FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
17-12-23 14:07  [R/G] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Witam wszystkich,

W zeszłym roku w Przeciszowie zakupiłem ORP Orzeł z wyd. Answer. Projektował Maciej Herbut. Ostatnio moje zainteresowania modelarskie skierowane są w stronę okrętów podwodnych. Tak więc będzie ich więcej..
Na początek okładka, która zapewne już jest wszystkim znana, gdyż model jest z 2009r.

Klasyka - przyklejone na 1mm tekturę wręgi:

Początki klejenia segmentów. Przód kadłuba. Ten mniejszy segment musiałem trochę szlifować i mierzyć wielokrotnie.. był ciut za duży. Oczywiście w pewnym sensie to zaleta.. ;P
Mam nadzieję że będzie conajmniej tak samo lub lepiej przy następnych segmentach
Krawędzie segmentów nawilżam bezbarwnym lakierem i po wyschnięciu lepiej się szlifuje.

Retusz czarną Pactrą rozjaśnioną do ciemnego popielatego.

--
Model udany, to model który sprawił nam przyjemność i nauczył nas czegoś nowego

Post zmieniony (31-12-24 14:10)

18-12-23 09:51  Odp: [R] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

@Rodrus: tak to ten ;P Na ile pływa, a na ile nie to nie wiem...
@Brystol: Tak, model jest dość ciemny. Poszycie prawie czarne, a na tym czarne linie. Widziałem go wielokrotnie na konkursach i wg mnie ładnie sklejony prezentuje się zacnie. Patrząc na zdjęcia w necie to może mógłby być minimalnie jaśniejszy. Lepiej było by widać wszystkie linie.

--

18-12-23 19:58  Odp: [R] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Oj, skleiłem już pierwsze segmenty... nie będę trasował. Lepiej tego już nie ruszać.

--

10-03-24 16:35  Odp: [R] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Nie za dużo, ale coś powstało. Poniżej dwie skromne fotki.

Dodałem polistyrenowe druciki przy kingstonach, wzorują się na relacji Najgera. Pomalowane są na ciemny popielaty. Podkleję je od spodu czarną barwionką, więc powinny się trochę odróżniać.

--

Post zmieniony (10-03-24 16:36)

15-09-24 12:29  Odp: [R] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Większość kadłub sklejona:

--

19-09-24 14:46  Odp: [R] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Lepiej nie kłócić się z sąsiadami ;P Zwykle robię zdjęcie na parapecie, staram się żeby słońce już przeszło. I tak foty wydają się niemiłosierne dla makro ;P Model jest wstępnie przelakierowany i te refleksy wyciągają wszystko. Spróbuję bardziej na ostro zrobić ten segment.
To łódź podwodna - uwaga skupia się na łączeniach segmentów, utrzymaniu ciągłości płaszczyzn itd... Nic więcej nie ma poza kioskiem. Oglądam model w dzień, oglądam w nocy, przy jednej lampce, przy dwóch, pod żyrandolem i z każdym ujęciem też mi coś nie pasuje ;P No ale cytując klasykę "na żywo wygląda lepiej".

--

22-09-24 11:21  Odp: [R] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Wydruk nie jest całkiem czarny. Ja na potrzeby retuszu rozjaśniłem czarny kolor białym matem tyle ile uważałem za stosowne. Widziałem już te Orły z czarnym retuszem i to nie jest to.. Black Gray może następnym razem - wczoraj zakupiłem ORP Kondor w Przeciszowie i też jest ciemny, ale nie całkowicie czarny. Może będzie okazja przetestować Vallejo, bo moja rozrobiona farbka się kończy.

--

10-11-24 11:54  Odp: [R] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Kadłub praktycznie skończony:

Stery na razie luzem:

Na roboczo peryskopy jak niżej. Wykonane są z pręcików polistyrenowych. Gięte nad palnikiem kuchenki. Drugi pocieniony jeszcze przed gięciem. Ten długi prosty pocieniony to antena. Nie jest łatwo nad płomieniem palnika gazowego utrzymać kontrolę nad ciągliwością. Na końcu antena doszlifowana jeszcze pilnikiem.

--

31-12-24 14:13  Odp: [R/G] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Model ukończony. Poniżej kilka fotek:

Na prośbę Stuga jeszcze kilka fotek:

--

Post zmieniony (06-01-25 12:37)

06-01-25 12:41  Odp: [R/G] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Wiesz Stugu... najlepsze wino zostawia się zawsze na koniec ;P A tak na poważnie to chyba w październiku patrzyłem na niego i mówię sobie - jeszcze tydzień i będzie gotowy. Powoli coś dorabiałem i schodziły kolejne tygodnie, a że w grudniu miałem 3 tygodnie urlopu no to się udało. Dodałem jeszcze trzy fotki.

--

17-01-25 17:41  Odp: [R/G] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Kratki klejone z ręki na bcg. Drucik po druciku, bez pośpiechu. Jak wysechł jeden to dopiero wtedy przyklejałem następny. Nakładałem kropelkę bcg na karton po obu stronach i kładłem drucik. Potem korekta położenia igłą.

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024