FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 9 z 10Strony:  <=  <-  6  7  8  9  10  -> 
25-11-24 15:55  Odp: [R] ORP Burza 1942 MM skala 1:200
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Dziękuje za wyjaśnienia i informacje.
Muszę również wyciągnąć moją transformatorownię i spróbować nią lutować. Mam do zrobienia dwa elementy w literę H. Odległość punktów styku to kilka mm i boje się, że jak zacznę lutować jeden to puści drugi. Jednak spróbuje bo trwalsze to niż SG.

--
W budowie: Halny;

01-12-24 14:05  Odp: [R] ORP Burza 1942 MM skala 1:200
rykrol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Tak wygląda mój maszt przed malowaniem. Radar i lampki sygnalizacje na podporach masztu, już zamontowane. W rurki wkleiłem druciki które będą stabilizowały maszt mocowany do pokładu. Drabinkę i barierki pomostu przykleję przed pomalowaniem. Ale to już jutro. I pozostanie tylko montaż masztu w model.

01-12-24 15:03  Odp: [R] ORP Burza 1942 MM skala 1:200
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Piękna robota, chciałbym tak umieć. Czy elementy masztu(podpory i reje) nie są ciuteńko za grube ?

--
Wicher 1:100 cz.3 , Wicher 1:100 cz.2 , Wicher 1:100 cz.1

01-12-24 21:30  Odp: [R] ORP Burza 1942 MM skala 1:200
rykrol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Jhradca. Masz rację. Według wycinanki powinno być tak. Maszt 1,4 mm, podpory 1,0 mm, reje 0,8 mm. Ale nie miałem takich prętów, rurek. I u mnie jest tak. Maszt główny - rurka 1,4 mm; podpory - rurka 1,2 mm; reje - pręt 1 mm. Końcówki rei pocieniowane. W rzeczywistości było tak. Maszt miał grubość 220 mm na wysokości 1,5 m zwężając się ku górze. Podpory o średnicy 140 mm. Podczas remontu w 1955 roku, dodano dodatkowo cztery podpory o średnicy 100 mm.

03-12-24 08:32  Odp: [R] ORP Burza 1942 MM skala 1:200
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pozamiatałeś tym masztem na całego, a ja Ci to jakieś moje wypocinki pokazywałem gdzie to ja powinienem podpatrywać Twoje metody.

--

03-12-24 17:40  Odp: [R] ORP Burza 1942 MM skala 1:200
rykrol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Piterski miło mi że tak oceniasz mój maszt. Ja trochę na niego patrzę inaczej.
Dzisiaj zaprezentuję mój pierwszy komin od masztu. Trochę wkleiłem elementów które powinny tam się znaleźć . Dużo tego i martwię się czy zmieszczę go w miejscu do tego przeznaczonego i czy maszt nie będzie mi przeszkadzał. Drabinkę dałem taką jak widać. Prawie jej nie będzie widać. Ale że tam ma być, to wkleiłem taką ze starych zapasów.

--

Post zmieniony (03-12-24 17:55)

04-12-24 13:32  Odp: [R] ORP Burza 1942 MM skala 1:200
rykrol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Pogoda za oknem nie za ciekawa. Trochę czasu wolnego, to i prace nad modelem posuwają się do przodu. Dzisiaj zabrałem się za dokończenie żurawików i wyrzutni torped. Na zdjęciach efekt dzisiejszego dnia. Ostatnie zdjęcie to częściowo ukończony model. Jutro wkleję to co dziś zrobiłem. I zabieram się za dokończenie łodzi ratunkowych.

13-12-24 16:18  Odp: [R] ORP Burza 1942 MM skala 1:200
rykrol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

To już ostatnie drobiazgi wyposażenia modelu. Teraz pozostało mi je wkleić do modelu, i przejść do galerii. Jedyne zastrzeżenie jakie mam to jak dla mnie bomby głębinowe z wycinanki są jakby za duże do skali 1:200. Niektóre moje elementy to wydruk 3D. Nie jestem tak dobry aby to zrobić samodzielnie. Do łodzi ratunkowych dodałem linki przy burtach. A na zdjęciu pokazałem jak je wykonałem. Wykonałem też koła ratunkowe, których zabrakło w wycinance. A nie wyobrażam sobie żeby na naszym okręcie ich nie było.

13-12-24 21:30  Odp: [R] ORP Burza 1942 MM skala 1:200
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Użyłeś jakiś elementów żywicznych?

--

13-12-24 21:53  Odp: [R] ORP Burza 1942 MM skala 1:200
rykrol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Tak kilka rzeczy z GPM - pontony i kotwice. Model Hobby - Thornycrofty i stoiaki do bomb głębinowych.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 9 z 10Strony:  <=  <-  6  7  8  9  10  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024