FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
04-06-24 18:09  [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dobry Pany,
Miło mi powrócić na Konradusa z nowym tematem.
Trochę wprowadzenia. NM, a w zasadzie surówka modelu którą wykonywał Adam była dla mnie momentem przełomowym, ja wtedy ledwo co zaczynałem przygodę z ulepianiem i jak zobaczyłem ten kadłub, taki z pasami, z walorką. To był moment przełomowy i mocno mi przemodelował w bani postrzeganie tego co można zrobić i jak uatrakcyjnić wizualnie kadłub. W pewnym sensie surówka NM ukształtowała mój obecny styl, dlatego jak tylko pojawiła się okazja i model wreszcie ukazał się drukiem, wiedziałem że nie mogę odpuścić tematu. Jakoś w zeszłym roku, strasznie złapałem parcie na wypróbowanie się z 3oo, niestety Arturowe modele z Fantomodel pociąłem w 2oo, lotnisko jakoś mi nie leżało, więc postanowiłem zmolestować Adama o wydrukowanie mi NM w 3oo i się udało się, późną jesienią zeszłego roku. Nie było już jak polakierować, więc zabrałem się za coś innego na 'w między czasie', ale dłużej już nie ma co zwklekać: ] hehehe

Oto i on BB New Mexico w unikatowej skali 1:3oo które zostało przeskalowane z projektu 2oo i wydrukowane plujką na barwionce. Model jest przelakierowany produktem nitro kaponopodobnym i daje to radę. W zeszły weekend udało mi się upichcić kolorki. Cóż więcej, wręgi naklejone. Niebawem zacznę strugać kadłub. Trochę muszę przemyśleć co i jak, projekt jest pod 2oo, miałem naklejać wręgi na o,5, ale nie mam takiej tektury i zdecydowałem, że spróbujemy coś wyrzeźbić na 1. Kadłub i tak będzie z podposzyciem, więc nie ma znaczenia czy oklejki będą trafiać w wręgi czy nie.

tyle na dziś i do następnego.
bb

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

07-06-24 07:55  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dobry Pany,
Dziękuje za liczne przybycie, mimo że jeszcze nic wam nie pokazałem: ]
@jagdtiger2, od lat stosuje farbki tempera, przyznaje, że nie wiem czy się różni tempera od plakatówki. Ale tak. Tempery są w tubkach jak farby olejne. mam kilka podstawowych kolorów typu, biały czarny zielony itd. Więc, kolor który chcemy uzyskać trzeba sobie upichcić samemu, Tylko jaki? hehe i tu przychodzi technologia, korzystam z appki Grabcolor która wyświetla mi składowe koloru tego co widzi aparat. Jest wiele różnych palet, ja korzystam z HSV/HSB, która podaje mi stosunek białego do czarnego czyli wiem, że np mam 60%białego i 40 czarnego, do tego kierunek koloru zazwyczaj jest to zielony/niebieski i procentowy udział koloru w mieszanse. czyli jak jest 20% to dodaje około 20% koloru do już istniejącej mieszanki. Oczywiście wszystko robi się na oko i mniej więcej bez apteki, ale przynajmniej wiem w jakim kierunku zmierzam. Czasem trzeba trochę powalczyć z proporcjami, bo aparat też nie podaje mi idealnego koloru... hehe czasem do tego idealnego to naprawdę dużo brakuje. No ale tak, tak sobie pichcę kolorki w nakrętkach, bo wygodnie mi w nich trzymać mieszanki. To że farba wysycha zupełnie mi nie przeszkadza, bo to farbki wodne, a to że popękały, to wynik tego, że mam świeżą farbę białą(jej idzie najwięcej) i jej konsystencja była rzadka w stosunku do pozostałych kolorów, teraz jak woda odparowała i został sam pigment, to spękała. Fajnie to też widać, że ta najciemniejsza która miała najmniej białej, nie popękała. To jest dość istotny detal. bo podczas mieszania farbek, musimy pamiętać, że mieszamy pigment, jeśli jedna farbka ma dużo wody, to automatycznie jej moc jest słabsza niż takiej konsystencji pasty, więc tej rzadkiej trzeba dodać więcej: ]. Noo, poza tym, mieszanie nie stanowi jakiegoś problemu, tylko trzeba trochę wyczucia.
@zablo1978, to Ty mi powiedz, czy będzie konfrontacja? Ja swojego zrobię, a Ty? hehehehehe.

