FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 5Strony:  <-  1  2  3  4  5  ->  => 
10-06-24 21:14  Odp: [R] Betty i Okha , Mały Modelarz 4-5/1992, 1:50 oraz 1:149
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, dzisiaj tylko La Bomba.

aby wkleić wnękę na La Bombę muszę najpierw zrobić tomże La Bombę.
Autor zdetalizował, prawie jak model w modelu.

Ciąg dalszy niepasowalności, segmenty za długie, abo za krótkie, linie, obrysy itd .
skrzydła przy kadłubie obgryzłem, aby jako tako, tak na oko pasowały do oprofilowania, a czy pomogło, to sie okaże.

Zamocowanie statecznika poziomego wg rysunku instrukcji, to zagadka, dlatego ściągnołem do jej rozwiązania kolesiów-frajdolarzy
i nic nie wymyśliliśmy, co autor miał na myśli.

Hola, hola ale znam takiego jednego, co nie jest jakimś tam parchatym frajdolarzem, ino skleja nie modele , ino panie, repliki z kartonu !!
I to takie, panie, że se nawet orginały nie mogą koło nich stanąć !

Gadać z nami najpierw nie chciał, ale w końcu przyszedł.
i co ? też nie ugryzł, jak i co
a ciąg ciągu w środę

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

wieje nudą

12-06-24 20:48  Odp: [R] Betty i Okha , Mały Modelarz 4-5/1992, 1:50 oraz 1:149
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, La Bomba prawie gotowa (jeszcze celownik i drucik w lewym skrzydle) i wnęka na nią przyklejona do kadłuba (za pomocą matactwa z masionką).

W La Bombie zrezygnowałem z kanciastego potworka z listków i moja La Bomba jest Tęponosa, udaje odrzutowca.

Jako, że konsylium frajdolarsko-replikoskie nie zakapowało jak przykleić statecznik poziomy, udałem sie po poradę do pań w Salonie Fryzjerskim, bo panie fryzjerki i panie klientki wiedzą wszystko i znają się na wszystkim.

Pani Szefowa Salonu, jak tylko zobaczyła, co mam w ręce (La Bombe i statecznik) , to zamiast porady dała mi zjeby, żebym jej depozytu bzdetami debilnymi nie zawracał, ino brał sie za sprzątanie, bo jak znajdzie jakieś włosy na podłodze w Salonie, to mi nogi z depozytu powyrywa i nie zapłaci.

no więc po północy, jak już wszystkie włosy zmietłem i policzyłem, to w domu przykleiłem ten statecznik bylejak i na oko.

Jeśli sie trzymać instrukcji i tego, co w zeszycie, to La Bomba ani tak, ani siak do wnęki nie pasuje.
Notabene i na szczęście autor podaje, że La Bombe można również położyć obok modelu.

Instrukcja mówi, że wnękę należy wkleić do gotowego kadłuba, tzn. jak już wszystkie segmenty są sklejone razem.

Ten, kto tego cudu dokonał, ale tak, aby było czysto i równo, tzn. cacusio, czyściusio i równiusio

może se nadać tytuł

Wielkiego Mistrza Ceremonii,

bo jest to niemożliwe

Już widzę jak wszyscy lecą do kiosku Ruchu kupić MM-a, "a ja dziadowi pokaże , że możliwe ! "

Ja uciekłem sie do matactwa, a i tak jest kaszana, widok mojego kadłuba od spodu, to kaszana zakrywa kaszane.

Następny wpis, od teraz co trzeci dzień, tzn. w sobotę.
Co drugi dzień od jutra, nowa relacja z innego rozgrzebańca-pudełkowca.

Oprofilowanie prawego skrzydła od spodu, lewe tak samo.
Skrzydła obgryzłem znacznie przed przyklejeniem do kadłuba, bo zaczernione ołówkiem białe pole byłoby jeszcze większe.
Mimo wielu niepasowalności większość elementów jest jednak bardzo dobrze spasowana.

--

wieje nudą

15-06-24 22:37  Odp: [R] Betty i Okha , Mały Modelarz 4-5/1992, 1:50 oraz 1:149
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, zakłady wędliniarskie pracują na pół gwizdka, lewe skrzydło gotowe i częściowo potraktowane lakierem do paznokci.

