryzać przez tony tektury we własnym zakresie.

pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

02-09-24 10:46  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Moi zdaniem pokład pasuje do Twoich modeli w koncepcji z mocno podkreconym Ambient Occlusion ;)
Lecisz dalej, po prostu Twój pokład jest przygotowany do nałożenia nowej farby przez załogantów!

--
W budowie:
Szkuta Wiślana | Łódź z Gokstad
Ukończone:
A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I
Zawieszone:
Mark I

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 5Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024