Karas
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 1 Galerie - 2
|
Dobry Pany,
Dziękuje za liczne przybycie, mimo że jeszcze nic wam nie pokazałem: ]
@jagdtiger2, od lat stosuje farbki tempera, przyznaje, że nie wiem czy się różni tempera od plakatówki. Ale tak. Tempery są w tubkach jak farby olejne. mam kilka podstawowych kolorów typu, biały czarny zielony itd. Więc, kolor który chcemy uzyskać trzeba sobie upichcić samemu, Tylko jaki? hehe i tu przychodzi technologia, korzystam z appki Grabcolor która wyświetla mi składowe koloru tego co widzi aparat. Jest wiele różnych palet, ja korzystam z HSV/HSB, która podaje mi stosunek białego do czarnego czyli wiem, że np mam 60%białego i 40 czarnego, do tego kierunek koloru zazwyczaj jest to zielony/niebieski i procentowy udział koloru w mieszanse. czyli jak jest 20% to dodaje około 20% koloru do już istniejącej mieszanki. Oczywiście wszystko robi się na oko i mniej więcej bez apteki, ale przynajmniej wiem w jakim kierunku zmierzam. Czasem trzeba trochę powalczyć z proporcjami, bo aparat też nie podaje mi idealnego koloru... hehe czasem do tego idealnego to naprawdę dużo brakuje. No ale tak, tak sobie pichcę kolorki w nakrętkach, bo wygodnie mi w nich trzymać mieszanki. To że farba wysycha zupełnie mi nie przeszkadza, bo to farbki wodne, a to że popękały, to wynik tego, że mam świeżą farbę białą(jej idzie najwięcej) i jej konsystencja była rzadka w stosunku do pozostałych kolorów, teraz jak woda odparowała i został sam pigment, to spękała. Fajnie to też widać, że ta najciemniejsza która miała najmniej białej, nie popękała. To jest dość istotny detal. bo podczas mieszania farbek, musimy pamiętać, że mieszamy pigment, jeśli jedna farbka ma dużo wody, to automatycznie jej moc jest słabsza niż takiej konsystencji pasty, więc tej rzadkiej trzeba dodać więcej: ]. Noo, poza tym, mieszanie nie stanowi jakiegoś problemu, tylko trzeba trochę wyczucia.
@zablo1978, to Ty mi powiedz, czy będzie konfrontacja? Ja swojego zrobię, a Ty? hehehehehe.
Zobaczymy co z tego Pany wyjdzie, czy chcegoś nie przekombinuje, lub najzwyczajniej nie spartole. ALe to się zobaczy nie ma co się teraz martwić. Faktycznie będę miał okręty w 3 różnych skalach,ale nie przeszkadza mi to. Mam duże oczekiwania co do 3oo, czas ulepiania/kubatura. Liczę, że zajmie długo i będzie mało zagracało mi chałupę: ].
Tak w celu updejta, to nadal wyrzynam wręgi z tektury, idzie wolno, ale za to krzywo: ] heheh pozdr
--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk
Stocznia: pampersUSS Somers, USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
|