Zobaczymy co z tego Pany wyjdzie, czy chcegoś nie przekombinuje, lub najzwyczajniej nie spartole. ALe to się zobaczy nie ma co się teraz martwić. Faktycznie będę miał okręty w 3 różnych skalach,ale nie przeszkadza mi to. Mam duże oczekiwania co do 3oo, czas ulepiania/kubatura. Liczę, że zajmie długo i będzie mało zagracało mi chałupę: ].

Tak w celu updejta, to nadal wyrzynam wręgi z tektury, idzie wolno, ale za to krzywo: ] heheh pozdr

--

07-06-24 11:51  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

he he z tym textem faktycznie. Przypadek?...

--

Post zmieniony (07-06-24 18:49)

09-06-24 17:06  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dobry Pany, mały updejcik.
Składam bryłę kadłuba, wszystkie części szkieletu wyrżnięte i poskładane, obecnie robię wzdłużniki pod pokładem, potem pewnie wejdą usztywnienia pokładu kazamatowego i tak powoli będę się przesuwał w kierunku podposzycia. Tak więc obecnie nic ciekawego.
Sam z siebie mogę jedynie napisać, że ciut zmieniam koncepcje autora, rozciąłem wodnicę zostawiając hmmm zapomniałem nazwy, ten element pionowy wzdłużny bez rozcinania na sekcje nad i podwodną. Dodatkowo zatopiłem w konstrukcji 2 gniazda z rozstawem 20cm po 4 nakrętki m8, pod przyszłe mocowanie. To na razie tyle.

planowałem zdjęcie stosu części, ale zanim się obejrzałem, to już kilka wręg było wklejonych : ]

większość elementów kleje tym "wikolowatym" klejem z marketa.

--

Post zmieniony (09-06-24 17:06)

16-06-24 21:18  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Nie takie małe, dłuższe od mojego destroyerka w 1:2oo: ] hehe, NM w 3oo ma około 60cm.

Co do postępa, najpierw położyłem wszystkie wzdłużniki, na tym etapie trzeba zwrócić uwagę, aby wzdłużniki między wręgami za mocno nie rozpierały, bo wtedy mogą doprowadzić do banana, albo zwichrować szkielet.muszą wchodzić ciasno ale nie na siłę. Pod pokładem kładę je na róno z wręgami, a na reszcie wepchnięte około 1mm wgłąb, aby po przyjściu podposzycia wszystko zlicowało się z krawędzią wręgi. Tym razem kładłem wzdłużniki jedynie w sekcji dennej, dlatego burty są mocno pocięte i ich za mocno nie trzeba będzie wzmacniać. tzn podposzycie planuje jedynie w kilku miejscach i nawet jeszcze nie wiem gdzie : ].
Następnie położyłem całe podposzycie sekcji dennej, na szczęście w większości jest równy odstęp wręgowy i w większości poszło całkiem sprawnie. Jedynie miałem kłopot z obłem, tam promień gięcia dla tektury piwnej 1mm, to za dużo cierpień i musiałem giąć na mokro co było trochę upeirdliwe.
Tyle na dziś, pozdr

Takie spostrzeżenie, że na obecnym etapie, pracochłonność tej skali jest w zasadzie taka sama jak 2oo.

