ceva
Na Forum: Relacje w toku - 5 Relacje z galerią - 6 Galerie - 21
W Rupieciarni: Do poprawienia - 28
- 4
|
Dzisiaj podwieszenia, czyli to co Mig R ma pod kadłubem i skrzydłami.
Pylony.

Pociski rakietowe plus belki. Tak jak wspominałem na wstępie relacji, nie podobał mi się zestaw podwieszeń zaproponowany nie przez autora, a jak się okaże przez autorów. Mój wybór padł na zestaw taki jak na okładce, czyli zbiorniki plus rakiety. Co prawda na zdjęciach z okresu użytkowania (kompletacje egzemplarzy muzealnych z oczywistych względów pomijam) można zauważyć podwieszenia składające się ze zbiorników i wyrzutni pocisków niekierowanych, ale mój wybór był taki a nie inny.
Rakiety są wymęczone, ale tylko tyle udało mi się zrobić z częściami umieszczonymi na arkuszu w poprzek włókien kartonu...

A teraz ciekawostka, posiadając ta wycinankę ponad rok, mimo częstego przeglądania nie zwróciłem, uwagi na fakt, że model ten został opracowany w zespole w którym do M. Straszewskiego dołączył M. Dworzecki opracowując części do konwersji z MF-a na R-a. Jak widać po zawartości tej relacji nie była to współpraca wystarczająco owocna...
Jak widać wielkie nazwiska nie gwarantują sukcesu...
M. Dworzecki bez wątpienia jest autorem podkadłubowego zasobnika i anten systemu ostrzegawczego umieszczonych na końcówkach skrzydeł. Jego prace można rozpoznać po charakterystycznych cechach projektu i "rysunkach montażowych". Dodatkowo do cech autorskich dołącza słynne pasowanie części "uwzględniające nawet warstwę kleju", taa... Nic nie przeczuwając że muszę wziąć tą poprawkę na klej, jak gdyby nigdy nic wycinałem części po linii obrysu, co w przypadku M.Straszewskiego jest gwarancją dobrego pasowania, w przypadku M. Dworzeciego trzeba jednak jeszcze pamiętać o kleju... Ja zapomniałem i miejscami zabrakło mi poszycia, zlepiłem i wyszło jak wyszło.
Anteny systemu ostrzegawczego SPO-3 Syrena.
Skleiłem je z pominięciem widocznych pasków łączących, których zastosowanie było by dość karkołomne, a po drugie bez odchudzenia lub wywalenia szkieletu, było by to moim zdaniem niemożliwe. Sam szkielet sensowniej było by zaprojektować z poziomą podłużnicą.

Podkadłubowy zasobnik do fotografowania dziennego.
Mojej walki ze sklejaniem tego zasobnika na zdjęciach na szczęście nie widać...
CDN...
--
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...
Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.
GUZZISTI & LANCISTI
|