FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 5Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 
24-06-24 15:41  Odp: [R] Betty i Okha , Mały Modelarz 4-5/1992, 1:50 oraz 1:149
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Dobrodzieju, ten z prawej, brązowy zdechlak z zapadniętą klatą, to ja ci jest.

Ten duzy czarny ściągnięty po poradę to Mistrz Ceregieli Rzeczy Niepotrzebnych i jednocześnie Mistrz Swiadków Rzeczywistości Najrzeczywistrzej

skleja Repliki z Kartonu, i to tak, żeby nie wyglądało, że to z kartonu

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt, Dziwaczka

25-06-24 19:25  Odp: [R] Betty i Okha , Mały Modelarz 4-5/1992, 1:50 oraz 1:149
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, dzisiaj jeszcze mniej niż malusio, tyci, tyci tyciusio.

Uturlałem koła, ta czarność po prawej, to kredka w obfitej ślinie modelarskiej zagęszczonej.

to z lewej już sie trochę błyszczy, bo lakierem panie, lakierem !

te znaki zapytania, tych elementów na arkuszach nie znalazłem , a instrukcja też milczy, czyli "zrób se sam rurki z papieru"

abo i są, a ja mam jakieś niedowidy

Gondole i śmigła są w trakcie, następny ciąg w najbliższy czwartek

--

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt, Dziwaczka

Post zmieniony (26-06-24 08:12)

26-06-24 08:54  Odp: [R] Betty i Okha , Mały Modelarz 4-5/1992, 1:50 oraz 1:149
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Ejże Brystol. Skoro już używasz zagęszczonej modelarskiej sliny, to poszukaj porządnego pilika z wyrażnymi nacięciami, cały obwód koła po powierzchi czołowej pośliń śliną i kiedy już troche nasiąknie ,to lekko naciskając przetocz koło po powierzchni pilnika. Zobaczysz, jaki bombowy bieżnik Ci wyjdzie. Po przeschnięciu pomaluj.
Ja to już wielokrotnie robiłem.

--
Pozdrawiam.
Andrzej K.

Post zmieniony (26-06-24 08:55)

27-06-24 17:57  Odp: [R] Betty i Okha , Mały Modelarz 4-5/1992, 1:50 oraz 1:149
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Krakus, dziękuję za wskazówki, nie zastosuję, bo jest mi obojętne, jak co wygląda, czy jest "jak w rzeczywistości" , czy "aby było jak najbardziej zbliżone do rzeczywistości"
gdyż zlepiam odpustowo-jarmarczne świecidełka, a nie, jakieś tam, panie, "modele"

przypuszczam, sądząc po zdjęciach, że koła były nie traktorowate, ino baloniaste, więc w skali 1:50, te ryle nie powinny być widoczne.
ale wszyscy to robią, nawet w skali 1:72, takie fiu bzdziu dla efektu, dalekie od tej ichniej "rzeczywistości", tak samo, panie, jak nity w 1:72, trybikiem od zegarka, trybikiem panie !

Panowie, dzisiaj goondoolaa, goondoolaaa, goondoolaaaaaaa .....

"Spasowanie" pierścieni widać- ciełem i giełem i uwidaczniam kaszane bezwstydnie,
łatki z masionki, tam przyjdzie element, wlot powietrza.
łatki na "wnęce" podwozia będą z masionki czarnej

Zamierzałem wstawiać na skrzydło łatki z zielonej masionki, odpuściłem i po zamontowaniu goondooliii będzie widać ołówek-półgłówek

Ciąg kolejny niechybny w sobotę

PS

drobne niepasowalności gonią drobniejsze niepasowalności, dlatego odkładam lepienie tegoz tu w skali 149 na tzw.święty gwizd i zmieniam tytuł tematu.

odechciało mie sie, abo jak to mówią mądre ludy

"miłość jest jak s-raczka, szybko przechodzi "

--

Post zmieniony (27-06-24 18:11)

29-06-24 23:54  Odp: [R] Betty i Ohka, Mały Modelarz nr 4-5, 1992, 1:50
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, dzisiaj ino aby aby, po trochu malusio, bo znowu jednym okiem piłka.

tu gooondoooolaaaa od spodu i łatki z czarnej masionki na "wnęce" podwozia, błyszczą sie; bo już wstępnie lakierem znowu, lakierem !

