FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 5Strony:  1  2  3  4  5  ->  => 
04-06-24 18:09  [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dobry Pany,
Miło mi powrócić na Konradusa z nowym tematem.
Trochę wprowadzenia. NM, a w zasadzie surówka modelu którą wykonywał Adam była dla mnie momentem przełomowym, ja wtedy ledwo co zaczynałem przygodę z ulepianiem i jak zobaczyłem ten kadłub, taki z pasami, z walorką. To był moment przełomowy i mocno mi przemodelował w bani postrzeganie tego co można zrobić i jak uatrakcyjnić wizualnie kadłub. W pewnym sensie surówka NM ukształtowała mój obecny styl, dlatego jak tylko pojawiła się okazja i model wreszcie ukazał się drukiem, wiedziałem że nie mogę odpuścić tematu. Jakoś w zeszłym roku, strasznie złapałem parcie na wypróbowanie się z 3oo, niestety Arturowe modele z Fantomodel pociąłem w 2oo, lotnisko jakoś mi nie leżało, więc postanowiłem zmolestować Adama o wydrukowanie mi NM w 3oo i się udało się, późną jesienią zeszłego roku. Nie było już jak polakierować, więc zabrałem się za coś innego na 'w między czasie', ale dłużej już nie ma co zwklekać: ] hehehe

Oto i on BB New Mexico w unikatowej skali 1:3oo które zostało przeskalowane z projektu 2oo i wydrukowane plujką na barwionce. Model jest przelakierowany produktem nitro kaponopodobnym i daje to radę. W zeszły weekend udało mi się upichcić kolorki. Cóż więcej, wręgi naklejone. Niebawem zacznę strugać kadłub. Trochę muszę przemyśleć co i jak, projekt jest pod 2oo, miałem naklejać wręgi na o,5, ale nie mam takiej tektury i zdecydowałem, że spróbujemy coś wyrzeźbić na 1. Kadłub i tak będzie z podposzyciem, więc nie ma znaczenia czy oklejki będą trafiać w wręgi czy nie.

tyle na dziś i do następnego.
bb

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

04-06-24 18:24  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
97 

Na Forum:
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

zasiędywuję :-)

--
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D

04-06-24 18:43  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1

NM w skali MM :D

no to szykuje się kolejna uczta dla ócz

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

05-06-24 05:35  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
dokker 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 7

- 3

Fajnie, nic tylko podgapiać
Pzdr

05-06-24 11:02  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 2
Galerie - 6

- 3

Z doświadczenia wiem, że to co z 200 przeskalowane do 300 sporo podnosi detalizację i stopień trudności ale efekt vs skala jest bardzo optymalny i dużo mniej miejsca by model upchnąć w mieszkaniu. Barwionka w zasadzie eliminuje zabawę w retusz co tez jest sporym skokiem. Odnosnie grubości elementów szkieletu w tej skali 1 mm jest optymalny, ostatnio sprawdzone w Vanguardzie. Powodzenia!

--
Sven

HMS Ark Royal

Post zmieniony (05-06-24 11:08)

05-06-24 11:24  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Cordel 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 3
Galerie - 2

Kolejna bardzo ciekawa relacja do podglądania.
Detalizacja z 1:200 przeniesiona do tej skali będzie robić wrażenie...

Sama kolekcja w 3 różnych skalach średnio do mnie przemawia ( jak tu porównywać jedno z drugim? xD) ale na pewno będzie wyglądać to interesująco :P

Pozdrawiam ;)

--

06-06-24 11:50  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Jestę!

--
W budowie:
Szkuta Wiślana | Łódź z Gokstad
Ukończone:
A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I
Zawieszone:
Mark I

06-06-24 19:14  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
zablo1978 

Na Forum:
Relacje w toku - 13
Relacje z galerią - 28
Galerie - 29

- 11

Witam, też i też będę obserwował oraz kibicował, jakaś konfrontacja standardu z twoim?😂🤣

07-06-24 04:49  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
jagdtiger2(Adam) 

Na Forum:
Galerie - 5

Witam. Będę tu zaglądał i obserwował a także zadawał pytania w celu pogłębienia swojej wiedzy.
Pierwsze pytanie, jakich farbek używasz że masz je tak w nakrętkach przygotowane i czy to nie przeszkadza że już wyschły i popękały?

07-06-24 07:55  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Dobry Pany,
Dziękuje za liczne przybycie, mimo że jeszcze nic wam nie pokazałem: ]
@jagdtiger2, od lat stosuje farbki tempera, przyznaje, że nie wiem czy się różni tempera od plakatówki. Ale tak. Tempery są w tubkach jak farby olejne. mam kilka podstawowych kolorów typu, biały czarny zielony itd. Więc, kolor który chcemy uzyskać trzeba sobie upichcić samemu, Tylko jaki? hehe i tu przychodzi technologia, korzystam z appki Grabcolor która wyświetla mi składowe koloru tego co widzi aparat. Jest wiele różnych palet, ja korzystam z HSV/HSB, która podaje mi stosunek białego do czarnego czyli wiem, że np mam 60%białego i 40 czarnego, do tego kierunek koloru zazwyczaj jest to zielony/niebieski i procentowy udział koloru w mieszanse. czyli jak jest 20% to dodaje około 20% koloru do już istniejącej mieszanki. Oczywiście wszystko robi się na oko i mniej więcej bez apteki, ale przynajmniej wiem w jakim kierunku zmierzam. Czasem trzeba trochę powalczyć z proporcjami, bo aparat też nie podaje mi idealnego koloru... hehe czasem do tego idealnego to naprawdę dużo brakuje. No ale tak, tak sobie pichcę kolorki w nakrętkach, bo wygodnie mi w nich trzymać mieszanki. To że farba wysycha zupełnie mi nie przeszkadza, bo to farbki wodne, a to że popękały, to wynik tego, że mam świeżą farbę białą(jej idzie najwięcej) i jej konsystencja była rzadka w stosunku do pozostałych kolorów, teraz jak woda odparowała i został sam pigment, to spękała. Fajnie to też widać, że ta najciemniejsza która miała najmniej białej, nie popękała. To jest dość istotny detal. bo podczas mieszania farbek, musimy pamiętać, że mieszamy pigment, jeśli jedna farbka ma dużo wody, to automatycznie jej moc jest słabsza niż takiej konsystencji pasty, więc tej rzadkiej trzeba dodać więcej: ]. Noo, poza tym, mieszanie nie stanowi jakiegoś problemu, tylko trzeba trochę wyczucia.
@zablo1978, to Ty mi powiedz, czy będzie konfrontacja? Ja swojego zrobię, a Ty? hehehehehe.

Zobaczymy co z tego Pany wyjdzie, czy chcegoś nie przekombinuje, lub najzwyczajniej nie spartole. ALe to się zobaczy nie ma co się teraz martwić. Faktycznie będę miał okręty w 3 różnych skalach,ale nie przeszkadza mi to. Mam duże oczekiwania co do 3oo, czas ulepiania/kubatura. Liczę, że zajmie długo i będzie mało zagracało mi chałupę: ].

Tak w celu updejta, to nadal wyrzynam wręgi z tektury, idzie wolno, ale za to krzywo: ] heheh pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 5Strony:  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024