Najger
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 7 Galerie - 5
|
Witam,
zacząłem prace nad ostatnim – 4 modułem statku – modułem napędu. Na razie pominąłem 3 moduł - ładunkowy.
I tu taka moja rada, aby dobrze analizować rysunki z instrukcji, gdyż po sklejeniu szkieletu tego modułu oraz poszycia, jak wstawiłem szkielet w poszycie to się trochę zdziwiłem – myślałem, że ponieważ model jest drukowany samodzielnie coś z proporcjami wydruku namieszałem, gdyż wręga rufowa szkieletu pasowała idealnie, ale szkielet był za wysoki o jakieś 3mm od oklejek a wręga dziobowa była za wąska po 5 mm po obwodzie – jak na zdjęciu poniżej:

Rozerwałem nawet szkielet aby go dostosować do poszycia:

ale najpierw jeszcze zerknąłem do rysunku w instrukcji i się okazało, że wszystko jest jak być powinno.
Na poszycie należy nakleić pasek obręczy, zaś na szkielet pasek po obwodzie, dobrze jest też przykleić samą wręgę rufową do poszycia kadłuba:

wtedy po złożeniu szkieletu z poszyciem wszystko pasuje i jest ok:

Kontynuowałem tez prace nad modułami dziobowymi.
Zrobiłem elementy dolnej wyrzutni torped. Początkowo miałem nie robić jej otwartej, ale finalnie wykonałem ją tak samo jak górną:

Wywietrznik postanowiłem też przerobić i wyciąłem grafikę „żaluzji” zaś w ich miejsce powklejałem ich imitacje z barwionego czarnego bloku technicznego:

Ponieważ kształt tego wywietrznika jest nieregularny i oprócz tego, że się rozszerza to jeszcze poszczególne ścianki są pod różnymi kątami, nie było to łatwe zadanie, bo kazdy dorabiany element trzeba było dopasowywać na żywo. A że tych wywietrzników jest w sumie 6 sztuk, to jeszcze trochę się będę musiał namęczyć.
A tu już wywietrznik na swoim miejscu:

A tak wygląda część dziobowa z wszystkim co do tej pory zrobiłem:

To co na dziobie wygląda jak iluminatory to były wyloty dysz silników manewrowych. Dysze postaram się dorobić.
Statek z tego co pamiętam to chyba nie maiła okien.
Pozdrawiam i będę wdzięczny za rady, sugestie i słowa krytyki też ;-)
--
"Si vis pacem para bellum"
|