IJN Łukasz
Na Forum: Relacje w toku - 7 Relacje z galerią - 1 Galerie - 19
W Rupieciarni: Do poprawienia - 1
|
Cześć,
Kadłubek oklejony, można powiedzieć że gładko poszło. Wystąpiły małe problemy i jeden element musiałem dorobić z zapasu. Za krótki okazał się prawy element bąbla przeciwtorpedowego pierwszy licząc od rufy. To mój błąd ale nie bardzo go rozumiem więc nie wiem co poszło nie tak.
Co do koncepcji szkieletu jeśli chodzi o bąble to lipa troszkę w mojej opinii i nie obyło się bez sklejek, podkładek itp. Wolę osobiście dokleić bąble na gotowy kadłub. Tutaj ma miejsce sytuacja, że po przyklejeniu burt i dna zostaje pusta dziura w którą trzeba wkleić bąble na styk do krawędzi burt i dna. Iście karkołomna praca. W opisie jest informacja, że szkielet nie wymaga szlifowania. Jest to patologia ale tym się tutaj nie będziemy zajmować. Trzeba i koniec.
Mimo, że zawsze skracam szkielet o około 2mm to po przemierzeniu poszycia dna wyszło idealnie na styk i nie było mowy o odcinaniu linii obrysu przez co dno ma widoczne przejścia elementów. Cóż nie mam tym razem nastroju na pasy poszycia z barwionki i liczę, że detale odciągną wzrok gdzie indziej.
--
W stoczni:
IJN Haguro
Galerie :
IJN Chikuma ,
IJN Ise , IJN Akagi , IJN Yahagi , IJN Yugumo , IJN Hiei , IJN Ishigaki , IJN Shimushu , IJN Tama , IJN Kiji ,
IJN Kitakami , IJN Akitsushima , IJN Akizuki , IJN Hiburi ,
IJN Hatsushimo , IJN Isuzu, Okręt desantowy T-1
|