--

06-08-24 07:54  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

temat się sezonuje troszkę. Mam pewne problemy techniczne, ale wszystko do przeskoczenia w stosownym czasie. Obecnie weszły mi za mocno koła i domykanie dd. pozdr

--

30-08-24 22:52  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

SIemano Pany,
hehe nic do szuflady nie ląduje, na razie, założenia projektowe mogą ulec zmianie : ]
Przyznaje, że ostatnio mam lekkiego pier...ca. chce się więcej niż da się zjeść. W NM był lekki przestój spowodowany zmianą koncepcji i mimo wszystko zamarzył mi się drewkowy pokład. Ehhh rozterek było wiele, po pierwsze.... czy ja będę umiał to pomalować? No ale nic, poprosiłem Adama o projekt, Gdaś mi wypalił. Chwilkę to trwało, ale dało mi to okno możliwości wsadzenia łap w inne palące mnie tematy. No ale, od jakichś 2 tygodni mam drewkowe pokłady. Na początku podchodziłem do tego jak pies do jeża. Nie wiedziałem jak to ugryźć, czym malować, zabezpieczać? kapon przed 1 warstwą czy na koniec? Dużo pytań, zerowa wiedza, aż wreszcie się odważyłem. poleciałem klasykiem, temperami, nie za dużo, nie chciałem zaciapać całkowicie czarnych lini podziału, nie chciałem równomiernego krycia, oraz stosowałem mix 2 odcieni niebieskiego. tego z pokładu jasnego i tego z burt. Przyznaje, że nie byłem jakoś zachwycony tym co wyszło. były kolejne podmalówki, papier ścierny ładnie się przegryzł do żywego drewna i gdzieniegdzie mam takie przetarcia. W sumie to tych przetarć jest w pip... aż za dużo. W pewnym momencie postanowiłem przekaponować całość, aby utrwalić to co udało mi się uzyskać. Następnie jeszcze trochę przeleciałem w różnych mniejscach + do tego wash mix szarego i brązu. Nie byłbym sobą gdybym tego dodatkowo nie upierdaczył.

Rezultat... choć osobiście wolę oceniać to jako etap. Obecny etap jest jaki jest. Pokład według mnie jest bardziej szarawy niż niebieski. Przez te linie podziały dech. Obecnie sytuacja jest taka, że postanowiłem najpierw okleić kadłub, kolorami burtami i będziemy się zastanawiać co dalej, aby nie przedobrzyć. Może nie jest to jakieś arcydzieło. Ale jestem wstanie przełknąć to co udało mi się wymaziać. W pewnym sensie, spełnia to moje oczekiwania co do wyglądu.

Poza tym, zamknąłem kadłub w brudnym, czyli szlifowanko, szpachla drewniana w tubkach, bardzo fajna. Znów szlifowanko, a potem jeszcze jedno tam gdzie jednak coś mnie nie pasowało. Na sam koniec odważyłem się ruszyć z oklejaniem kadłuba od rufy i to by było na tyle w tym odcinku. Będę miał z tym modelem problem. Ponieważ zauważyłem, że przynajmniej karton burt mocno się odbarwia od CA, którym nagminnie kleje. No nic, zobaczymy. pozdr

oryginalne drewka, imo bardzo fajny cieniutki i z ciekawą struktura fornir. Od spodu jest podklejony jakimś ultra delikatnym materiałopodobnym czymś, co zapobiega rozpadnięciu się elementu, IMO MEGA.

jakiś pośredni etap z porównaniem do oryginalnego kartonowego. Mimo że adaś fajnie go wymalował. To drewno to drewno: ]

No i reszta kadłuba

--

Post zmieniony (30-08-24 22:52)

02-09-24 09:09  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

@Lukee, dzięki, o takie wpisy nic nie robię: ], bardzo słuszna uwaga. Pewnie jeszcze trochę z tym powalczę, ale już po obłożeniu kadłuba poszyciem, bo realia realiami, ale wydaje mi się, że muszę się dostosować trochę do kolorystyki modelu. Tak czy siak bardzo dziękuję za pomoc i wskazanie problemu.

