FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 12 z 14Strony:  <=  <-  10  11  12  13  14  ->  => 
18-05-25 16:40  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dzieńdobry bardzo,
Trochę mnie się zmienił styl prowadzenia relacji z interwału okresowego na styl zadaniowy. No ale cóż, tak to na razie wygląda. Sponsorem tego odcinka jest kadłub i miło mi oświadczyć, że został zakończony. Udało mi się wykonać zespół napędowy z śrubami których nie widać, ale są: ], kluzami kotwicznymi, druciarnią kadłuba w postaci drabinek klamrowych i rynien, a na pokładzie polery kluzy i o dziwno barierki.
Z tym ostatnim miałem trochę zamieszania, ponieważ na samym starcie planowałem... ba powtykałem stalowe słupki o,2mm, ale po wnikliwemu przyjrzeniu się zdjęciom, mocno rzuca się w oczy, że słupki na tym pancerniku były niemal pancerne. Niewiele się zastanawiając wyrwałem wszystko co miałem i ponownie zaglutowałem tym razem miedziane słupki o,5mm. A to że zrobiłem reling teraz a nie na koniec jak zawsze to kolejna konsekwencja stylu tego relingu. Wyraźnie widać, że poprzeczki łańcuchowe idą od wewnętrznej strony. Moim pomysłem imitacji łańcuchów jest zastosowanie nici do muchy. taka trochę grafitowa, dość mocno odbijająca światło. Wcześniej trzeba było też wkleić polery i kluzy. że względu na występującą kolizję dolnej lini relingu z kluzami. Kluzy w projekcie niestety są jasnoszare, a powinny być albo ciemnoszare, albo niebieskie, ja pomalowałem je na niebiesko/ Sam kształt tych kluz jest bardzo sprytnie zaprojektowany przez Adama i tu czapki z głów, oddał niemal idealnie ich idee. Pod kluzą jest tunel więc woda może swobodnie szaleć w rynnie na zrębie pokładu. Cóż więcej, chyba to tyle, nie wiem co więcej można by napisać. W kolejnym kroku planuje wkleić 1 lvl superstruktury i zacząć ja uzbrajać w duperele.

pozdr

wspomniane kluzy, małe ale do ogarnięcia, bardzo podoba mi się jak Adam je zaprojektował, wadą jest, że jest ich aż 32 sztuki :]

Tunele kluz kotwicznych niestety nie są zawarte w projekcie, albo ja coś nie ogarnąłem i sam sobie je metodą prób i błędów wydziergałem.

i jeszcze rzut oka na całość

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

18-05-25 17:01  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

No ładna bambaryła!
Ściorana, jak by już planetę wokół opłynęła, a przecież jeszcze nie skończona ;)

--
Pozdrawiam,
Hastur

"Mądry się czasem wygłupia, za to głupi się wiecznie wymądrza."

Na macie: Dardo,
W porcie: s/y Spray, kuter D-3, Holk, Koga

Architektura: Ustka, Sv. Katerina, Okusa, Chasuyama

18-05-25 17:03  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Świetnie to wygląda. Ale słupki to dałbym najwyżej 0,3 mm. Wiem że były pancerne, ale chyba nie aż tak.

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

19-05-25 00:07  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Apdejcik na syto
Ja bym nad kluzami zrobił przerwę w dolnym łańcuchu - dał tylko środkowy i górny.
Tak się robi w relingach rurowyvh i w linowych/łańcuchowych może być analogicznie.
Na razie widzę załąmaną linę/łańcuch opartą o top kluzy co nie ma sensu.
Półkluza jest po to, żeby linę włożyć od góry a nie przewlekać

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

19-05-25 17:36  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Może tak jak widziałem na zdjęciach PGM dać go od słupka do kluzy ... kluza... od kluzy do słupka z tym ze tamte są zamknięte więc pewnie inaczej się tę linę wiąże. Sam model jest niesamowity.

--
W budowie: Halny; PGM17

19-05-25 18:23  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Uwielbiam Twoją robotę!
Pancurnik w Kamo to jest, to!

--
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad

19-05-25 22:58  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Hubert 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 2

Piękne te „usteczka” na dziobie🥰

--
Jak na razie only Royal Navy choć nie wykluczam IJN

26-05-25 17:39  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Siemano Pany
Tak... no tak już jest, że z tym brudzeniem. No tak to wygląda, jakby nie wiem jak mam się już tłumaczyć, może jedynie że na żywo, a zwłaszcza z odległości kilku metrów już tak mocno to nie wygląda: ]
Słupki może nie o,3, ale spokojnie o,4 już zrobiłyby swoją robotę.
Dolny łańcuch faktycznie powinien być dzielony od oczka do oczka, może jeszcze coś z tym powalczę, ale to tak wygląda, w wyniku lenistwa.
Usta też mocno botoxowe... ale rwać już nie będę.

Dzisiejszy update mimo że wyglądać może na dość syty, to aż tak pracochłonny to on nie był. Całą podstawę nadbudówki już miałem gotową wystarczyło wkleić. Natomiast od zerwa zrobiłem barbety dział, wszystkie grzybki ventów i hatche. Zejściówkom dorobiłem najbardziej uproszczone ale już zauważalne zawiasy i mocowania.
Tyle na dziś pozdr

Jeszcze na koniec taki mały detal, Adam fajnie grupuje dane części w sekcje, co jest całkiem wygodnym rozwiązaniem, hehe, ale jest też pułapka, wszystkie wenty są w jednej sekwji i o ile części są dobrze oznaczone, to w instrukcji już brakuje rozróżnienia. Poniższe zdjęcie zawiera opisy wszystkich 6 typów wentów. Rozmieściłem je na podstawie opisu jaki uzyskałem od Adama i wszystko wydaje się że pasuje. Może się komu przyda.
pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

27-05-25 15:44  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Hubert 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 2

Model wygląda spójnie i to tylko indywidualna kwestia zakresu pobrudzenia.
Najważniejsze że dno burty i pokład są spójne.
Powiem osobiście, ja zawsze mam ten sam dylemat czy już nie jest za dużo syfu. Jako że maluję modele to zdarza się że przemalowuję jak stwierdzę że za dużo brudu…
Odstąp bo… lepsze jest wrogiem dobrego.
Usteczka są jak najbardziej okej🥰
Fajnie siedzi nadbudówka i barbety z cośkami.
Tylko jakieś te kolory kamo na barbetach jaśniejsze od reszty ale może to złudzenie…
Lej do brązowej szklanki kawę i dalej klej

--
Jak na razie only Royal Navy choć nie wykluczam IJN

27-05-25 19:27  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Przy tym kamuflażu (chyba MS15) jasny kolor na burtach to ciemny na nadbudówce. Są 3 odcienie, 5H –haze grey 5O - ocean grey 5N – navy blue.

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 12 z 14Strony:  <=  <-  10  11  12  13  14  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024