Mateusz
Na Forum: Relacje w toku - 1
|
StuGu dziękuję za opinię, jestem coraz bardziej skłonny pójść w tę stronę.
Tomasz75 dziękuję.
Dzisiaj szybko i mało kartonowo. W ostatnich dniach powstało kilka wygiętych rurek, kilka łączników itp. itd.

Później mozolna i nudna robota - mierzenia, skracanie i dopasowywanie do sufitu 😆 O szablonach autora nie wspominam bo szkoda gadać 😆

Wszystkie "podstawy" stykające się z podłogą i sufitem oraz wszystkie łączniki zrobione z kartonu, zalane klejem CA, wyszlifowane, zaszpachlowane Tamiyą Putty, wyszlifowane - przygotowane do malowania 😆 Tak prezentuje się komplet poręczy:

Odnośnie koloru - pierwszym pomysłem był chrom, bazując na zdjęciach odbudowanego Berlieta przez KMKM w Warszawie. Tutaj koledzy słusznie zwrócili uwagę, iż nie jest to prawidłowy kolor poręczy. Szukałem 😆 Bez konkretów - który kolor jest prawidłowy? Wykorzystałem wiedzę chata GPT 😆 Który stwierdził, iż oryginalnie poręcze były w kolorze... szarym. Kolory chrom, czarny, biały były kolorami stosowanymi w pojazdach po odbudowach. Trafiłem na kilka zdjęć, na których widać pojazd z rurami w kolorze szarym:

Również chat GPT dobrał kolor Tamiya XF-19 jako najbardziej pasujący 😆 Niechaj tak będzie.
Powstały również ściany działowe. W poprzedniej części pokazywałem, iż połowa laserów nie nadawała się do użytku. Skoro byłem zmuszony wyciąć wszystko ręcznie, warto pokusić się o prawidłowy kolor ramek 😆 Już zamaskowane, psiknę przy malowaniu całości 😆

Na koniec rączki dla pasażerów. Jak widać łatwizna - kilka cięć, gięć:

Z kawałka papieru powstało to 😆

Paski łączące z poręczą będą z barwionki. Powtórzyć to teraz... kilkadziesiąt razy i można malować 😆
|