Pany, ja to robię totalnie na czuja. Pierwszy raz maluje pokład, więc jestem trochę wydygany, szczególnie, że już teraz pokład jest przyklejony... dość solidnie i nie zerwę go w razie wtopy, jeśli zacznę coś majstrować na grubo i nie dam rady tego już naprawić. Zgadzam się, że na zdjęciach ten kolor jest zdecydowanie ciemniejszy i bardziej taki granatowo wypłowiały. Jednak nie mogę totalnie zmienić tonacji, bo może się okazać, że zaraz całość będę musiał przemalować, a to już znacznie wykracza poza moje ramy zabawy. Jak już napisałem, oblepię całość oklejkami i dalej się zobaczy. Może faktycznie za dużo prześwituje drewnianego, ehhh słusznie się obawiałem tematy malowania: ]

@Józef, na temat doboru kolorów na barwionce, to już musi Adam coś napisać, bo ja jestem jedynie konsumentem. Nie znam procesu.

Niebawem coś wrzucę, mam prawie oklejoną burtę Port, od ściany czyli testowo i jestem pod wrażeniem, jak ładnie i równo wszystko się spina. Tym bardziej, że na tych burtach, bardzo dużo się dzieje, pełno załamań i tych takich półpokładów kazamatowych. Jedynie szkoda, że projekt nie przewiduje spustów kotwicznych i trzeba się przegryzać przez tony tektury we własnym zakresie.

pozdr

--

03-09-24 09:48  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

@Sven, @Kruszyna, dziękuje za zdjęcia.

Problem jest taki, że prawdopodobnie powinienem tym razem drewko przybrązowić, Jak zawsze rozjaśniam. To tym razem powinienem przesączyć w struktutrze czymś brązowym. Może nawet trzeba byłoby przebejcować je, a dopiero na to położyć farbę i przetrzeć papierem, wtedy może te jasne przebarwienia tak bardzo nie kłułyby w oczy. 2 kwestia, to jak mocno można polegać na koloryzowanych zdjęciach? Jednakże, nadal można coś zauważyć. Mnie np uderza, jak równo i głado jest na pokładzie. W modelu mamy czarne linie od graweru. W oryginale, wydaje się że dechy były ciasno jedna przy drugiej, a szpara wypchana pakułami minimalna. Dobrze to widać na zdjęciach Kruszyny.
Amerykańce są obrzydliwie racjonalni, być może faktycznie nie było sensu pakować drogiego teaka na okręty skoro zwykła sosna zapewniała im odpowiednie warunki. Tym bardziej że pokład był zabezpieczany farbą od warunków zewnętrznych.

@Hubert, hehe generalnie nie, ja zazwyczaj jedynie rozjaśniam i maziam czymś ciemniejszym w miejscach stania elementów, aby tam gdzie coś stoi na pokładzie pokład się przyciemniał. Tylko USNy są upierdliwe z tym swoim malowaniem: ]

Jeszcze raz bardzo dziękuje wszystkim za podzielenie się uwagami, każda jest cenna.

--

04-09-24 16:44  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

bulaje namalowane są po to aby było wiadomo gdzie wbić sztańce. Tyle odnośnie koloru: ]

--

29-09-24 19:50  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dobry.

Dawno nie było aktualizacji. Co w sumie nie oznacza, że nic się nie działo.
Obecnie jestem na etapie, że cały kadłub został oklejony, czyli pokład, burty i poszycie denne, z kilkoma elementami, ale to już widać.
Osobiście mam problem z kolorem dna, o ile w arkuszach, jakoś bardzo nie raziło mnie, to na modelu mam z nim zdecydowanie problem. Czerwień jest zdecydowanie za intensywna, niemal świecąca. Dlatego postanowiłem przeprosić się z pigmentem suchych pasteli. Na pilniku starłem sobie 2 brązy, taki ciepły szary, czerwień oraz zieleń szmaragdową. duży(12) płaski pędzel i wcieramy przygotowaną substancję w kadłub, różne kolory w różne miejsca, aby się działo. Kolejny etap to będzie zalakierowanie tego akrylem z puchy. Przy Malaya, lakierowałem pędzlem, rozcierając cały pigment i tworząc sobie masakryczną breję, tym razem będzie spray.
I coż, na razie tyle.
pozdr