Przyłożone tak na niby na sucho, troche to kobylaste będzie, a ja nie mam miejsca w ziemiance, podłoże ukradkiem w Salonie Fryzjerskim.
Następny wpis i szczegóły w najbliższy poniedziałek

--

wieje nudą

16-06-24 23:54  Odp: [R] Betty i Okha , Mały Modelarz 4-5/1992, 1:50 oraz 1:149
misiek76 

Na Forum:
Galerie - 2

Serdelek podczepiony do ogórka ;-)

17-06-24 21:53  Odp: [R] Betty i Okha , Mały Modelarz 4-5/1992, 1:50 oraz 1:149
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, lewym okiem oglądam właśnie mecz, a prawą nogą piszę dzisiejszy wpis do nibynaniby relacji.

Lewe skrzydło przyklejone, zaczynam oprofilowanie, które składa sie tylko z dwóch części, dolnej i górnej-
Najpierw górna, kawałek po kawałku, karton jest pancerny i sie łamie.

MM jest z 1992 roku, to jeszcze zasoby kartonu z PRL-u.
Tak mie naszło pytanie, kiedy to MM wydał po raz pierwszy model na normalnym kartonie, co to było.

Następny ciąg nastąpi w najbliższą środę-ęęęęęę

--

wieje nudą

19-06-24 21:56  Odp: [R] Betty i Okha , Mały Modelarz 4-5/1992, 1:50 oraz 1:149
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, prawe skrzydło przylepione, wznios sie jako tako zgadza.

Oprofilowanie na lewym będzie z tyłu uzupełnione kawałkami masionki, bo odstaje.

Panowie, bezwstydnie pokazuje zbliżenia tegoż, żeby nie było, że kaszane chowam.
a i retusiu niema, ino gdzieniegdzie, jakieś bazgroły ołówkiem.

Jak zaleje grubo lakierem do paznokci, to ohohooo !

Panowie, wyrazy dezaprobaty i zgorszenia, okraszone szyderstwami i wyzwiskami, jak najbardziej na miejscu.

w piątek ciąg dalszy

--

wieje nudą

21-06-24 21:17  Odp: [R] Betty i Okha , Mały Modelarz 4-5/1992, 1:50 oraz 1:149
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie,dzisiaj mniej niż malusio, bo mecze, ale już sie skończyło babci rąbanie w banie i będzie spokój.

Malusio, bo ino dorobiłem łatki do zakończenia oprofilowania lewego skrzydła, dwa małe ścinki z zielonej masionki, a na to bęc ! lakier do paznokci, aby zalać i zamaskować śpary, a i tak je widać.

Następny ciąg w niedzielę

Tu ogólnie i z daleka

a tu ścinek raz z góry a raz z dołu

--

wieje nudą

23-06-24 14:54  Odp: [R] Betty i Okha , Mały Modelarz 4-5/1992, 1:50 oraz 1:149
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, ciąg sie ciągnie niechybnie, umocowałem stateczniki, ich pion i poziom, "jako-tako"
a jako, że nie będę już przeprowadzał manipulacji na kadłubie przed statecznikami , to umocowałem już sznurek.

tu zaczyna przypominać samolot, najważniejsze, że sie błyszczy, a będzie sie jeszcze błyszczał , ze łohoho !!

zabieram sie za gondole, tu ino aby aby wetkane.
w najbliższy wtorek dalej wio

Jeszcze jakie 5 abo 6 sesji z pseudo relacji.

--

wieje nudą

Post zmieniony (23-06-24 14:54)

24-06-24 13:59  Odp: [R] Betty i Okha , Mały Modelarz 4-5/1992, 1:50 oraz 1:149
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Brystolku drogi, ty to ten większy ciemny, czy mniejszy, jasny?

24-06-24 14:13  Odp: [R] Betty i Okha , Mały Modelarz 4-5/1992, 1:50 oraz 1:149
piotrkt 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 5

Super robota i klimat modeli sprzed 30 lat. Pozdrawiam!

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 5Strony:  <-  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024