FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
08-05-24 19:06  [R] IJN Haguro 1:200 GPM by IJN Łukasz
IJN Łukasz 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 1
Galerie - 19

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Zmienność decyzji świadczy o ciągłości dowodzenia jak mawia wojskowe porzekadło wiec pewne plany muszą zostać odłożone na później.
Zatem przed zbliżającą się galerią modelu, którego nie widziałem do tej pory w kartonowym 3D postanowiłem nie wytracać wiatru z żagli i jako doping dla samego siebie rozpocząć nową relację. Póki co szklielet i podstawka. Dziwna to i trudna konstrukcja ale coś mi się zdaje, że obejdzie się bez podposzycia tym razem. Ciekawe jak zejdą się otwory bulai podposzycia z oklejkami : ]

Kartek z częściami tyle, że głowa mała. Przyjęły capon dzielnie z wałka, ja go przyjąłem do płuc aż mi w oczach pociemniało, farby bo retuszu dobrane więc trzeba by coś polepić.

--

W stoczni:
IJN Haguro

Galerie :

IJN Chikuma ,
IJN Ise , IJN Akagi , IJN Yahagi , IJN Yugumo , IJN Hiei , IJN Ishigaki , IJN Shimushu , IJN Tama , IJN Kiji ,
IJN Kitakami , IJN Akitsushima , IJN Akizuki , IJN Hiburi ,
IJN Hatsushimo , IJN Isuzu,Okręt desantowy T-1

09-05-24 08:48  Odp: [R] IJN Haguro 1:200 GPM by IJN Łukasz
IJN Łukasz 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 1
Galerie - 19

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Hej,

Soudbar średni bym powiedział ale ja mam pewne wypaczenia więc mam niski obiektywizm. Żona twierdzi, że za głośny.

Radek tym razem będę miał więcej luzu. W poprzedniej relacji miałem na głowie rozbujanie własnego interesu, własnoręczne wykonanie kostki i chodnikow wokół domu, podjazdu, wymurowanie odrodzenia i jeszcze kupę innych rzeczy. Zmęczenie wywołało niską samoocenę mojego modelowania i poszczególnymi etapami ciężko było się chwalić bo zwyczajnie wszystko było bardzo chaotyczne.

Sven musiałbyś zarzucić fotę bo nie wiem o co chodzi. Bynajmniej dla takich niedelikatnych modelarzy jak ja podposzycie ma kluczowe znaczenie żeby nie pozapadać poszycia. Ale ten szkielet jak na moje predyspozycje wymaga uzupełnienia jedynie na dziobie i to nie wszędzie.

Zdrów.

--

W stoczni:
IJN Haguro

Galerie :

IJN Chikuma ,
IJN Ise , IJN Akagi , IJN Yahagi , IJN Yugumo , IJN Hiei , IJN Ishigaki , IJN Shimushu , IJN Tama , IJN Kiji ,

30-05-24 18:42  Odp: [R] IJN Haguro 1:200 GPM by IJN Łukasz
IJN Łukasz 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 1
Galerie - 19

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Cześć,
Kadłubek oklejony, można powiedzieć że gładko poszło. Wystąpiły małe problemy i jeden element musiałem dorobić z zapasu. Za krótki okazał się prawy element bąbla przeciwtorpedowego pierwszy licząc od rufy. To mój błąd ale nie bardzo go rozumiem więc nie wiem co poszło nie tak.

Co do koncepcji szkieletu jeśli chodzi o bąble to lipa troszkę w mojej opinii i nie obyło się bez sklejek, podkładek itp. Wolę osobiście dokleić bąble na gotowy kadłub. Tutaj ma miejsce sytuacja, że po przyklejeniu burt i dna zostaje pusta dziura w którą trzeba wkleić bąble na styk do krawędzi burt i dna. Iście karkołomna praca. W opisie jest informacja, że szkielet nie wymaga szlifowania. Jest to patologia ale tym się tutaj nie będziemy zajmować. Trzeba i koniec.
Mimo, że zawsze skracam szkielet o około 2mm to po przemierzeniu poszycia dna wyszło idealnie na styk i nie było mowy o odcinaniu linii obrysu przez co dno ma widoczne przejścia elementów. Cóż nie mam tym razem nastroju na pasy poszycia z barwionki i liczę, że detale odciągną wzrok gdzie indziej.