W sumie ta czerwień, nie jest taka zła. Nie wiem jak to oceniacie, ale mi takie popastelowane dno, bardzo się podoba. na pewno kadłub mocno zgasł, nie jest już taki intensywnie czerwony

--

Post zmieniony (30-09-24 17:37)

30-09-24 11:54  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dzięki Hubert. Ja ciut inaczej do tego podchodzę, choć idea jest bardzo podobna, Dążę do utrzymania oryginalnego koloru, tzn wszystkie warstwy które kładę, muszą być półprzezroczyste, one mogą modyfikować barwę, ale nie mogą kryć oryginalnego koloru. Może nie zmieniam koloru pojedynczych panelów, ale za to podkreślam linie podziału. No nic, zobaczymy jak to wyjdzie. Właśnie zakupiłem puszkę szuwaxa, będziemy dziś pryskać i maziać dalej.

--

02-10-24 18:44  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

@Kruszyna, @Spychacz... ups, ten tego.

Tzn, to też taka trochę sytuacja bez wyjścia, bo niezabezpieczonych pasteli nie można zostawić, ale z 2 po psiknięciu lakierem bardzo mocno podbija się kontrast. W konsekwencji, albo nic nie widać, albo są tylko ciemne plamy. Co prawda można pewnie będzie to jeszcze przyprószyć jakoś przed wsadzeniem w szkło, ale na obecną chwilę nie umiem tego zrobić inaczej niż jest.
Teraz tak, wygląda to jak wygląda, niewiele w sumie z tym mogę zrobić, choć bardziej nie chce mi się już z tym walczyć, jest jak jest. Będę się martwić później. Na pewno trzeba będzie z pokładem coś zrobić, ale też nie mam do tego sił obecnie, a co gorsze pomysłu.
pozdr

--

03-10-24 08:20  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

dobry,
Macie Pany rację, zdecydowanie zgadzam się, że pokład obecnie odstaje i wizualnie nie spina się, a pomysł StuGa z filtrem wydaje się wręcz idealny. Tzn widzę i czuje to, że to dobry pomysł i taka operacja faktycznie mogłaby wnieść wiele pozytywnego. Tylko trzeba to zrobić przed nastawianiem chatek.Niestety nie mam aero,ale coś wykombinuję.
Dziękuje Pany za pomoc.

--

12-10-24 10:48  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

dobry, coś tam niby poćwiczyłem z tym pokładem, tzn na pewno jest zdecydowanie bardziej niebieski: ]
Sry za kolorki, które są lekko przekłamane,

--

14-10-24 07:54  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

@Lukee, dziękuje za radę na temat warunków oświetlenia.

Siemano Pany, dzięki za opinie, nic nie zamierzam już z tym robić, no może poza upacianiem tego gdzieniegdzie. Też oceniam, że obecnie jest bardziej spójnie stylistycznie. Dojdą chatki dojdą druty, wydaje mi się, że da się to jakoś jeszcze sprzedać.

pozdr i do następnego po niewielkiej przerwie: ]

--

18-01-25 19:05  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dobry Pany,
Jako że miejsce na pochylni się zwolniło, wracamy do dziergania NM. Przez te ostatnie 2 tygodnie, najwięcej czasu zjadły mi kazamatowe 127mm, cóż są ładnie dopakowane i w sumie nie tęskniłem za takimi detalami, ale bez nich nie mogę zamknąć tego poziomu nadbudówek, bo po zamontowaniu wszystkich paneli nie będzie dostępu. O ile działka postarałem się jedynie dogonić z detalem w projekcie, to skrzynkom udało mi się dorobić klameczki i zawiasy.
pozdr