A tu zacząłem już zakańczanie, czyli zostały drobiazgi, anteny, strzelby, kołpaki i śmigła,
element kołpaka z listków zastąpię innym, z pierśscieni z jakiegoś innego modelu, bo na widok listków dostaje rozstępów w onucach

kolejny ciąg, w poniedziałek

--

Post zmieniony (29-06-24 23:57)

01-07-24 21:17  Odp: [R] Betty i Ohka, Mały Modelarz nr 4-5, 1992, 1:50
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, powtykałem rułki wydechowe do gooondoooliii, oraz przykleiłem wdechy, jak Paweł i Gaweł, jeden na górze, drugi na dole, antena do zamontowania z przodu pod kadłubem gotowa

Autor zaleca zrobić ruły wydechowe z rułek igielitowych, bo z papieru nie idzie - bo trzeba wygiąć - autor zaleca rułke z igielitu naciąć i wygiąć.

Uturlałem rułki z czerwonej masionki, ubabrałem ołówkiem i nic nie wyginałem, wetkłem na prosto, bez wyginania,

a kogo to kurde bolek będzie obchodzić, że nie jest "jak w rzeczywistości", bo rułek nie wygłem ??!!

Ciąg d. w środę

--

Post zmieniony (01-07-24 21:21)

01-07-24 21:30  Odp: [R] Betty i Ohka, Mały Modelarz nr 4-5, 1992, 1:50
yak   

yak :-) nie wygniesz rurek to nie poleci.... yak wygniesz też nie poleci.

03-07-24 20:03  Odp: [R] Betty i Ohka, Mały Modelarz nr 4-5, 1992, 1:50
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, prawa goondoolaaa przyklejona, lewa czeka jeszcze na łatki.

tam gdzie sie rozlazło zaleje wikolem z utartym ołówkiem i wyjdzie niby jakoby grubsza krecha.

Ołówek widać, bo masionki zielonej nie dałem i kaszane bezwstydnie na pośmiewisko wystawiam, pozdrawiając przy okazji mataczy wszelakich.

Panowie, budowa jarmarczno-odpustowego świecidełka niechybnie zbliża sie do końca, wszystkie elementa mam gotowe, ino aby jeszcze strzelby i rewolwery -i zaczynam składać.

dalszy ciąg w piątek

--

05-07-24 23:45  Odp: [R] Betty i Ohka, Mały Modelarz nr 4-5, 1992, 1:50
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, Betty stoi na jednej nodze, a druga w drodze

Te białe punkty, to tam niby miały być nogi, o wiele za szeroko,
druga noga i rewolwery w niedziele

--

07-07-24 20:08  Odp: [R] Betty i Ohka, Mały Modelarz nr 4-5, 1992, 1:50
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, Betty stoi na trzech nogach, zamiast strzelb i rewolwerów zrobiłem anteny.

Strzelby i rewolwery to tylko cztery druciki, jeszcze kołpaki i Betka gotowa -listkowy element podkradne z jakiegoś innego modelu, gdzie kołpak jest z pierścieni.
i oczywiście kosmetyka, wiadro lakieru do paznokci.

Ostatni wpis, w najbliższy wtorek, a potem pseudo galeryjum z jarmarcznego świecidełka.

Zamiast anteny papierowej (cz.55) użyłem wykałaczki, obskurnie obmazanej kredką w modelarskim płynie z otworu gębowego,
wygląda kobylasto, ale wymiary sie zgadzają z szablonem

PS

W przyszłym tygodniu po galeryji z Betką, otworze trzy relacje równocześnie i galopem z rozgrzebańcami, dwa mesie 109 i PWS-26

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 5Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024