--

W stoczni:
IJN Haguro

Galerie :

IJN Chikuma ,

18-11-24 16:17  Odp: [R] IJN Haguro 1:200 GPM by IJN Łukasz
IJN Łukasz 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 1
Galerie - 19

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Cześć,
trochę to trwało ale ciężko mi się wyrwać z modelarskiej niemocy. Widzę też, że trochę się cofnąłem w jakości wykonania. Mam ostatnio wrażenie, że GPM drukarsko poszedł lekko w dół i jakościowo jeśli chodzi o papier. Przyzwyczaili mnie do bardziej wyrazistego druku i papieru, który lepiej się formuje. Ale nic tam, lecim dalej. Myślę trochę odpocząć od głównej nadbudówki i polecieć teraz trochę komin. Ale zanim to nastąpi to muszę w niej jeszcze trochę poprostować druty i poprawić nieco retusz.

--

W stoczni:
IJN Haguro

Galerie :

IJN Chikuma ,

Post zmieniony (18-11-24 16:21)

24-11-24 12:39  Odp: [R] IJN Haguro 1:200 GPM by IJN Łukasz
IJN Łukasz 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 1
Galerie - 19

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Koniec marudzenia lecimy dalej. Gotowe kominy i większość pobliskich przeszkadzajek. Następny krok to ubranie tego wszystkiego w poręcze, barierki itp.

--

W stoczni:
IJN Haguro

Galerie :

IJN Chikuma ,

27-11-24 20:57  Odp: [R] IJN Haguro 1:200 GPM by IJN Łukasz
IJN Łukasz 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 1
Galerie - 19

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Dzisiaj tylko jedno zdjęcie. Wygląda na to, że najtrudniejsze barierki mam z głowy. Reszta to pikuś :D

--

W stoczni:
IJN Haguro

Galerie :

IJN Chikuma ,

28-11-24 06:42  Odp: [R] IJN Haguro 1:200 GPM by IJN Łukasz
IJN Łukasz 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 1
Galerie - 19

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Z marszu na pokładzie.

--

W stoczni:
IJN Haguro

Galerie :

IJN Chikuma ,

29-11-24 21:08  Odp: [R] IJN Haguro 1:200 GPM by IJN Łukasz
IJN Łukasz 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 1
Galerie - 19

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Kolejne relingi na miejscu.

--

W stoczni:
IJN Haguro

Galerie :

IJN Chikuma ,

10-01-25 08:36  Odp: [R] IJN Haguro 1:200 GPM by IJN Łukasz
IJN Łukasz 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 1
Galerie - 19

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

@Piterski maluję dwukrotnie pędzlem doświadczalnie rozcieńczoną Pactrą. Jeśli na łączeniu zbierze się zbyt dużo farby wystarczy zbliżyć pędzel żeby na niego spłynęła. Ot cała filozofia.

@Kruszyna bardzo lubię robić relingi ale sprawdzoną metodą. Nie wyobrażam sobie przeplatania skrętki przez oczka. Może kiedyś spróbuję na jakimś niszczycielu.

A tym czasem działa artylerii głównej. Rurki postanowiłem skleić z wycinany zamiast iść w gotowce.

Mam wrażenie, że coś nie wyszło w druku. Mogę się też mylić i takie było założenie. Ja postanowiłem dołożyć sobie roboty i uplastycznić nieco skorupki. Na zdjęciu po lewej zaraz po sklejeniu gdzie nie podobały mi się niebieskie linie, środek retusz, po prawej wersja docelowa.

Zamieniłem też trochę koncepcję projektanta i zamiast wklejać paski z nadrukowanymi prześwitami pomiędzy dodatkowym opancerzeniem wykonałem ich skromną imitację.

Kominy w zaawansowanej postaci

Widok na stan obecny

--

W stoczni:
IJN Haguro

Galerie :

IJN Chikuma ,

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024