--

23-01-25 19:19  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

siema Pany,
@Kruszyna, kwestia ilości dupogodzin, hehe, ja to bardzo lubię dziergać i robię to codziennie.
@Winek, masz rację, zgadzam się, są przeskalowane mocno, ale nie potrafię inaczej, tzn aby odpuścić, więc jest jak jest. Liczę że w masie znikną, jak większość tego typu drobiazgów.
Co do postępu, zamknąłem 1 poziom nadbudówki. Działek w zasadzie nie widać poza wystającymi lufami, hehe, nie mówiąc o innych elementach tego pokładu. Przed dozbrojeniem pokładu w drobiazgi trzeba będzie zbudować główne bryły, bo potem się nie dostanę.
Oczywiście troszkę dozbroiłem ścianki oraz podjąłem decyzje, może błędną, że wnętrza osłon zostaną jasno szare w kolorze papieru, wymieniając odpowiednie niebieskie elementy na szare.

pozdr

--

30-01-25 22:14  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

updejt z ostatnich kilku dni. Udało mnie się ulepić 2 poziomy super struktury. idzie wolno, ale stabilnie. Te klamki w rzeczywistości nie wyglądają na tak UEba... no brudne. Bo ich za bardzo nie widać. Sam z siebie dodałem tylko usztywnienia pod pokładami.
pozdr

--

31-01-25 10:43  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

@Fantom Model, po przygodach z dziwnej treści drutami, obecnie testuje stalówki. kupiłem sobie druciki z kwasówki o,2 i o,1. I z tego robię. o,2 na słupki, bardzo sztywny i w zasadzie ciężko coś z nim zrobić, tzn jakieś prostowania, gięcia to nie bardzo, ale na szczęście takie małe odcinki jak na słupki to nie trzeba nic robić i nawet nie widać aby były krzywe od kształtu z rolki.
No i o,1 na poprzeczki. Tylko tego już da się formować, ale jest zdecydowanie sztywniejszy niż miedź o,1 która gnie się od samego patrzenia na nią. To jest w nim fajne, że jest sprężysty i sztywny jak na rozmiar, ale nie na tyle aby nie dało się go formować, tak jak drutu molibdenowego. Ale żeby nie było tak kolorowo. To jest upierdliwy jest w cięciu, nie wiem nie chce się skubany poddać, cążki zmiażdżą go, a nie przetną, nożem olfy też się da, ale nie na macie bo się zapada, ostatnio tnę go na powierzchni ostrza nożyka do tapet. tzn aby twarde było podłoże. Kolejna wada, to jakoś słabo się go maluje, tymi moimi goownianymi temperami, tzn farba nie chce w ogóle przylegać i trzeba maziać i maziać, aż coś zostanie, albo robią się takie kropelki(dobrze je widać), a potem jeszcze sporo poprawek. Mam nadzieje, że z czasem nie będzie schodzić farba jak z molibdenu. Więc, jeśli nić niespodziewanego się nie wydarzy, to zostanę przy tym zestawie relingowym, bo pomimo wad, nadal nic lepszego nie znajduję. Bardzo jestem zadowolony z wytrzymałości takiego relingu. do tego stopnia, że mogę swobodnie łapać model za ten reling, kłaść sekcje odwrotnie na macie i nie mam żadnego stresu, że coś się pognie i połamie. Więc pod względem wytrzymałościowym jest super, a tego mi bardzo brakowało.

--

01-02-25 13:42  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

@Agand , mądrego to i miło poczytać, na opakowaniu jest symbol ss304. No zobaczymy, na razie będę pracowwał z nim i powoli rozglądał się za jakimś zamiennikiem, nawet to cięcie jest do wytrzymania, najgorzej z malowaniem.
Dziękuje za wyjaśnienie tajemnicy, pozdr

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024