rykrol
Na Forum: Relacje w toku - 2
W Rupieciarni: Do poprawienia - 1
|
Czas zacząć kleić nadbudówki. Zaczniemy od nadbudówek kotłowni.
Wszystko wygląda fajnie, ale nie dla mnie. Panowie nie piszę tego ażeby komuś dokopać, pragnę tylko przybliżyć prawidłowy wygląd tego okrętu (o co prosił Kari). Ot to, taki mój konik poszukiwacza prawdy. Chociaż i tu mogę się mylić. Więc mnie poprawcie.
Nie zgadzam się aby mój model tak wyglądał. Więc będą przeróbki
1. Zacznijmy od kuchni załogi. Usytuowanie drzwi w wycinance zgodne z planami które ukazały się w 1987 roku, Jana Schmidta. Okno, okno,okno drzwi. A na planach które ja posiadam jest okno, okno, drzwi i okno. Tak samo mam to na zdjęciu przedwojennym jak i powojennym.
2. Za kuchnią widzimy dół komina środkowego. I czego tu brak – ano małego cokoliku który był od pokładu do wysokości cokoła za trzecim kominem. Widać to dobrze na zdjęciach z okresu przed, wojennego i powojennego. Tego błędu uniknęła wycinanka z Answera z modelem Burzy z 1935 roku. Ja dorobię ten element.
3. Dalej idąc - Cztery wentylatory. Tu mamy cztery proste słupki. W rzeczywistości na wysokości cokoły były one pod skosem do pokładu. I tu Answer wykonał to poprawnie, choć też nie unikał błędów. A chodzi o dwa koła obrotowe z przodu wentylatora,( tu są pod skosem) a które były umieszczone jeden nad drugim. Z czego kółko górne było mniejsze od tego dolnego. Wicher miał też taki sam układ. Plany J. Schmidta błędnie pokazują ten element. Mały Modelarz nie nie tylko w tym się myli. Brak kratek wentylacyjnych na drugiej parze wentylatorów od strony rufy, zmusza mnie do wykonania tego elementu
4. Wracając do kominów. Jest tu brak kilku rur (wentylacyjnych – parowych, nie wiem jak je nazwać) tu oprę się na zdjęciach i wycinance Answera.
5. Teraz wentylatory z przedniej kotłowni. Brak kratek wentylacyjnych i kół z przodu, jak i drzwi zmusza mnie do wykonania wszystkiego tego co tu powinno być.
Tyle na dziś.
|