FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 14 z 15Strony:  <=  <-  11  12  13  14  15  -> 
11-06-25 09:38  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Tuco 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 1
Galerie - 4

Matowy lakier do gwasza? Czy to fiksatywa?
Czy możesz jakieś namiary zapodać?

--
Pozdrawiam!
Tuco

11-06-25 10:57  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Talens MAT 107 GWASZ 75ML
to trzeba wpisać w google, nie to żeby to było jakieś panaceum, albo wyselekcjonowany magiczny składnik X. Drzewiej, wchodzem se do lokalnego plastyka, nie mylić z plastikiem i pytam Panie, co by mi doradziły bo szukam jakiegoś matowego lakiera. No i dały mnie one takie coś. Popróbowałem i tak się w tym zakochałem, że już 2 buteleczkę siorbię. Tzn z racji tego, że stosuje je punktowo/doraźnie, to po 1 butelce zauważyłem, że po kilku latach użytkowania, to to zmętniało strasznie, zgęstniało i w sumie nawet 1/3 zawartości nie przejadłem, teraz mam nową i widzę potężną różnicę między starym a nowym słoiczkiem. Jedyne wada tego ustrojstwa jest taka, że przed każdym malowaniem, trzeba to to rozruszać, czyli rozbełtać. O ile 1 potrząsałem, to w nowym jedynie mieszam zawartość zazwyczaj wykałaczką, aby towar nie miał kontaktu z nakrętką, łatwiej się potem to odkręca i jakby słoiczek pewniej trzyma szczelność jak nic na gwincie i nakrętce nie obsycha. Jestem niemal pewny, że kolejny kupie taki sam, bo w 100% spełnia moje oczekiwania.

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

11-06-25 13:17  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Hubert 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 2

Matowe lakiery zawsze trzeba dobrze mieszać bo talk czy inne ustrojstwo dające efekt matu zawsze osiada

--
Jak na razie only Royal Navy choć nie wykluczam IJN

11-06-25 13:48  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Karas popraw mnie jeśli coś pokręciłem ale to jest chyba ten specyfik

https://allegro.pl/oferta/werniks-do-gwaszy-matowy-75ml-107-talens-13770180903

Jako, że cały czas eksperymentuje to go również kupiłem. Jeszcze nie dostałem ale jestem ciekaw jaki daje efekt.

--
W budowie: Halny; PGM17

11-06-25 14:06  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

@Hubert, no tak. hehehe zgadzam się.
@Piterski, yep wygląda zupełnie jak ten mój: ], zaznaczam tylko, że ja kaponuje, a obecnie kładę podkładowy videronu na papier przed pocięciem. Nie wiem na ile ma to znaczenie, ale za każdym razem podkreślam to aby potem nie było niedomówień. Specyfik działa super, ale tylko każdego dnia 14 po nieparzystej pełni księżyca w koniunkcji z jowiszem.

No i jak już też wcześniej wspominałem, nie wiem, pewnie inne lakiery robią dokładnie to samo, a nawet lepiej, ale nie wiem tego, bo jedynie korzystałem z taletsa, który mi wystarcza.

--

12-06-25 21:47  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Karas, poeksperymentowałem z Talesnsem. Ja też czymś impregnowałem karton, nie pamiętam już czym, ale po położeniu talensa, który ma tylko tę wadę że śmierdzi, to mam wrażenie iż go nie widać, a jednak papier wygląda jak gdyby lepiej. Mam wrażenie, że poprawiła się płynność druku i ożywia on trochę barwy oraz fajnie wyrównuje do nich retusz krawędzi.

--

13-06-25 07:51  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Hubert 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 2

Lakiery bezbarwne tak mają że właśnie wyostrzają. Dobrym przykładem jest suchą pastelą przy brudzingu wydaje się że nic prawie nie ma a po lakierowaniu staje się bardziej widoczna. No i lakiery matowe zawsze po nałożeniu rozjaśniają nieco kolory.
Strefa uskoku pokładu na rufie do barbety x cudo. Las cudocośków, aż się fajnie ogląda. No i efekt podświetlenia pokładu zaraz za uskokiem😎
Uwielbiam te wszystkie pancerniki z rodowodem przedwojennym, pierwszowojennym modernizowane na potrzeby 2 wojny. Brytyjskie amerykańskie i japońskie. Mega temat

--
Jak na razie only Royal Navy choć nie wykluczam IJN

Post zmieniony (13-06-25 07:57)

13-06-25 08:01  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Zaletą tego konkretnego jest to, że pomalujesz fragment to nie poznasz, że reszta nie była nim tknięta, super się zachowuje ten Talens.

--

13-06-25 09:49  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

To czy on coś rozjaśnia, albo polepsza, nie wiem nie czuje tego tak wyraźnie, na pewno po części blenduje niedoskonałości i lekko wyrównuje odcienie, Tzn coś musi być, w tym, że optycznie wszystko wydaje się takie bardziej zgrane współdziałające, być może może to właśnie są zalety matu, jest to przyjemne dla oka. I tak jak już kolega Piterski zauważył, mega fajnym jest, że nie widać, gdzie było nim maziane. Dla mnie to ultra ważna właściwość, bo kleje cyjanoglutem który świeci jak psu... kulki. a leje go dużo i niechlujnie, więc lakier który mi to zamaskuje, jest wybawieniem. Mniej wiecej maziam po wszystkim co było przeyklejane, drobne elementy często lakieruje całe, a burty czy duże powierzchnie, tylko tam gdzie było glutowane aby nic nie świeciło.

Co do samej konstrukcji, hamburgerowoza, fajny, taki trochę nieporadny pękaty balonik, ale też mi się podoba. Nawet może ten finalny z dużą ilością platform AA, może byłby ładniejszy, a na pewno bardziej wqr...jacy do budowy ze względu na to AA: ]

--

20-06-25 20:10  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dzień dobry bardzo,
sponsorem dzisiejszego odcinka jest tylna sekcja nadbudówek. Fajnie, miło się ją ulepiało, Troszkę zmieniłem metodologie wykonywania relingu na chatkach, Adam przygotował szablony 2d i przyznaje, że meeeeeeega mi siadła ta metoda. Na luzaku ulepia się taki reling w 2d, a potem przeniesienie go na swoje miejsce i powyginanie to już pikuś. No i mamy gwarancję kształtu i wymiaru. Dla mnie to był przełom. Co poza tym, a flagi. hehe Przy okazji odwiedziłem kolegę Winek, który to jest szczęśliwym posiadaczem drukarki w kolorze i mnie wydrukował co potrzeba. Flag jest po około 40 na stronę, czyli wszystkie, czyli goowno widać jakie... ale jest kolorowo: ] hehehehe OP SUCCESS!!11
Mimo, że generalnie bardzo miło mnie się ulepia tego NM w 3oo, to od dłuższego czasu chodzą za mną demony, co by jakiego skoku w bok nie zrobić. Piszę bo decyzja w zasadzie zapadła, aaaale to wszystko w stosownym czasie. W NM zostało mnie tak dobre 4-5 miechów ulepiania. Nooo tak 4 optymistycznie. Dużo kratownic jeszcze przede mną, trochem siem ich bojem. Dźwigi, żurawie, platformy katapulty, Łodzie, PONTONY, Orelikony, to może jednak z 5-6 miechów: ]

--

Post zmieniony (20-06-25 20:14)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 14 z 15Strony:  <=  <-  11  12  13  14  15  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024