FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 4Strony:  1  2  3  4  ->  => 
16-05-24 23:41  [R/G] Samolot Li-2, Mały Modelarz nr 11-1978, 1:50, pomniejszony do 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Szanowni Panowie Forumowicze,

mimo, iż mam tutaj cztery rozgrzebane relacje, otwieram piątą z zakończenia jednego z moich czterdziestu rozgrzebańców.
Zrobiłem ich remament i tego właśnie wreszcie skończę, a wybrałem go pierwszego na liste, między innymi dlatego, że jest w nim tylko jeden malusi element z tymi pier------nymi listkami.

Nie będzie to relacja typu " pokazał okładke i szkielet i tyle go widzieli" ino każdego dnia od teraz, będe cuś wstawiał i ględził, przypuszczam, że 7 -do 10 dni, będe tu straszył.

Model pana Bączkowskiego, druk na plujce, impregnacja dwustronna wikolowatym, zero farby, zero śpachli i zero bcg, retusz tylko tu i tam ołówkiem B ileśtam.
Te kilka elementów, które do tej pory sklejiłem, pasowało jedno do drugiego.

Gruba kreska nawet po pomniejszeniu troche irytuje przy wycinaniu, na przednim segmencie musiałem ździebełko przyciąć środkowy pierścień.

Panowie, ten wyśmiewany przez młodych gniewnych i starych zdurniałych Mały Modelarz miał nakłady , że łohoho i znikał , ten tutaj , to 100.000,

Zdjęcia bede wstawiał między innymi takie, aby było widać fajans i kaszane, moją i ewentualnie projektanta

i jak zwykle, wyzwiska i wulgaryzmy mile widziane

Bez okładki ani rusz

Większość elementów miałem już wycięte

a tu dwa obrazki z odległości matacznej

Autor nie narysował tego przodu z listków, notabene- na widok listków w wydawanych obecnie modelach mam rozstępy na onucach.
Trzy razy to samo:

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt, Dziwaczka

Post zmieniony (26-05-24 23:41)

17-05-24 11:29  Odp: [R] Samolot Li-2, Mały Modelarz nr 11-1978, 1:50, pomniejszony do 1:100
misiek76 

Na Forum:
Galerie - 2

"Większość elementów miałem już wycięte". Też tak chcę! Gdzie to się załatwia? ;)

17-05-24 15:31  Odp: [R] Samolot Li-2, Mały Modelarz nr 11-1978, 1:50, pomniejszony do 1:100
Hubert 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 2

Pamiętam jak go kleiłem sto lat temu. Raczej wszystko pasowało i ta kopułka obserwacyjna na grzbiecie, z wytłoczki od jakiś tabletek zrobiłem:-)

--
Jak na razie only Royal Navy choć nie wykluczam IJN

17-05-24 15:45  Odp: [R] Samolot Li-2, Mały Modelarz nr 11-1978, 1:50, pomniejszony do 1:100
konradus 
satrapa ;>

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Klawo!

pozdr,
k.

17-05-24 20:39  Odp: [R] Samolot Li-2, Mały Modelarz nr 11-1978, 1:50, pomniejszony do 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, ciąg dalszy dalszego ciągu

zacząłem łączyć segmenty, tu z odległości matacznej

a tu dwa z odległości zdradliwej, to drugie zmienie na ostre, bo nieostre

Autor zaleca, że skrzydła należy skleić w torebki, więc skleiłem w torebki

Czapeczke skleiłem jeszcze raz z drugiego wydruku , tym razem wycinając na zewnątrz grubych linji czy kurdebolek linii,
i śpary sie zatkały.

--

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt, Dziwaczka

18-05-24 12:05  Odp: [R] Samolot Li-2, Mały Modelarz nr 11-1978, 1:50, pomniejszony do 1:100
misiek76 

Na Forum:
Galerie - 2

Małpa w kokpicie, czy kokpit w małpie?

18-05-24 13:41  Odp: [R] Samolot Li-2, Mały Modelarz nr 11-1978, 1:50, pomniejszony do 1:100
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

No i pięknie!
A cały czas chodzi za mną oryginalny C-47 w inwazyjnych pasach, oczywiście też w setce. Pewnie bym coś pokombinował i malował, żeby nie było widać, że to karton ;-)
Muszę poszukać jakiegoś zgrabnego wydania do pomniejszenia...

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

18-05-24 19:14  Odp: [R] Samolot Li-2, Mały Modelarz nr 11-1978, 1:50, pomniejszony do 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, ciąg dalszy ciągu

Misiek76, jaka małpa ? to ja jestem !

to jest właśnie wynik nieleczonego papierowego bierdolca, dalej zwanego jako PB, niedość, że zarażony ma degeneracyjne zmiany w czerepie, to jeszcze mutuje.

Kadłub gotowy, niosę do innej hali, gdzie robi sie skrzydła

Spasowanie segmentów jest bardzo dobre, tzn. przy łączeniu ich ze sobą, jednak w kilku miejscach nieschodzą się linie, np. drzwi na prawej burcie.
W wielu miejscach musiałem dopomóc to spasowanie ugniatając paluchami i widać, że mycie rąk to mój wróg.

Te kilka zdjęć poniżej, to rodzaj klasycznych mataczno-krętaczych, niby widać, a nic nie widać, ale oczywiście będą też zdjęcia tego samego, ino zdradlliwe, z kaszaną.

a tu te wspomniane drzwi

To nie klej, ino pierwsze trzy segmenty pomalowałem już grubo lakierem do paznokci, żeby sie świeciło i błyszczało

--

Post zmieniony (18-05-24 19:25)

19-05-24 00:08  Odp: [R] Samolot Li-2, Mały Modelarz nr 11-1978, 1:50, pomniejszony do 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, ciągne ciąg dalszy

od dawien dawna wszystkie szkielety, wręgi, wzmocnienia itd itd wycinam i sklejam niedbale i niechlujnie, bez np dzięciolenia czy skalpelkiem, aby było równiusio i cacusio, szkoda czasu.
Wycinam ordynarnie wielkimi nożycami.

Dlaczego ?, ano bo najczęściej i tak trzeba ślifować i pasować, bo mimo, że jeden z drugim ma motopompe i kompa i robi nożnie, to i tak mu sie noga omsknie.

ale tutaj nie, dzwigary są z kesoników papierowych, tylko cztery malusie żeberusie są z tekturki i wszystko pasuje jak ulał.

Obrazki mataczno-krętaczne:

A tutaj Szanowni Panowie Forumowicze, komisja w składzie: Standardzilla, Tekturodzilla i Papierodzilla
uważnie sprawdza, czy czasami nie użyłem śpachli !

jakby znalazły chociaż smród po śpachli, to by znaczyło dla mnie, że ostatni raz kupkę robiłem.

--

Post zmieniony (19-05-24 22:57)

19-05-24 12:55  Odp: [R] Samolot Li-2, Mały Modelarz nr 11-1978, 1:50, pomniejszony do 1:100
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Pomijając fekalne wtręty, to bardzo fajna relacja.

Czy mi się wydaje, czy autor wycinanki coś nie napracował się przy osłonie kabiny pilotów? Tam powinno być takie fajne plynne przejście nad przednimi oknami. Ciekawy jestem osłon silników.

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 4Strony:  1  2  3  4  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024